• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Botgroei op achterkant hiel

Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Botgroei op achterkant hiel

Symptomen botgroei op achterkant hiel

In veel gevallen treden er ontstekingsverschijnselen op. Denk hierbij aan: rode verkleuring rond de hak, een zwelling aan de achterzijde van de hak, hogere temperatuur op de hak. Druk op de exostose verergert vaak de klachten. Ook het dragen van slecht passend schoeisel verergert de klachten vaak in tegenstelling tot het dragen van geen schoenen. Dit kan de klachten juist verminderen: bijvoorbeeld het dragen van slippers of het lopen op blote voeten.

Oorzaak botgroei achterkant hiel

Tussen de achillespeesaanhechting en het hielbeen bevindt zich een slijmbeurs: de bursa retrocalcanea. Wanneer de exostose zelf niet alleen ontstoken is maar ook de slijmbeurs en de aanhechting van de achillespees, spreekt men van het syndroom van haglund.

De ‘haglund exostose’ ontstaat voornamelijk door overmatige druk op de hak door oncomfortabel schoeisel. Dit zijn schoenen waarvan de hielkap heel hard en stug is en tegen de hak aandrukt. Denk hierbij aan schaatsschoenen en pumps met hoge hakken. Door deze druk zal de hak reageren en kan er plaatselijk een verdikking ontstaan wat resulteert in een uitstekende bult. Over het algemeen komt deze aandoening vaker voor bij mensen met een hoge voetboog (holvoet).

Als u last heeft van botgroei op de achterkant van uw hiel is het belangrijk om uw schoenen te (laten) controleren. Neem de druk weg. Denk aan het dragen van andere schoenen of schaatsen.

Lindsey Timmer
Lindsey Timmer
Podotherapeut

Behandeling botgroei achterkant hiel

Als u denkt last te hebben van botgroei aan de achterkant van uw hiel kunt u in eerste instantie de druk op de pijnlijke plek weghalen. Dit kan door schoenen te dragen met een zachtere hielkap of schoenen met een harde hielkap uit te laten deuken.

Mochten deze maatregelen niet helpen dan is het een goed idee om naar een podotherapeut te gaan. De podotherapeut kan extra schoenadvies geven en structuren eromheen ontlasten, door middel van steunzolen, zoals de achillespees en de eerder genoemde bursa retrocalcanea.

Wat u zelf kunt doen als u botgroei op de achterkant van uw hiel heeft

Neem de druk rondom de pijnlijke plek weg.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u botgroei aan de achterkant van uw hiel heeft, is het altijd slim om naar de podotherapeut te gaan. De podotherapeut bekijkt uw schoenen en uw bewegingspatroon. Door uw voeten te ondersteunen met therapeutische inlegzolen helpt u uw houding te verbeteren, zodat er minder druk op een bepaald gewricht ontstaat waardoor de pijnklachten verlicht kunnen worden. Uw Hallux podotherapeut adviseert u of dit voor u een goede oplossing is.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet