• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Hielspoor

Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Hielspoor

Symptomen hielspoor

De pijnklachten zijn meestal de opstartklachten: startpijn in de onderzijde van de hiel ‘s ochtends wanneer u uit bed komt of wanneer u een poosje heeft stilgezeten. Ook pijn bij langer staan en/of lopen maar ook in volledige rust kan juist stekende pijn optreden bij een hielspoor.

De locatie van de pijn zit meestal aan de onderzijde van de hiel en vaak ook uitstralende pijn omhoog richting de binnenzijde van uw enkel. Wanneer u al langer last heeft van opspelende hielpijnklachten wordt vaker bewust dan wel onbewust meer op de buitenzijde van de voet gelopen of wordt zelfs zoveel mogelijk op de tenen gelopen om de drukpijn enigszins te ontwijken. Dit onnatuurlijke (antalgisch) looppatroon als gevolg van de hielpijn kan weer leiden tot klachten elders in uw lichaam.

Oorzaak hielspoor

De oorzaak van pijn bij de hiel is vaak moeilijk te benoemen. Er zijn wel een aantal factoren op te sommen die een rol spelen in de ontwikkeling van deze klacht waarvan overbelasting de grootste rol speelt. Zo’n overbelasting kan bijvoorbeeld al starten bij het uitvoeren van herhaalde bewegingen tijdens het werken of sporten op een harde ondergrond al dan niet in combinatie met verkeerd schoeisel.

Andere factoren die het ontstaan van hielspoor kunnen beïnvloeden zijn: overgewicht, platvoet-/holvoettype, (overpronatie) het te ver doorzakken van de middenvoet, beperking in het enkelgewricht, verkeerd schoeisel, langdurige overbelasting van de voeten en door het hardlopen. Ook wanneer het vetweefsel/vetkussentjes onder de hiel verminderd aanwezig is, zal hierdoor de schokdemping verminderen met als gevolg juist toename van druk op het hielbeen. De kans op hielspoor wordt hiermee aanzienlijk vergroot.

Rol met een balletje onder uw voet! Leg het balletje onder uw voet en rol hem onder de hele onderkant van de voet, sla uw hak en hiel niet over. ‘Masseer’ zo de voet een paar minuten en u zult merken dat de verstijfde peesplaat soepeler wordt en langzaam opgerekt wordt.

Maureen
Maureen
Podotherapeut

Behandeling hielspoor

Na een gedegen voetonderzoek waarin de mate van hielpijn wordt vastgesteld, zal de podotherapeut het behandelplan met u doorspreken. Wanneer er voldoende rust wordt genomen, dus niet langer overbelasten, kan de genezing zijn intrede doen. Individueel op maat gemaakte inlegzolen gaan de drukverdeling optimaliseren wat het genezingsproces zal versnellen.

Ook voetoefeningen en vaak ook Shock-Wave bij de fysiotherapeut, ondersteunen en bespoedigen het genezingsproces. Maar het zelf stoppen met de overbelasting van de hiel alsook dagelijkse rekoefeningen blijven wenselijk. Op deze manier zorgt u samen met de podotherapeut dat u zich weer klachtenvrij kunt gaan voortbewegen!

Dit kan het beste bepaald worden tijdens een onderzoek bij de podotherapeut.

Wat u zelf kunt doen bij hielspoor

Neem voldoende rust en zorg dagelijks voor rekoefeningen.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u denkt last te hebben van hielspoor, is het altijd slim om naar de podotherapeut te gaan. De podotherapeut bekijkt uw bewegingspatroon. Door uw voeten te ondersteunen met therapeutische inlegzolen helpt u uw houding te verbeteren, zodat er minder druk op een bepaald gewricht ontstaat waardoor de pijnklachten verlicht kunnen worden.

Uw Hallux podotherapeut adviseert u of dit voor u een goede oplossing is.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet