• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Bekkeninstabiliteit

Bij bekkeninstabiliteit zijn de banden en/of spieren die de botten van het bekken bij elkaar houden beschadigd of verzwakt. Dit veroorzaakt meerdere klachten. Professionele hulp is nodig om de pijn te verminderen of te verhelpen.

Home » Pijnwijzer » Heupklachten » Bekkeninstabiliteit

Symptomen bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan verschillende klachten veroorzaken. De klachten verschillen per persoon. Deze klachten komen veel voor:

 • Startpijn bij het opstaan.
 • Pijn bij schokkende bewegingen zoals hardlopen of fietsen over een hobbelige weg.
 • Pijn bij rustige activiteiten als wandelen of traplopen.
 • Een pijn die uitstraalt naar onderrug, stuitje, buik, liezen of de zijkant of achterkant van het bovenbeen.
 • Onvermogen om op één been te staan.

Over het algemeen geldt dat hoe instabieler het bekken is, hoe ernstiger de pijnklachten zijn.

Oorzaak bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan meerdere oorzaken hebben. De bekkenbanden kunnen verrekken bij een sportblessure of bij een ongeval, een verkeerde houding of fysiek zwaar werk.

Ook zwangerschap kan bekkeninstabiliteit veroorzaken. Tijdens de zwangerschap worden de banden slapper om de baby meer ruimte te geven tijdens de geboorte. Tijdens de bevalling kunnen de bekkenbanden makkelijk uitrekken en scheuren. Hierdoor ontstaat bekkeninstabiliteit.

Wat gebeurt er bij bekkeninstabiliteit?
De bekkenring is belangrijk voor het overbrengen van krachten tussen de romp en benen. De bekkenring bestaat uit meerdere botdelen die aan elkaar worden verbonden met gewrichten. Over de gewrichten lopen verschillende banden die de botdelen bij elkaar houden. Ook de spieren die zich in het bekkengebied bevinden zorgen voor stabiliteit. Denk aan de buikspieren, rugspieren, heupspieren en bilspieren. Als de banden beschadigd raken of verzwakken dan komen de botten losser te liggen. De spieren proberen dit op te vangen. Lukt dit niet? Dan ontstaat bekkeninstabiliteit.

Behandeling bekkeninstabiliteit

Er is geen medicijn of behandeling tegen bekkeninstabiliteit. Wel kunt u proberen uw lijf met professionele hulp weer in balans te brengen:

 • De bekkenfysiotherapeut geeft oefeningen om de spieren rondom het bekken te versterken en spierzwakte te voorkomen.
 • Mensendieck- en Cesar-therapie zijn gericht op het leren bewegen met zo min mogelijk belasting van het bekken. Hierdoor worden de spieren versterkt.
 • De podotherapeut kan steunzolen aanmeten om uw houding te verbeteren.

Wat u zelf kunt doen bij bekkeninstabiliteit

Probeer uw lijf weer in balans te brengen met de oefeningen die de professionals u voorschrijven.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Het is slim om een afspraak in te plannen bij uw Hallux podotherapeut als één van de eerdergenoemde therapeuten u aanraadt steunzolen aan te laten meten. Hiermee verbeteren we uw houding en ontlasten we uw bekken.

Heupklachten

Andere heupklachten

 • Beenlengteverschil

  Heeft u ooit last gehad van rugpijn, heupklachten of andere ongemakken? Beenlengteverschil zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Lees nu over alles over de symptomen tot behandelingsopties en wat de Hallux podotherapeut voor u kan betekenen
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Bekkeninstabiliteit

  Bij bekkeninstabiliteit zijn de banden en/of spieren die de botten van het bekken bij elkaar houden beschadigd of verzwakt. Dit veroorzaakt meerdere klachten. Professionele hulp is nodig om de pijn te verminderen of te verhelpen.
  Lees verder over Bekkeninstabiliteit
 • Heupartrose

  Bij heupartrose is het kraakbeen in de heup dunner en zachter geworden. Dit zorgt voor stijfheid en pijn in de lies, bilstreek en het bovenbeen. Met steunzolen kunnen we de stand van uw voeten veranderen en het gebruik van uw knie en heup beïnvloeden. Hierdoor worden uw klachten minder.
  Lees verder over Heupartrose
 • Ischias

  Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in het been. De pijn is erg hevig, maar gelukkig bijna nooit blijvend.
  Lees verder over Ischias