• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Klompvoet

Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Klompvoet

Symptomen klompvoet

Een klompvoet herkent u aan de afwijkende stand. Hierdoor kan de voet niet recht op de grond gezet worden. In de kinder- en jeugdjaren zijn er meestal geen pijnklachten. Op latere leeftijd kunnen er klachten ontstaan door een verkeerd looppatroon. Hierbij wordt er veel op de buitenzijde van de voet gelopen. Dit veroorzaakt pijn of eeltvorming.

Oorzaak klompvoet

Een klompvoet ontstaat al tijdens de zwangerschap. Bepaalde spieren en banden groeien niet mee met de rest van de voet. Hierdoor treken de spieren de voeten in een afwijkende stand. Ook kunnen de botten vervormen. De oorzaak is niet helemaal bekend, maar erfelijke factoren lijken een grote rol te spelen.

Een klompvoet komt bij 1 op de 1.000 baby’s voor, twee keer vaker bij jongens dan bij meisjes. Het kan zowel aan één als aan beide voeten voorkomen.

In het Engels heet een klompvoet een ‘clubfoot’, dit betekent ‘golfclub’. Hier heeft de stand van de voeten wel wat van weg. Ze staan bij de geboorte naar beneden gericht en gedraaid en zijn kleiner dan normaal.

Dirk
Dirk
Podotherapeut

Behandeling klompvoet

De behandeling van klompvoeten start meestal direct na de geboorte. Een specialist zet de voetjes in een zo goed mogelijk stand in het gips. Ook kan het nodig zijn om de voetjes te opereren.

De Hallux podotherapeut helpt u als u op latere leeftijd klachten krijgt als gevolg van uw klompvoet(en). Met steunzolen geven we uw voet de juiste ondersteuning en worden delen van de voet ontlast. Soms is een podotherapeutische zool niet voldoende omdat de voetvorm afwijkt of omdat beide voeten een andere lengte hebben. Een gewone confectieschoen biedt dan niet de juiste pasvorm en steun. Een op maat gemaakte schoen biedt uitkomst. We verwijzen u hiervoor door naar een collega, de orthopedisch schoenmaker.

Wat u zelf kunt doen bij klompvoeten

Zoek direct professionele hulp als u klachten krijgt. Als u er op tijd bij bent voorkomt u dat de klachten verergeren.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Uw Hallux podotherapeut zorgt ervoor dat uw voeten de juiste ondersteuning krijgen. Plan dus een bezoek in als u klachten hebt en hier een oplossing voor zoekt, of wanneer u pijnklachten wil voorkomen. We voorkomen, verminderen en verhelpen uw pijnklachten door uw voeten te ondersteunen. Zo blijft u in beweging.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Hypermobiele gewrichten

  Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
  Lees verder over Hypermobiele gewrichten
 • Klompvoet

  Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
  Lees verder over Klompvoet
 • Oedeem benen/dikke voeten

  Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
  Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
 • Sinus tarsi syndroom

  Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
  Lees verder over Sinus tarsi syndroom
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints
 • Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
  Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
 • Verstuikte enkel

  Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Verzwikte enkel

  Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
  Lees verder over Verzwikte enkel
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
  Lees verder over Zweepslag