Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
Artrose
Symptomen artrose
De eerste symptomen die wijzen op artrose zijn pijn en stijfheid in de gewrichten. Daarom wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Vaak treden deze symptomen in de ochtend op, vlak na het opstaan. Gedurende de dag beweegt u vaker, hierdoor vermindert de pijn en stijfheid.
Op termijn neemt de ernst van de artrose toe. Op het begin heeft u vaak alleen pijn als u het gewricht belast. Het gewricht voelt dan licht gezwollen en warm aan. Na verloop van tijd wordt bewegen langzaam pijnlijker en uiteindelijk kan artrose ervoor zorgen dat een gewricht helemaal verstijft. Het voelt dan alsof het één bot is.
Oorzaak artrose
Artrose komt vaak voor, iedereen krijgt ermee te maken bij het ouder worden. De oorzaak van artrose is niet voor iedereen gelijk. Risicogroepen zijn:
- Sporters die zeer intensief sporten en daarbij hun gewrichten zwaar belasten, denk bijvoorbeeld aan voetballers die last hebben van enkelartrose.
- Mensen met overgewicht, door hun gewicht worden de gewrichten extra belast. De klachten verergeren omdat het vetweefsel stofjes aanmaakt die de ontsteking aanwakkeren.
- Mensen met erfelijke aanleg. Als er artrose in de familie voorkomt dan is de kans groter dat iemand er al op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten mee te maken krijgt.
- Mensen met reuma, hoewel ontstekingsreuma steeds beter wordt behandeld met medicatie kan het wel leiden tot artrose.
- Mensen met een beroep waarbij de gewrichten sterk worden belast.
- Vrouwen, artrose komt bij vrouwen 2 tot 3 keer vaker voor dan bij mannen.
- Mensen die ouder zijn dan 45 jaar, op den duur krijgt iedereen er mee te maken.
Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt het zelfs helemaal. Kraakbeen hoort eigenlijk glad te zijn om gewrichten makkelijk te laten buigen en draaien. Omdat het kraakbeen bij artrose dunner wordt, is het niet meer zo glad. Dit maakt het lastiger om de gewrichten te bewegen. Ook kan het bot direct onder het kraakbeen veranderen. Aan de rand van het gewricht komen zichtbare en voelbare knobbels, dit noemen we osteofyten. Dit gaat vaak gepaard met een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht.
Artrose kan optreden in alle gewrichten. Meestal komt het voor in de:
- Knieën.
- Heupen.
- Nek.
- Onderrug.
- Vingers.
- Grote teen.
Meestal beperkt de artrose zich tot één of enkele gewrichten.
Hoewel we op een gegeven moment allemaal last krijgen van artrose betekent dit niet dat u de pijnklachten zomaar hoeft te accepteren. Door goed te kijken naar de oorzaak en uw levensstijl is het absoluut mogelijk om uw klachten te verminderen. Hierdoor beweegt u weer vrijer.
Behandeling artrose
De Hallux podotherapeut helpt u bij het verbeteren van uw bewegingspatroon en het verminderen van de druk op een bepaald gewricht. Hierdoor verminderen uw pijnklachten.
Wat u zelf kunt doen bij artrose
Bij artrose is het goed om regelmatig te bewegen, zonder daarbij het lichaam te overbelasten. Getrainde spieren geven het gewricht meer steun en stevigheid waardoor het meer kan verdragen en dus minder pijn doet.
Ook is het goed om naar uw levensstijl te kijken en te beoordelen wat u kunt aanpassen om uw klachten te verminderen. Misschien kunt u afvallen, of met uw werkgever afspraken maken over minder belastende taken.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Als u vermoedt dat u artrose heeft, kunt u het beste eerst naar de huisarts gaan. De huisarts herkent de artrose aan de hand van uw klachten. Omdat het vaak niet goed zichtbaar is op een foto, is een röntgenfoto niet nodig.
Het is slim om naar de podotherapeut te gaan als u manieren zoekt om uw pijn die het gevolg is van artrose te verminderen. Uw podotherapeut zoekt met u naar de beste oplossing voor uw klachten.
Andere voetklachten
Artrose
Botgroei op achterkant hiel
Hamertenen
Hielpijn bij kinderen
Hielspoor
Jicht
Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
Likdoorn/eksteroog
Marsfractuur
Ontsteking voorvoet
Peesplaatontsteking
Pijnlijke voeten bij opstaan
Platvoeten
Ruitertenen
Slijmbeursontsteking hiel
Stijve grote teen
Wintertenen
Zenuwbeknelling voorvoet
Andere rugklachten
Artrose
Beenlengteverschil
Hernia
Ischias
Lage rugpijn