fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Hielpijn bij kinderen

Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Hielpijn bij kinderen

Symptomen hielpijn bij kinderen

De symptomen van Morbus Sever bij kinderen doet denken aan die van hielspoor bij volwassenen. Geleidelijk komt er een zeurende pijn op in de hak en dit gebeurt vooral na een periode van intensief belasten, bijvoorbeeld bij sporten of lange wandelingen (avondvierdaagse). De pijn treedt op aan de achterkant van de hak en soms is er ook een lichte zwelling te zien. Dit is op de plek waar de achillespees aan de hak vastzit.

Oorzaak hielpijn bij kinderen

Over het algemeen wordt ligt de oorzaak bij een snelle groei van de hielschijf bij kinderen in de groei in combinatie met verhoogde belasting. Denk hierbij aan intensieve sporten zoals bijvoorbeeld voetbal of volleybal. De verhoogde belastingen zorgen voor extra trekkrachten op de structuren rond de groeischrijf wat kan leiden tot hielklachten.

Het is van belang de kinderen tijdig te behandelen en klacht(en) serieus te nemen, voordat de pijn erger wordt en hardlopen of sport niet meer mogelijk zijn.

Britt Weijters
Britt Weijters
Podotherapeut

Behandeling hielpijn bij kinderen

Als een kind last heeft van hielpijn dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met de podotherapeut. De klachten van de Morbus Sever kunnen verdwijnen met de tijd. Als de groeischijf dichtgroeit verdwijnen ook de klachten. Dit kan echter een langere tijd duren. De aanwezigheid van voetafwijkingen, zoals een platvoet of holvoet, kunnen het ontstaan van de Morbus Sever versterken.

In een onderzoek kan de podotherapeut achterhalen of hier sprake van is en advies geven en/of behandelplan opstellen. Denk hierbij aan:

 • Taping: om de trekkrachten van de spieren tijdelijk te verminderen.
 • Schoenadvies: vertellen waar je op moet letten bij het dragen van goed schoeisel voor deze klacht.
 • Op maat gemaakte steunzolen: er wordt in de schoenen een soort van schok dempende zool gemaakt. De inlegzool zorgt er bij de meeste kinderen voor dat de klachten snel verminderen, zodat ze weer door kunnen gaan met o.a. sporten.

Wat u zelf kunt doen bij hielpijn bij kinderen

De juiste ondersteuning op jonge leeftijd kan veel klachten voorkomen en zorgen dat de voet zich op een natuurlijke wijze ontwikkeld.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als kinderen aangeven hielpijn te hebben, is het altijd slim om naar de podotherapeut te gaan. De podotherapeut bekijkt het bewegingspatroon. Door de voeten te ondersteunen met therapeutische inlegzolen helpt dat de houding van uw kind te verbeteren, zodat er minder druk op een bepaald gewricht ontstaat waardoor de pijnklachten verlicht kunnen worden.

Uw Hallux podotherapeut adviseert u of dit voor uw kind een goede oplossing is.

Hielpijn bij kinderen

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet