• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Artrose

Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Artrose

Symptomen artrose

De eerste symptomen die wijzen op artrose zijn pijn en stijfheid in de gewrichten. Daarom wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Vaak treden deze symptomen in de ochtend op, vlak na het opstaan. Gedurende de dag beweegt u vaker, hierdoor vermindert de pijn en stijfheid.

Op termijn neemt de ernst van de artrose toe. Op het begin heeft u vaak alleen pijn als u het gewricht belast. Het gewricht voelt dan licht gezwollen en warm aan. Na verloop van tijd wordt bewegen langzaam pijnlijker en uiteindelijk kan artrose ervoor zorgen dat een gewricht helemaal verstijft. Het voelt dan alsof het één bot is.

Oorzaak artrose

Artrose komt vaak voor, iedereen krijgt ermee te maken bij het ouder worden. De oorzaak van artrose is niet voor iedereen gelijk. Risicogroepen zijn:

 • Sporters die zeer intensief sporten en daarbij hun gewrichten zwaar belasten, denk bijvoorbeeld aan voetballers die last hebben van enkelartrose.
 • Mensen met overgewicht, door hun gewicht worden de gewrichten extra belast. De klachten verergeren omdat het vetweefsel stofjes aanmaakt die de ontsteking aanwakkeren.
 • Mensen met erfelijke aanleg. Als er artrose in de familie voorkomt dan is de kans groter dat iemand er al op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten mee te maken krijgt.
 • Mensen met reuma, hoewel ontstekingsreuma steeds beter wordt behandeld met medicatie kan het wel leiden tot artrose.
 • Mensen met een beroep waarbij de gewrichten sterk worden belast.
 • Vrouwen, artrose komt bij vrouwen 2 tot 3 keer vaker voor dan bij mannen.
 • Mensen die ouder zijn dan 45 jaar, op den duur krijgt iedereen er mee te maken.

Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt het zelfs helemaal. Kraakbeen hoort eigenlijk glad te zijn om gewrichten makkelijk te laten buigen en draaien. Omdat het kraakbeen bij artrose dunner wordt, is het niet meer zo glad. Dit maakt het lastiger om de gewrichten te bewegen. Ook kan het bot direct onder het kraakbeen veranderen. Aan de rand van het gewricht komen zichtbare en voelbare knobbels, dit noemen we osteofyten. Dit gaat vaak gepaard met een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht.

Artrose kan optreden in alle gewrichten. Meestal komt het voor in de:

 • Knieën.
 • Heupen.
 • Nek.
 • Onderrug.
 • Vingers.
 • Grote teen.

Meestal beperkt de artrose zich tot één of enkele gewrichten.

Hoewel we op een gegeven moment allemaal last krijgen van artrose betekent dit niet dat u de pijnklachten zomaar hoeft te accepteren. Door goed te kijken naar de oorzaak en uw levensstijl is het absoluut mogelijk om uw klachten te verminderen. Hierdoor beweegt u weer vrijer.

Behandeling artrose

De Hallux podotherapeut helpt u bij het verbeteren van uw bewegingspatroon en het verminderen van de druk op een bepaald gewricht. Hierdoor verminderen uw pijnklachten.

Wat u zelf kunt doen bij artrose

Bij artrose is het goed om regelmatig te bewegen, zonder daarbij het lichaam te overbelasten. Getrainde spieren geven het gewricht meer steun en stevigheid waardoor het meer kan verdragen en dus minder pijn doet.

Ook is het goed om naar uw levensstijl te kijken en te beoordelen wat u kunt aanpassen om uw klachten te verminderen. Misschien kunt u afvallen, of met uw werkgever afspraken maken over minder belastende taken.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u vermoedt dat u artrose heeft, kunt u het beste eerst naar de huisarts gaan. De huisarts herkent de artrose aan de hand van uw klachten. Omdat het vaak niet goed zichtbaar is op een foto, is een röntgenfoto niet nodig.

Het is slim om naar de podotherapeut te gaan als u manieren zoekt om uw pijn die het gevolg is van artrose te verminderen. Uw podotherapeut zoekt met u naar de beste oplossing voor uw klachten.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet
Rugklachten

Andere rugklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Beenlengteverschil

  Heeft u ooit last gehad van rugpijn, heupklachten of andere ongemakken? Beenlengteverschil zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Lees nu over alles over de symptomen tot behandelingsopties en wat de Hallux podotherapeut voor u kan betekenen
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Hernia

  Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijven in de rug. Dit zorgt voor uitstulpingen die op de zenuwen drukken en rugpijn en tintelingen veroorzaken. Een operatie is niet de enige oplossing voor deze rugklachten.
  Lees verder over Hernia
 • Ischias

  Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in het been. De pijn is erg hevig, maar gelukkig bijna nooit blijvend.
  Lees verder over Ischias
 • Lage rugpijn

  Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende houding of voetstand. Dit zeurende of vermoeide gevoel in de is prima op te lossen met de hulp van een podotherapeut.
  Lees verder over Lage rugpijn