• Deskundig voetadvies
  • Persoonlijk contact
  • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Heupartrose

Bij heupartrose is het kraakbeen in de heup dunner en zachter geworden. Dit zorgt voor stijfheid en pijn in de lies, bilstreek en het bovenbeen. Met steunzolen kunnen we de stand van uw voeten veranderen en het gebruik van uw knie en heup beïnvloeden. Hierdoor worden uw klachten minder.

Home » Pijnwijzer » Heupklachten » Heupartrose

Symptomen heupartrose

Bij heupartrose is de heup vaak minder beweeglijk. Kenmerkend is de ochtendstijfheid bij het opstaan. Als u beweegt neemt de pijn af. Heupartrose geeft vaak pijnklachten in de lies en bilstreek en uitstralende pijn in het bovenbeen richting de knie. Bij ernstige heupartrose heeft u ook pijn als u de heup niet belast. Ook kunt u een gevoel van instabiliteit ervaren waardoor u denkt door de heup te zakken.

Er zijn vier gradaties van heupartrose:

1e graad
Het kraakbeen wordt zachter en minder verend. Soms is een botuitsteeksel aan de rand van het heupgewricht zichtbaar. Een beschadiging is vaak niet zichtbaar op een röntgenfoto.

2e graad
Het oppervlak van het kraakbeen vertoont scheurtjes en beschadigingen. Deze zijn oppervlakkig en gaan niet door alle lagen van het kraakbeen. Op een röntgenfoto zijn ze daarom vaak niet te zien.

3e graad
De scheuren in het kraakbeen hebben diepe groeven of gaten in het kraakbeen geslagen. De schade reikt dieper, richting het bot. Dat de gewrichtsspleet smaller wordt is zichtbaar op een röntgenfoto.

4e graad
Het kraakbeen is (bijna) helemaal weg en het bot heeft geen beschermende laag meer. De smallere gewrichtsspleet beperkt de bewegingen. Er vormen zich botuitsteeksel en de uiteinden van de botten zijn misvormd.

Oorzaak heupartrose

Tijdens het ouder worden treedt bij iedereen een proces van artrose op en neemt de spierconditie af. Hierdoor ontstaat meer kracht op het heupgewricht. Artrose kan erfelijk zijn. Andere risicoverhogende factoren zijn:

  • Overbelasting door overgewicht.
  • Zwaar lichamelijk werk.
  • Intensief sporten met veel zwikbewegingen in de heup, bijvoorbeeld voetbal of handbal.
  • Een blessure.
  • Veelvuldige ontstekingen, bijvoorbeeld bij reuma.
  • Standafwijking van de benen (X- of O-benen).
  • Beenlengteverschil.

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Als dit lastig is dan kunt u bijvoorbeeld ook onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten. Zo ontdekt u welke activiteiten u helpen uw conditie op peil te houden.

Frank Kamsma
Frank Kamsma
Podotherapeut

Behandeling heupartrose

Met oefeningen van de fysiotherapeut versterkt u de spieren rondom de heup. Hierdoor zijn ze beter in staat de heup te ontlasten. Ook podotherapeutische steunzolen helpen u de heup minder te belasten. Steunzolen veranderen namelijk de stand van uw voeten en hiermee ook de stand van uw knie en heup. Door de heup anders te bewegen kunnen uw klachten verminderen.

Ook pijnmedicatie helpt bij het verminderen van de klachten.

Wat u zelf kunt doen bij heupartrose

Probeer iedere dag een half uur actief te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Hierdoor versterkt u uw spieren zodat zij de heup kunnen helpen met het opvangen van krachten.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Bij iedere vorm van artrose is het een goed idee om een afspraak in te plannen bij de Hallux podotherapeut. Een standsafwijking verergert namelijk uw klachten en is makkelijk op te lossen. Zo houden we u in beweging.

Heupklachten

Andere heupklachten

  • Beenlengteverschil

    Heeft u ooit last gehad van rugpijn, heupklachten of andere ongemakken? Beenlengteverschil zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Lees nu over alles over de symptomen tot behandelingsopties en wat de Hallux podotherapeut voor u kan betekenen
    Lees verder over Beenlengteverschil
  • Bekkeninstabiliteit

    Bij bekkeninstabiliteit zijn de banden en/of spieren die de botten van het bekken bij elkaar houden beschadigd of verzwakt. Dit veroorzaakt meerdere klachten. Professionele hulp is nodig om de pijn te verminderen of te verhelpen.
    Lees verder over Bekkeninstabiliteit
  • Heupartrose

    Bij heupartrose is het kraakbeen in de heup dunner en zachter geworden. Dit zorgt voor stijfheid en pijn in de lies, bilstreek en het bovenbeen. Met steunzolen kunnen we de stand van uw voeten veranderen en het gebruik van uw knie en heup beïnvloeden. Hierdoor worden uw klachten minder.
    Lees verder over Heupartrose
  • Ischias

    Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in het been. De pijn is erg hevig, maar gelukkig bijna nooit blijvend.
    Lees verder over Ischias