fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Hernia

Tussen de rugwervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven bestaan uit een kraakbeenring met daarin een zachte kern. Deze zachte kern kan gaan uitpuilen en op een zenuw drukken, dit heet een hernia.

Home » Pijnwijzer » Rugklachten » Hernia

Tussen de rugwervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven bestaan uit een kraakbeenring met daarin een zachte kern. Deze zachte kern kan gaan uitpuilen en op een zenuw drukken, dit heet een hernia (Hernia Nuclei Pulposi: HNP). Doordat de uitstulping op de zenuw drukt, kan deze gaan irriteren of ontstoken raken. Dit vindt meestal plaats in de onderrug.

Wat voel je?
Doordat de uitstulping op de zenuw drukt, kun je tintelingen en pijn ervaren in de gebieden waar de zenuw heen loopt in het lichaam. Meestal is dit in een been of bil. Soms kan dit er zelfs voor zorgen dat er gehele uitval plaatsvindt of dat er geen reflexen meer plaatsvinden. De klachten worden erger als de zenuw getriggerd wordt door bijvoorbeeld het plat op de rug liggen en dan vervolgens een been optillen of door niezen of hoesten.

Hoe kom ik eraan?
De oorzaak van een hernia is de beschadiging van de tussenwervelschijf. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is dat men de rug verkeerd belast. Door een langdurig verkeerde belasting kan dit gevolgen hebben voor de tussenwervelschijf. Met verkeerde belasting wordt bijvoorbeeld het verkeerd optillen van zwarte voorwerpen bedoeld. In het dagelijks leven kan men de rug ook verkeerd belasten door bijvoorbeeld verkeerd te zitten of te staan tijdens het werk. Hierdoor kan de tussenwervel slijten en op den duur zelfs barsten.

Komt dit vaak voor?
Naar schatting hebben jaarlijks 75.000 Nederlanders voor het eerst last van uitstralingen veroorzaakt door een hernia. Hiervan worden er ongeveer 11.000 geopereerd.

Wat kan een Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Bij een hernia is het advies vaak om relatieve rust te nemen in combinatie met het trainen van de rug- en buikspieren om zo de mobiliteit en flexibiliteit van de wervelkolom te verbeteren. Mocht dit geen verbetering geven dan kan er worden gekozen voor een operatieve behandeling. Een operatieve behandeling wordt meestal meteen uitgevoerd als men zoveel last of pijn ervaart dat hij/zij niet meer goed kan functioneren. Als de herniaklachten ontstaan door een verkeerde houding die ontstaan is door een verkeerde voetstand of een afwijking tijdens het lopen, kan de podotherapeut deze corrigeren door middel van podotherapeutische zolen.

Hernia

Rugklachten

Andere rugklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Beenlengteverschil

  Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust te zijn omdat ze geen klachten hebben.
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Hernia

  Tussen de rugwervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven bestaan uit een kraakbeenring met daarin een zachte kern. Deze zachte kern kan gaan uitpuilen en op een zenuw drukken, dit heet een hernia.
  Lees verder over Hernia