fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Jicht

Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.

Symptomen jicht

Bij een jichtaanval raken één of meerdere gewrichten plotseling heftig ontstoken. De eerste aanval doet zich vaak voor in het gewricht van de grote teen. U kunt veel last hebben van pijn. Het gewricht kan zo gevoelig zijn dat zelfs het gewicht van een laken al te veel is. Het gewricht wordt dikker, voelt warm aan en het is minder goed te bewegen. Bijna altijd is de huid rondom het gewricht felrood en strakgespannen. Naast het gewricht van je grote teen is het ook mogelijk dat de gewrichten van de enkels, knieën, vingers of polsen ontstoken raken. Meestal houdt de pijn een paar dagen aan. Soms ontstaat een chronische ontsteking en is de pijn dus langer dan een paar dagen aanwezig.

Oorzaak jicht

De oorzaak van jicht is nog onduidelijk. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt jicht in de familie voor. Erfelijke factoren spelen dus een rol bij het ontstaan van jicht vooral door nieren die erg spaarzaam met urinezuur omgaan. Normaal gesproken lost urinezuur op in de bloedbaan en plast u het geleidelijk uit. Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat er te veel urinezuur in het bloed is. Bijvoorbeeld door: actieve psoriasis, chemotherapie, overgewicht, stress, alcoholgebruik, eiwitrijke voedingsmiddelen, aangeboren afwijkingen in de aanmaak van urinezuur, verminderde nierfunctie of bepaalde medicijnen zoals plastabletten.

Probeer purinerijke voeding zoveel mogelijk te mijden. Eet zo min mogelijk uit pakjes en zakjes, maar verse producten. Beperk het drinken van koffie, zwarte thee, frisdranken en alcoholhoudende drankjes. Allemaal producten die ons lichaam extra verzuren.

Bart van Turnhout
Bart van Turnhout
Podotherapeut

Behandeling jicht

Als u denkt last te hebben van jicht dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met uw huisarts. Soms is medicatie nodig om de urinezuurspiegel te verlagen, ook kan een dieet voorgeschreven worden met minder eiwitten.
Uw arts heeft bij jicht de keuze uit verschillende soorten medicijnen. Deze medicijnen helpen een ontsteking tegen te gaan, een ontsteking te voorkomen of het urinezuurgehalte te verlagen. De verschillende medicijnen vullen elkaar vaak aan. Welk middel uw arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.

Wat u zelf kunt doen als u jicht heeft

Pas uw voedingspatroon aan. Onderzoek laat zien dat u het risico op een jichtaanval met maar liefst 85% kunt verlagen door te letten op uw suiker inname.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

De podotherapeut zal u met verschijnselen van jicht terugverwijzen naar de huisarts.

Jicht

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet