fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Hypermobiele gewrichten

Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van gewrichten door het hele lichaam.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Hypermobiele gewrichten

In ons lichaam bevinden zich banden (ligamenten) en pezen die de botten bij elkaar houden. Bij hypermobiliteit spannen de banden zich niet aan zoals normaal zou moeten, maar rekken ze mee. Hierdoor kunnen gewrichten veel verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken. Dit kan leiden tot overbelasting van gewrichten, spieren en pezen.

Wat voel je?
Hypermobiliteit hoeft niet altijd klachten te geven. Wanneer de spieren of gewrichten niet overbelast worden, zijn er meestal geen klachten. Maar bij zwaar lichamelijk werk of intensief sporten kunnen er wel klachten ontstaan. Door hypermobiliteit raken spieren sneller overbelast doordat ze harder moeten werken om een gewricht stabiel te houden; normaal zouden de banden hiervoor moeten zorgen.

Vaak geziene klachten zijn: algemene vermoeidheid van spieren door het hele lichaam, klachten in de onderrug, knieklachten (vaak bij fietsen of hardlopen) en veelvuldig verzwikken van de enkels.

Hoe kom ik eraan?
De exacte oorzaak is niet bekend, maar veelal is hypermobiliteit aangeboren.

Komt het vaak voor?
In de praktijk zien wij regelmatig mensen met hypermobiliteit voorbijkomen, het komt veel voor bij kinderen. Vaker bij meisjes dan bij jongens.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Hypermobiliteit is een aanleg en is niet te genezen. Een podotherapeut kan helpen bij hypermobiliteit door steunzolen voor u aan te meten. De stand in uw voeten, benen en rug kan hiermee verbeterd worden, waardoor er spieren en gewrichten ontlast worden. Dit kan ervoor zorgen dat er minder vaak verzwikkingen in de enkels plaatsvinden en u minder vermoeidheid van de spieren ervaart, waardoor ook lage rug- en knieklachten kunnen afnemen. Daarnaast kan uw podotherapeut schoenadvies geven; stevig schoeisel draagt ook bij aan een verbeterde stabiliteit. Ook kan de podotherapeut spierversterkende oefeningen voor voeten en enkels meegeven. Indien er klachten door het hele lichaam worden ervaren als gevolg van instabiliteit zal de podotherapeut u doorsturen naar fysiotherapeut om u hierin verder te begeleiden.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Hypermobiele gewrichten

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen
 • Verstuikte enkel

  Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

  De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.
  Lees verder over Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom
 • Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

  Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.
  Lees verder over Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plots een scheur in de kuitspier. Dit kan tijdens het sporten gebeuren maar ook wanneer u gewoon stilstaat. Vaak scheuren met de spier ook bloedvaatjes mee en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
  Lees verder over Zweepslag