fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Heupartrose

De heup kan minder beweeglijk zijn. Kenmerkend is stijfheid bij het opstaan (ochtendstijfheid). De stijfheid neemt door het bewegen af. Heupartrose geeft vaak pijnklachten in de lies en bilstreek en uitstralende pijn in het bovenbeen richting de knie.

Home » Pijnwijzer » Heupklachten » Heupartrose

Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Kraakbeen is heel glad zodat de heup kan draaien, buigen en strekken. Bij slijtage wordt het kraakbeen dunner en zachter. Het heupgewricht beweegt door de slijtage van het kraakbeen niet meer soepel.

Er zijn vier gradaties van heupartrose.

1e graad: er is sprake van zachter en minder verend worden van het kraakbeen. Soms is er een botuitsteeksel aan de rand van het heupgewricht zichtbaar. Een beschadiging is vaak niet zichtbaar op een röntgenfoto.

2e graad: er zijn al scheurtjes en beschadigingen in het oppervlak van het kraakbeen. De schade zit oppervlakkig en niet door alle lagen van het kraakbeen. Beschadigingen zijn vaak niet zichtbaar op een röntgenfoto.

3e graad: scheuren in het kraakbeen hebben diepe groeven of gaten in het kraakbeen geslagen. De schade reikt dieper richting het bot. De gewrichtsspleet wordt smaller, dit is zichtbaar op een röntgenfoto.

4e graad: het kraakbeen is (bijna) geheel verdwenen en het bot heeft geen beschermende laag meer. De gewrichtsspleet is versmald waardoor de beweging beperkt is. Er vormen zich botuitsteeksels. De uiteinden van de botten zijn misvormd.

Wat voel je?
De heup kan minder beweeglijk zijn. Kenmerkend is stijfheid bij het opstaan (ochtendstijfheid). De stijfheid neemt door het bewegen af. Heupartrose geeft vaak pijnklachten in de lies en bilstreek en uitstralende pijn in het bovenbeen richting de knie. Ernstige artrose geeft ook pijn in rust en het gevoel van instabiliteit en door de heup zakken.

Hoe kom ik eraan?
Naarmate we ouder worden treedt bij iedereen een proces van artrose en matige spierconditie op. Hierdoor ontstaat meer kracht op het heupgewricht. Daarnaast spelen andere factoren een rol: overbelasting door overgewicht of zwaar lichamelijk werk, intensief/extreem sporten met veel zwikbewegingen in de heup (voetbal, handbal), blessure, veelvuldige ontstekingen bijvoorbeeld bij reuma, standsafwijking (X-benen of O-benen), beenlengteverschil, als artrose veel in de familie voorkomt.

Wat kan ik eraan doen?
Het is belangrijk dat u een halfuur per dag actief beweegt. Bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Oefeningen van een fysiotherapeut die de spieren rondom de heup versterken zijn ook van belang. Het idee is dat sterkere spieren de krachten die de heup moet opvangen verminderen, omdat de spieren die nu deels opvangen. Steunzolen kunnen de stand van de voeten veranderen, die de beweging en stand van knie en heup beïnvloeden en zo de klachten van de heupartrose kunnen verminderen. Verder kunt u pijnmedicatie nemen.

Komt dit vaak voor?
Het is een veel voorkomende klacht bij ouderen, vaker bij vrouwen, mensen die weinig bewegen en bij overgewicht.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Heupartrose

Heupklachten

Andere heupklachten

 • Beenlengteverschil

  Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust te zijn omdat ze geen klachten hebben.
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Bekkeninstabiliteit

  Bekkeninstabiliteit kan verschillende klachten veroorzaken. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn
  Lees verder over Bekkeninstabiliteit
 • Heupartrose

  De heup kan minder beweeglijk zijn. Kenmerkend is stijfheid bij het opstaan (ochtendstijfheid). De stijfheid neemt door het bewegen af. Heupartrose geeft vaak pijnklachten in de lies en bilstreek en uitstralende pijn in het bovenbeen richting de knie.
  Lees verder over Heupartrose
 • Ischias

  Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en die via de bil doorloopt tot in het been.
  Lees verder over Ischias