Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
Klompvoet
Symptomen klompvoet
Een klompvoet herkent u aan de afwijkende stand. Hierdoor kan de voet niet recht op de grond gezet worden. In de kinder- en jeugdjaren zijn er meestal geen pijnklachten. Op latere leeftijd kunnen er klachten ontstaan door een verkeerd looppatroon. Hierbij wordt er veel op de buitenzijde van de voet gelopen. Dit veroorzaakt pijn of eeltvorming.
Oorzaak klompvoet
Een klompvoet ontstaat al tijdens de zwangerschap. Bepaalde spieren en banden groeien niet mee met de rest van de voet. Hierdoor treken de spieren de voeten in een afwijkende stand. Ook kunnen de botten vervormen. De oorzaak is niet helemaal bekend, maar erfelijke factoren lijken een grote rol te spelen.
Een klompvoet komt bij 1 op de 1.000 baby’s voor, twee keer vaker bij jongens dan bij meisjes. Het kan zowel aan één als aan beide voeten voorkomen.
In het Engels heet een klompvoet een ‘clubfoot’, dit betekent ‘golfclub’. Hier heeft de stand van de voeten wel wat van weg. Ze staan bij de geboorte naar beneden gericht en gedraaid en zijn kleiner dan normaal.
Behandeling klompvoet
De behandeling van klompvoeten start meestal direct na de geboorte. Een specialist zet de voetjes in een zo goed mogelijk stand in het gips. Ook kan het nodig zijn om de voetjes te opereren.
De Hallux podotherapeut helpt u als u op latere leeftijd klachten krijgt als gevolg van uw klompvoet(en). Met steunzolen geven we uw voet de juiste ondersteuning en worden delen van de voet ontlast. Soms is een podotherapeutische zool niet voldoende omdat de voetvorm afwijkt of omdat beide voeten een andere lengte hebben. Een gewone confectieschoen biedt dan niet de juiste pasvorm en steun. Een op maat gemaakte schoen biedt uitkomst. We verwijzen u hiervoor door naar een collega, de orthopedisch schoenmaker.
Wat u zelf kunt doen bij klompvoeten
Zoek direct professionele hulp als u klachten krijgt. Als u er op tijd bij bent voorkomt u dat de klachten verergeren.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Uw Hallux podotherapeut zorgt ervoor dat uw voeten de juiste ondersteuning krijgen. Plan dus een bezoek in als u klachten hebt en hier een oplossing voor zoekt, of wanneer u pijnklachten wil voorkomen. We voorkomen, verminderen en verhelpen uw pijnklachten door uw voeten te ondersteunen. Zo blijft u in beweging.
Andere enkelklachten
Hypermobiele gewrichten
Klompvoet
Oedeem benen/dikke voeten
Ontsteking voorvoet
Sinus tarsi syndroom
Springschenen / Shin splints
Tarsaal tunnel syndroom
Verstuikte enkel
Verzwikte enkel
Zweepslag