fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Artrose

Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Artrose

Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. In sommige gevallen krijg je artrose zonder dat je er iets aan kunt doen, maar soms kun je er zelf wél wat aan doen. Maar wat is artrose nu precies en wanneer loop je meer kans op het ontwikkelen van deze aandoening? Je leest het hier!

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner wordt of verdwijnt. Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Nu is het gewricht zelf niet versleten, maar het kraakbeen ertussen wel. Kraakbeen is normaal gesproken heel glad, zodat gewrichten makkelijk kunnen buigen en draaien. Bij artrose wordt dit laagje kraakbeen dunner, waardoor het oppervlakte dus niet meer zo glad is. Hierdoor is het dus ook lastiger om de gewrichten te bewegen. Naast kraakbeenschade kunnen ook veranderingen ontstaan in het bot direct onder het kraakbeen. Hierbij vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, ook wel osteofyten genoemd. Dit gaat vaak gepaard met een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Artrose kan optreden in alle gewrichten. De meest voorkomende plekken voor artrose zijn de knieën, heupen, gewrichten in de nek en onderrug, vingers en de grote teen. Meestal blijft de artrose beperkt tot één of enkele gewrichten.

Wat voel je bij artrose?
Bij artrose kunnen verschillende klachten optreden. Zo merk je vooral dat je last hebt van pijn en stijfheid in je gewrichten. Vaak treden de klachten vooral in de ochtend op, vlak na het opstaan. Het lichaam is dan nog redelijk stijf, maar na een tijdje bewegen zal de pijn en stijfheid ook verminderen. Pijnklachten zijn echter niet altijd aanwezig, dit kan in periodes terugkomen. In het begin kun je alleen pijn ervaren bij belasting van het gewricht. Ook voelt het gewricht licht gezwollen en warm aan. Na verloop van tijd kan bewegen langzaam pijnlijker worden en dat dit er uiteindelijk voor zorgen dat een gewricht helemaal verstijfd alsof het één bot geworden is.

Hoe ontstaat artrose?
Over het algemeen wordt artrose veroorzaakt door het ouder worden, vooral bij de heup en knieën, maar ook door overbelasting bij zeer intensief sporten. Zo krijgen voetballers vaak last van enkelartrose en is de kans op artrose groter na het oplopen van een blessure of beschadiging rond een gewricht. Ook mensen met overgewicht hebben meer kans op artrose. Dit komt doordat het gewicht de gewrichten belast en het vetweefsel stofjes aanmaakt die de ontsteking en de pijn verergeren. Vroeger kwam deze aandoening ook veel voor bij mensen met reuma. Reuma is een gewrichtsontsteking, maar is door de veranderde medicatie tegenwoordig goed te behandelen. Artrose is dus een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Toch kan ontstekingsreuma op ten duur ook leiden tot artrose. In sommige gevallen speelt erfelijke aanleg en het geslacht ook een rol in het ontstaan van artrose. Als artrose in de familie voorkomt heb je relatief meer kans om ook artrose op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten te ontwikkelen. Hiernaast blijkt dat artrose bij vrouwen 2 tot 3 keer vaker voorkomt dan bij mannen.

Wat kun je aan artrose doen?
Als je last denkt te hebben van artrose, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan artrose meestal snel aan je klachten herkennen. Artrose is niet altijd goed zichtbaar op een foto en daarom is het niet nodig om een röntgenfoto te maken. De huisarts kijkt vooral naar je klachten en onderzoekt het gewricht. Om de pijn bij artrose te verminderen is het goed om regelmatig te bewegen, maar zonder je lichaam te overbelasten met zwaar werk of door overgewicht. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Door regelmatig te sporten, zorg je ervoor dat je gewrichten niet zo snel vastlopen, zeker op oudere leeftijd. Getrainde spieren geven het gewricht meer steun en stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en dus ook minder pijn doet. Kijk hiernaast ook naar je huidige levensstijl. Wellicht kun je de oorzaak van artrose achterhalen en kun je de klachten verminderen met enkele aanpassingen. Heb je bijvoorbeeld overgewicht of een belastend beroep? Probeer dan bijvoorbeeld af te vallen of bespreek met je werkgever of je minder belastende taken kan oppakken. Ook kun je contact opnemen met een Hallux podotherapeut, hij of zij kan je bewegingspatroon helpen verbeteren, of er voor zorgen dat er minder druk op een bepaald gewricht ontstaat waardoor de pijnklachten verminderen.

Komt artrose veel voor?
Artrose is een veelvoorkomende kwaal in Nederland, iedereen krijgt er tijdens het ouder mee te maken. Artrose komt het meest voor bij mensen vanaf 45 jaar, mensen met overgewicht, bij beroepen waarbij gewrichten sterk worden belast én bij mensen waarbij artrose een veelvoorkomend probleem is in de familie

Artrose

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet
Rugklachten

Andere rugklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Beenlengteverschil

  Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust te zijn omdat ze geen klachten hebben.
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Hernia

  Tussen de rugwervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven bestaan uit een kraakbeenring met daarin een zachte kern. Deze zachte kern kan gaan uitpuilen en op een zenuw drukken, dit heet een hernia.
  Lees verder over Hernia