• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Hernia

Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijven in de rug. Dit zorgt voor uitstulpingen die op de zenuwen drukken en rugpijn en tintelingen veroorzaken. Een operatie is niet de enige oplossing voor deze rugklachten.

Home » Pijnwijzer » Rugklachten » Hernia

Symptomen hernia

Bij een hernia wordt er druk uitgeoefend op zenuwen. Dit zorgt voor tintelingen en pijn in het gebied waar de betreffende zenuw doorheen loopt. Meestal is dit een been of bil. Het kan zelfs voor algehele uitval zorgen. Ook is het mogelijk dat er geen reflexen meer plaatsvinden. De klachten worden erger als de zenuw getriggerd wordt. Bijvoorbeeld als u plat op uw rug ligt en een been optilt of wanneer u niest of hoest.

Oorzaak hernia

Bij een hernia is er sprake van een beschadiging van één of meer tussenwervelschijven. Deze schijven bevinden zich tussen de rugwervels en bestaan uit een kraakbeenring met een zachte kern. Deze zachte kern kan uitpuilen en op een zenuw drukken. Dit heet een hernia (officiële benaming: Hernia Nuclei Pulposi of HNP). Doordat de uitstulping op de zenuw drukt, kan deze gaan irriteren of ontstoken raken. Dit vindt meestal plaats in de onderrug.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een beschadiging van de tussenwervelschijf. Vaak is dat een verkeerde belasting van de rug. Door de rug langdurig verkeerd te gebruiken kunt u een hernia veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het verkeerd optillen van zware voorwerpen of verkeerd zitten en staan tijdens het werk. Hierdoor kan de tussenwervel slijten en op den duur zelfs barsten.

Een hernia voorkomen is makkelijker dan genezen. Probeer uw lichaam op het werk op de juiste manier te belasten. Laat u hierbij bijvoorbeeld adviseren door een arbodeskundige.

Brecht van Damme
Brecht van Damme
Podotherapeut

Behandeling hernia

Bij een hernia is het advies meestal om relatieve rust te nemen en de rug- en buikspieren te trainen. Dit verbetert de mobiliteit en flexibiliteit van de wervelkolom. Als dit geen verbetering geeft dan is een operatie ook een optie. Voor deze optie wordt vaak pas gekozen als de pijn zo heftig is dat u niet meer normaal kunt functioneren.

Een afwijkende voetstand of looppatroon kan voor een verkeerde houding zorgen. Als dit leidt tot herniaklachten dan kan de podotherapeut uitkomst bieden. Met podotherapeutische zolen corrigeren we uw voetstand of looppatroon. Zo dragen we bij aan de oplossing van uw herniaklachten.

Wat u zelf kunt doen bij een hernia

Het is verleidelijk om uw rug zoveel mogelijk te ontzien. Het is echter belangrijk dat u de rug- en buikspieren blijft gebruiken. Zo versterken ze uw wervelkolom. Probeer dus in beweging te blijven en kijk welke activiteiten u wél kunt doen.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Heeft u klachten die passen bij een hernia en kunt u hiervoor geen duidelijke oorzaak aanwijzen? Dan bestaat de kans dat uw voetstand of looppatroon afwijkt en u uw rug hierdoor te veel belast. Ga in dat geval langs bij de Hallux podotherapeut om eventuele afwijkingen vast te stellen en te corrigeren met podotherapeutische zolen. Alleen het aanpakken van de oorzaak van uw klachten zorgt voor een blijvende oplossing.

Rugklachten

Andere rugklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Beenlengteverschil

  Heeft u ooit last gehad van rugpijn, heupklachten of andere ongemakken? Beenlengteverschil zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Lees nu over alles over de symptomen tot behandelingsopties en wat de Hallux podotherapeut voor u kan betekenen
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Hernia

  Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijven in de rug. Dit zorgt voor uitstulpingen die op de zenuwen drukken en rugpijn en tintelingen veroorzaken. Een operatie is niet de enige oplossing voor deze rugklachten.
  Lees verder over Hernia
 • Ischias

  Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in het been. De pijn is erg hevig, maar gelukkig bijna nooit blijvend.
  Lees verder over Ischias
 • Lage rugpijn

  Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende houding of voetstand. Dit zeurende of vermoeide gevoel in de is prima op te lossen met de hulp van een podotherapeut.
  Lees verder over Lage rugpijn