• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Artrose knie

Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Artrose knie

Symptomen knie artrose

Een kenmerk van knie artrose is een gevoel van pijn en stijfheid in de knie. Het is een stekende pijn die u beperkt in uw bewegingen. De klachten verminderen als u de knie een tijdje gebruikt. Tijdens het bewegen kan de knie instabiel aanvoelen en heeft u misschien het gevoel erdoorheen te zakken. Soms wordt de knie ook dik en warm. Dit is een teken van artritis, een gewrichtsontsteking.

Oorzaak artrose in de knie

Artrose is een vorm van slijtage. Het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in de betreffende knie af en is de knie minder belastbaar. De flexibiliteit vermindert en het kniegewricht bewegen kan zeer pijnlijk zijn. Bij een overbelasting kan gewrichtsontsteking (artritis) ontstaan.

Meestal is de oorzaak van artrose onbekend. Soms is er wel een aanleiding voor de slijtage, bijvoorbeeld een gewrichtsaandoening of ongeval. Zwaar en eentonig werk of een eerder trauma versnellen het artroseproces.

Vrouwen en ouderen hebben vaker last van artrose in de knie. Ook kan het in de familie voorkomen of veroorzaakt worden door een zwaar beroep zoals stratenmaker.

Bij gonartrose is overgewicht de oorzaak van de slijtage aan de knie.

Het risico op artrose wordt groter als u op het werk veel knielt, springt, gehurkt zit, kniebuigingen maakt of zware lasten tilt. Bespreek met uw werkgever welke hulpmiddelen uw werk minder belastend kunnen maken.

Behandeling artrose in de knie

Met zooltherapie beïnvloedt de Hallux podotherapeut de stand van uw knie. Dit ontlast de pijnlijke zijde van de knie. Deze behandeling zorgt ervoor dat de pijn vermindert. De artrose in uw knie blijft echter aanwezig.

Wat u zelf kunt doen bij knie artrose

Het is belangrijk om minimaal een half uur te bewegen als u last heeft van knie artrose. Fietsen is een goede optie. Een gezond lichaamsgewicht kan de klachten ook verminderen omdat de druk op uw pijnlijke knie minder wordt.

Probeer uw belasting aan te passen. Dit geldt voor de duur en de intensiteit van uw activiteiten.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Artrose in uw knie kan uw bewegingsvrijheid flink beperken. Het is iets dat altijd bij u blijft. Met de hulp van een Hallux podotherapeut kunt u de knie gelukkig wel ontlasten. Hierdoor wordt de pijn minder en kunt u blijven bewegen. Een afspraak bij de podotherapeut inplannen is daarom altijd een goed idee als uw artrose zorgt voor pijnlijke knieën.

Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelaste knie

  Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.
  Lees verder over Overbelaste knie
 • Pijn rond de knieschijf

  Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Runners knee (pijn buitenkant knie)

  Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.
  Lees verder over Runners knee (pijn buitenkant knie)
 • Springersknie / Jumpers Knee

  Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.
  Lees verder over Springersknie / Jumpers Knee
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints