• Deskundig voetadvies
  • Persoonlijk contact
  • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Hypermobiele gewrichten

Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Hypermobiele gewrichten

Symptomen hypermobiliteit

Als uw gewrichten hypermobiel zijn dan merkt u vaak dat u ze verder kunt bewegen dan anderen. Dit hoeft echter geen klachten te geven. Als u de spieren en gewrichten niet overbelast dan heeft u meestal ook geen pijn.

Bij zwaar lichamelijk werk of intensief sporten kunnen er wel klachten ontstaan. Door uw hypermobiliteit komen de banden in uw lichaam niet (voldoende) in actie om uw gewricht stabiel te houden. Uw spieren nemen deze rol over. Hierdoor kunnen uw spieren overbelast raken.

Vaak resulteert dit in:

  • Algemene vermoeidheid van spieren door het hele lichaam
  • Klachten in de onderrug
  • Knieklachten (vaak bij fietsen of hardlopen)
  • Veelvuldig verzwikken van de enkels

Oorzaak hypermobiliteit

De exacte oorzaak van hypermobiliteit is niet bekend, vaak is het aangeboren. Het komt dan ook al op jonge leeftijd voor, vaker bij meisjes dan bij jongens.

Wat we wel weten is dat het een probleem met de banden in uw lichaam betreft. In het lichaam bevinden zich banden (ligamenten) en pezen die de botten bij elkaar houden. Bij hypermobiliteit spannen de banden zich niet zoals dat hoort, maar rekken ze mee. Hierdoor kunnen gewrichten verder dan normaal bewegen en overstrekken ze vaak. Dit zorgt mogelijk voor overbelasting van gewrichten, spieren en pezen.

Kinderen vinden het leuk om te laten zien hoe ver ze hun vingers naar achteren kunnen buigen. Dit hoeft niets te betekenen. Maar als dit opvallend ver is en uw kind ook lichamelijke klachten heeft is het een signaal om te letten op hypermobiliteit.

Margareth Verhoeven
Margareth Verhoeven
Podotherapeut

Behandeling hypermobiele gewrichten

Hypermobiliteit is een aanleg en niet te genezen. Wel is het mogelijk uw spieren en gewrichten te ontlasten zodat uw klachten afnemen. Uw Hallux podotherapeut kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld door het aanmeten van podotherapeutische steunzolen. Hierdoor verbetert de stand van uw voeten, benen en rug en worden uw spieren en gewrichten ontlast. Dit zorgt ervoor dat uw enkels minder vaak verzwikken en uw spieren minder vermoeid zijn. Ook lage rug- en knieklachten nemen hierdoor af.

Ook kan de podotherapeut u schoenadvies geven of spierversterkende oefeningen voor voeten en enkels meegeven. Als de instabiliteit klachten door het hele lichaam veroorzaakt dan adviseren we u ook een fysiotherapeut te bezoeken om u hier verder in te begeleiden.

Wat u zelf kunt doen bij hypermobiliteit

Probeer te ontdekken wat uw lichaam aankan. Welke activiteiten kunt u ondernemen zonder uw spieren te overbelasten? Want naast voldoende steun bieden helpt u uw lichaam ook door het niet te overvragen.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Een bezoek aan de Hallux podotherapeut is een goed idee als uw hypermobiliteit zorgt voor pijnklachten of als u regelmatig last heeft van verzwikte enkels. Door uw voeten goed te ondersteunen voorkomt u dat klachten doorstralen naar de rest van uw lichaam. Zo voorkomt u erger en blijft u in beweging.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

  • Hypermobiele gewrichten

    Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
    Lees verder over Hypermobiele gewrichten
  • Klompvoet

    Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
    Lees verder over Klompvoet
  • Oedeem benen/dikke voeten

    Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
    Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
  • Sinus tarsi syndroom

    Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
    Lees verder over Sinus tarsi syndroom
  • Springschenen / Shin splints

    Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
    Lees verder over Springschenen / Shin splints
  • Tarsaal tunnel syndroom

    Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
    Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
  • Verstuikte enkel

    Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
    Lees verder over Verstuikte enkel
  • Verzwikte enkel

    Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
    Lees verder over Verzwikte enkel
  • Zweepslag

    Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
    Lees verder over Zweepslag