fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en die via de bil doorloopt tot in het been.

Home » Pijnwijzer » Heupklachten » Ischias

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en die via de bil doorloopt tot in het been. De pijn wordt veroorzaakt door druk op de zenuw genaamd nervus ischiadicus. Dit is de langste zenuw van het lichaam. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been.

Wat voel je?
De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend of branderig. De pijnscheuten leiden er vaak toe dat het moeilijk is om rechtop te staan. Meestal zijn de klachten aan een zijde van het lichaam omdat de never ischiadicus zich splitst in het wervelkanaal. Je kunt klachten hebben zoals:

 • pijn in de lage rug
 • krachtverlies van de been- en/of bilspieren
 • een verdoofd, brandend gevoel of tintelingen in het been
 • pijnscheuten in het been
 • pijn bij het heffen of strekken van het been of spierkrampen in been en/of bil

Ook al is de pijn erg hevig, ischias is zelden blijvend.

Hoe kom ik eraan?
Ischias ontstaat door druk op de zenuw. Vrouwen hebben hier een grotere kans op door een zwangerschap. Verder zijn de meest voorkomende oorzaken: artrose, hernia, vernauwing van het wervelkanaal, verkrampte of gespannen bilspieren, verkeerde belasting van de rug of verminderde rompstabiliteit. Echter kan niet bij iedereen de oorzaak gevonden worden.

Komt dit vaak voor?
Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Ongeveer 80{42daf8ca6461d514c8b0c9082eac92ea41c43c9db1cb6d1d53486250f29f6a08} van de volwassen bevolking krijgt ooit last van de rug.

Wat kan een Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Het is verstandig om met ischias naar de dokter te gaan. Er wordt gedacht dat ischias een waarschuwing is voor een mogelijke hernia. In veel gevallen is zowel gedoseerde rust als oefeningen voor de rugspieren aan te raden. Het is verstandig om een tijd niet zwaar te tillen. Zelf kunt u pijnstillers nemen voor het verlichten van de pijn, neem een warm bad, gebruik een kruik of richt een infraroodlamp op de rug en probeer in beweging te blijven. Mocht de oorzaak van een verkeerde belasting van de rug door een verkeerde voetstand komen dan kan de podotherapeut deze corrigeren door middel van podotherapeutische zolen.

Ischias

Heupklachten

Andere heupklachten

 • Beenlengteverschil

  Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust te zijn omdat ze geen klachten hebben.
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Bekkeninstabiliteit

  Bekkeninstabiliteit kan verschillende klachten veroorzaken. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn
  Lees verder over Bekkeninstabiliteit
 • Heupartrose

  De heup kan minder beweeglijk zijn. Kenmerkend is stijfheid bij het opstaan (ochtendstijfheid). De stijfheid neemt door het bewegen af. Heupartrose geeft vaak pijnklachten in de lies en bilstreek en uitstralende pijn in het bovenbeen richting de knie.
  Lees verder over Heupartrose
 • Ischias

  Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en die via de bil doorloopt tot in het been.
  Lees verder over Ischias
Rugklachten

Andere rugklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Beenlengteverschil

  Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Veel mensen hebben een beenlengteverschil zonder dat ze zich ervan bewust te zijn omdat ze geen klachten hebben.
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Hernia

  Tussen de rugwervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven bestaan uit een kraakbeenring met daarin een zachte kern. Deze zachte kern kan gaan uitpuilen en op een zenuw drukken, dit heet een hernia.
  Lees verder over Hernia