Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
Jicht
Symptomen jicht
Bij een jichtaanval raken één of meerdere gewrichten plotseling heftig ontstoken. De eerste aanval doet zich vaak voor in het gewricht van de grote teen. U kunt veel last hebben van pijn. Het gewricht kan zo gevoelig zijn dat zelfs het gewicht van een laken al te veel is. Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en het is minder goed te bewegen. Bijna altijd is de huid rondom het gewricht felrood en strakgespannen. Naast het gewricht van je grote teen is het ook mogelijk dat de gewrichten van de enkels, knieën, vingers of polsen ontstoken raken. Meestal houdt de pijn een paar dagen aan. Soms ontstaat een chronische ontsteking en is de pijn dus langer dan een paar dagen aanwezig.
Oorzaak jicht
De oorzaak van jicht is nog onduidelijk. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt jicht in de familie voor. Erfelijke factoren spelen dus een rol bij het ontstaan van jicht vooral door nieren die erg spaarzaam met urinezuur omgaan. Normaal gesproken lost urinezuur op in de bloedbaan en plast u het geleidelijk uit. Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat er te veel urinezuur in het bloed is. Bijvoorbeeld door: actieve psoriasis, chemotherapie, overgewicht, stress, alcoholgebruik, eiwitrijke voedingsmiddelen, aangeboren afwijkingen in de aanmaak van urinezuur, verminderde nierfunctie of bepaalde medicijnen zoals plastabletten.
Probeer purinerijke voeding zoveel mogelijk te mijden. Eet zo min mogelijk uit pakjes en zakjes, maar verse producten. Beperk het drinken van koffie, zwarte thee, frisdranken en alcoholhoudende drankjes. Allemaal producten die ons lichaam extra verzuren.
Behandeling jicht
Als u denkt last te hebben van jicht dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met uw huisarts. Soms is medicatie nodig om de urinezuurspiegel te verlagen, ook kan een dieet voorgeschreven worden met minder eiwitten.
Uw arts heeft bij jicht de keuze uit verschillende soorten medicijnen. Deze medicijnen helpen een ontsteking tegen te gaan, een ontsteking te voorkomen of het urinezuurgehalte te verlagen. De verschillende medicijnen vullen elkaar vaak aan. Welk middel uw arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.
Wat u zelf kunt doen als u jicht heeft
Pas uw voedingspatroon aan. Onderzoek laat zien dat u het risico op een jichtaanval met maar liefst 85% kunt verlagen door te letten op uw suiker inname.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
De podotherapeut zal u met verschijnselen van jicht terugverwijzen naar de huisarts.
Andere voetklachten
Artrose
Botgroei op achterkant hiel
Hamertenen
Hielpijn bij kinderen
Hielspoor
Jicht
Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
Likdoorn/eksteroog
Marsfractuur
Ontsteking voorvoet
Peesplaatontsteking
Pijnlijke voeten bij opstaan
Platvoeten
Ruitertenen
Slijmbeursontsteking hiel
Stijve grote teen
Wintertenen
Zenuwbeknelling voorvoet