fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Artrose knie

Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in het aangedane kniegewricht af waardoor de knie minder belastbaar wordt.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Artrose knie

Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in het aangedane kniegewricht af waardoor de knie minder belastbaar wordt. Hierdoor is de knie minder flexibel en kan het bewegen van het kniegewricht zeer pijnlijk zijn. Bij een overbelasting kan dan een gewrichtsontsteking (artritis) ontstaan.

Wat voel je?
Artrose in de knie wordt gekenmerkt door een (start-)pijnlijke, stijve knie in en na rust. Het is vooral een stekende pijn en de bewegingsbeperking die als zeer hinderlijk wordt ervaren. De klachten verminderen zodra er een tijdje mee is bewogen. Tijdens bewegen kunt u door de instabiliteit in de knie het gevoel krijgen hier doorheen te zakken. Soms wordt de knie hierbij dik en warm, wat tekenen van gewrichtsontsteking/artritis zijn.

Hoe kom ik eraan?
Meestal is de oorzaak van artrose onbekend. In sommige gevallen is wel een aanleiding tot de slijtage te geven, zoals een gewrichtsaandoening of letsel door een ongeval. Zwaar eenzijdig werk en doorgemaakt trauma in het verleden kunnen het artroseproces versnellen. Gonartrose wordt door overgewicht veroorzaakt. De belangrijkste risicofactoren in de arbeidssituatie zijn het werken in een geknielde of gehurkte houding, veel kniebuigingen moeten maken, vaak zware lasten tillen of veel springen.

Wat kan ik eraan doen?
Om knie-artrose te verminderen, kunt u het beste minimaal een half uur per dag bewegen (bijvoorbeeld door te fietsen). Zorg voor zoveel mogelijk afname in lichaamsgewicht zodat de druk op de pijnlijke knie wordt geminimaliseerd. Verder is het raadzaam om uw belasting aan te passen: zowel de duur als intensiviteit van uw activiteiten. Uw Hallux podotherapeut kan middels zooltherapie de stand van uw knie dusdanig beïnvloeden dat de aangedane pijnlijke zijde van de knie wordt ontlast. De pijn zal zo verminderen maar de slijtage in de knie blijft aanwezig.

Komt dit vaak voor?
Artrose van de knie komt vaker voor bij ouderen en bij vrouwen vaker dan bij mannen. Mensen met overgewicht hebben een vergrote kans op gonartrose. Ook in beroepen waarbij de kniegewrichten sterk worden belast, denk hierbij aan stratenmakers, komt eerder knie-artrose voor. Soms is de artrose in de knieën genetisch bepaald en komt het vanuit de familie-lijn.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Artrose knie

Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in het aangedane kniegewricht af waardoor de knie minder belastbaar wordt.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Groeipijn kenmerkt zich door pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. Vaak ontstaat de pijn wanneer “de botten sneller groeien dan de spieren”.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelastingsklachten als gevolg van sport

  Een overbelasting van de knie betekent dat er te veel is belast, door bijvoorbeeld sporten, in een te korte tijd, met te weinig hersteltijd tussen de trainingen.
  Lees verder over Overbelastingsklachten als gevolg van sport
 • Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)

  Bij een Runners Knee zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens belasting.
  Lees verder over Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)
 • Pijn rond de knieschijf

  Er wordt vaak een doffe of zeurende pijn gevoeld die toeneemt bij belasting van de knie. Vaak bij bewegingen zoals hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Springersknie

  Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastings-blessure van de kniepees die gelegen is aan de voorkant van de knie tussen de knieschijf en het scheenbeen.
  Lees verder over Springersknie
 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen