fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Dikke voeten/benen Oedeem

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Vaak ontstaat dit in de benen, voeten en enkels.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Dikke voeten/benen Oedeem

In het lichaam werken het bloed- en lymfestelsel samen aan de toe- en afvoer van stoffen in het lichaam, waaronder vocht. Wanneer er een verstoring in deze stelsels is, kan er een overmatige vochtophoping ontstaan.

Om te testen of er sprake is van ‘gewoon’ vocht of oedeem kunt u een simpel testje doen. Druk een vinger stevig in de huid en haal deze na een tijdje weg. Als er een putje/deukje op de plek blijft, is er sprake van oedeem.

Wat voel je?
Er zijn verschillende types oedeem, ieder met specifieke klachten. Over het algemeen wordt er bij alle soorten oedeem een zwaar, vermoeid of strak gevoel in de benen, enkels en voeten gevoeld. Ook sokken en schoenen kunnen gaan knellen rondom de voeten en hierdoor pijnklachten veroorzaken. Er kunnen tevens irritaties aan nagels of huid ontstaan.

Hoe kom ik eraan?
Oedeem kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen onderliggende problemen, zoals klachten aan hart- en bloedvaten oedeem veroorzaken. Ook overgewicht of een ongezonde levensstijl kunnen een rol spelen in het ontstaan van oedeem.

Komt het vaak voor?
Oedeem komt regelmatig voor. Het wordt vaker gezien bij vrouwen. De verschillende vormen kunnen op alle leeftijden voorkomen.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
De podotherapeut kan bij klachten aan uw voeten, knie, heup of lage rug onderzoeken of er een indicatie is voor steunzolen, zodat u in beweging kunt blijven wat bij oedeem erg belangrijk is. Ook kan de podotherapeut advies geven over goed passend schoeisel. Door de vochtophoping in de voeten en rondom de enkels kunnen de voeten namelijk letterlijk uit de schoenen puilen. Tevens kan de podotherapeut eventuele problemen aan huid of nagels behandelen.

Wanneer er sprake is van oedeem dient goed onderzocht te worden welk type oedeem het is en wat de oorzaak is. Afhankelijk van de mate waarin het oedeem aanwezig is, zal de podotherapeut u doorsturen voor verder onderzoek of behandeling. Dit gaat via uw huisarts. Ook zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oedeem.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Dikke voeten/benen Oedeem

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen
 • Verstuikte enkel

  Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

  De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.
  Lees verder over Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom
 • Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

  Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.
  Lees verder over Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plots een scheur in de kuitspier. Dit kan tijdens het sporten gebeuren maar ook wanneer u gewoon stilstaat. Vaak scheuren met de spier ook bloedvaatjes mee en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
  Lees verder over Zweepslag