• Deskundig voetadvies
  • Persoonlijk contact
  • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Groeipijn bij kinderen

Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Groeipijn bij kinderen

Symptomen groeipijn

Groeipijn is een scherpe pijnscheut die diep in het been wordt gevoeld. Dit kan gepaard gaan met buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Uw kind kan groeipijn hebben in beide benen. Meestal gaat het om de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Kenmerkend voor groeipijn is dat het vaak ’s nachts komt opzetten en dat er overdag weinig van te merken is.

Actieve en sportende kinderen klagen ook over groeipijn in de hielen. Deze pijn in de groeischijven heet Morbus Sever.

Oorzaak groeipijn

Tijdens een groeispurt groeien botten soms sneller dan spieren. Hierdoor ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Deze spanning is waarschijnlijk de oorzaak van groeipijn. De pijn doet zich vooral voor na een drukke dag waarop uw kind veel heeft gelopen.

Ongeveer 30% van de kinderen in Nederland heeft wel eens last van groeipijn. Voornamelijk wanneer ze tussen de 4 en 10 jaar oud zijn. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens.

Jonge kinderen vinden het lastig om hun pijn onder woorden te brengen. Zij zijn eerder hangerig of hebben geen zin in een wandeling. Probeer hier doorheen te prikken en vraag actief door waarom uw kind niet wil wandelen. Twijfelt u? We helpen u graag bij het stellen van een diagnose.

Yvonne Huysman
Yvonne Huysman
Podotherapeut

Wat u zelf kunt doen bij groeipijn

Als uw kind veel last heeft van groeipijn kunt u de pijn verzachten met een (kinder)pijnstiller. Ook kunt u de benen licht masseren of de pijnlijke plekken warm maken met een kruik of warme doek. Spierstrekoefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de spieren en ook dit kan de pijn verzachten.

 

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als de groeipijnen uw kind structureel belemmeren in het gedrag is het raadzaam een Hallux podotherapeut te bezoeken. Wij onderzoeken de klacht en stellen een persoonlijk behandelplan op voor uw kind. Zo houden we uw kind fit en actief.

Knieklachten

Andere knieklachten

  • Artrose knie

    Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.
    Lees verder over Artrose knie
  • Groeipijn bij kinderen

    Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.
    Lees verder over Groeipijn bij kinderen
  • Overbelaste knie

    Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.
    Lees verder over Overbelaste knie
  • Pijn rond de knieschijf

    Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.
    Lees verder over Pijn rond de knieschijf
  • Runners knee (pijn buitenkant knie)

    Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.
    Lees verder over Runners knee (pijn buitenkant knie)
  • Springersknie / Jumpers Knee

    Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.
    Lees verder over Springersknie / Jumpers Knee
  • Springschenen / Shin splints

    Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
    Lees verder over Springschenen / Shin splints