fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan verschillende klachten veroorzaken. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn

Home » Pijnwijzer » Heupklachten » Bekkeninstabiliteit

De bekkenring is belangrijk voor het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen. De bekkenring bestaat uit verschillende botdelen. De botdelen worden met elkaar verbonden door drie gewrichten. Aan de achterzijde zijn dit de SI-gewrichten; deze herkent u aan de twee kuiltjes naast de wervelkolom. Aan de voorzijde zit het derde gewricht. Verschillende banden die over de gewrichten lopen houden de botdelen bij elkaar. Bekkeninstabiliteit ontstaat wanneer de banden en/of spieren die de verschillende botten van het bekken bij elkaar houden, beschadigd raken of verzwakken. In het bekkengebied bevinden zich verschillende spieren: buikspieren, rugspieren, heupspieren en bilspieren. Door de soepele banden komen de botten losser te liggen. Als de spieren dit niet op kunnen vangen ontstaat bekkeninstabiliteit.

Wat voel je?
Bekkeninstabiliteit kan verschillende klachten veroorzaken. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn, maar onderstaande klachten worden vaak gezien:

 • Startpijn (’s morgens bij het opstaan);
 • Pijn bij schokkende bewegingen zoals hardlopen of fietsen over een hobbelige weg;
 • Pijn bij activiteiten als wandelen en traplopen;
 • Uitstralende pijn naar de onderrug, stuitje, buik, zijkant of achterkant van het bovenbeen of de liezen;
 • Onvermogen om op één been te staan.

Hoe instabieler het bekken hoe ernstiger de pijnklachten zijn.

Hoe kom ik eraan?
Bekkeninstabiliteit kan verschillende oorzaken hebben:

Als gevolg van een sportblessure kan een verrekking van bekkenbanden ontstaan;
Zwangerschap: tijdens een zwangerschap worden de banden slapper. Dit is een natuurlijk proces, waarbij meer ruimte voor de baby ontstaat om bij de geboorte naar buiten te kunnen komen. Bij de bevalling kunnen de bekkenbanden gemakkelijk uitrekken en scheuren waardoor bekkeninstabiliteit kan ontstaan;
Een verkeerde houding, fysiek zwaar werk of een ongeval kunnen bekkeninstabiliteit veroorzaken.

Wat kan ik eraan doen?
Er is geen medicijn of geen behandeling tegen bekkeninstabiliteit. Het allerbelangrijkste is dat uw lijf weer in balans komt. De bekkenfysiotherapeut bijvoorbeeld kan u oefeningen geven om de spieren rondom het bekken te versterken en spierzwakte te voorkomen. Mensendieck en Cesar-therapie zijn gericht op het leren bewegen met zo min mogelijk belasting van het bekken. De spieren worden hierdoor ook versterkt. Aanmeten van steunzolen bij een podotherapeut kan bijdragen aan het verbeteren van de houding.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Bekkeninstabiliteit

Heupklachten

Andere heupklachten

 • Beenlengteverschil

  Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust te zijn omdat ze geen klachten hebben.
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Bekkeninstabiliteit

  Bekkeninstabiliteit kan verschillende klachten veroorzaken. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn
  Lees verder over Bekkeninstabiliteit
 • Heupartrose

  De heup kan minder beweeglijk zijn. Kenmerkend is stijfheid bij het opstaan (ochtendstijfheid). De stijfheid neemt door het bewegen af. Heupartrose geeft vaak pijnklachten in de lies en bilstreek en uitstralende pijn in het bovenbeen richting de knie.
  Lees verder over Heupartrose
 • Ischias

  Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en die via de bil doorloopt tot in het been.
  Lees verder over Ischias