• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

Symptomen Hallux abducto valgus

Een hallux valgus hoeft niet altijd pijnklachten te geven. Vaak worden in een later stadium pas klachten ervaren. Vaak is het de knobbel die tot irritatie leidt. Doordat de voet breder is dan normaal, gaan schoenen vaak knellen. Op de knok zit een slijmbeurs die dient als een bescherming van het gewricht, maar deze kan bij langdurig verhoogde druk (door een te smalle schoen) gaan ontsteken. Dit kan leiden tot pijnklachten; vaak wordt een stekende of brandende pijn ervaren. Daarnaast kunnen er door ruimtegebrek in de schoen als gevolg van hallux valgus klachten ontstaan aan andere delen van de voet. Zo kunnen er likdoorns tussen de kleinere tenen ontstaan, omdat deze dichter tegen elkaar aangedrukt worden. Ook kunnen ingegroeide nagels ontstaan.

Door de standsafwijking van de grote teen vermindert ook de beweeglijkheid van de teen. Hierdoor kan pijn ontstaan tijdens het lopen, met name bij het afzetten.

Oorzaak Hallux abducto valgus

In veel gevallen is er een grote erfelijke aanleg aanwezig bij hallux valgus. Daarnaast zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Zo wordt het vaker gezien bij plattere voeten. Ook het dragen van te smalle schoenen of hoge hakken kan leiden tot ontwikkeling van hallux valgus. De klachten worden vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.

Mensen met een hallux valgus ondervinden grote problemen bij het kopen van de juiste schoenen omdat de voetbreedte afwijkt door de standsafwijking. Vele merken bieden schoenen aan in verschillende groottes, maar niet in wijdtes. Zodra u uw schoenwijdte weet, kunt u de juiste schoen kopen

Agnes
Agnes
Podotherapeut

Behandeling knok grote teen

Een hallux valgus kan worden behandeld middels conservatieve therapie of door middel van een operatieve ingreep. De conservatieve aanpak richt zich vaak op de schoen en niet op de voet. Zo kan een schoenaanpassing worden gedaan om ervoor te zorgen dat de voet wel in een schoen past. Daarnaast kan door middel van een steunzool in de schoen ervoor worden gezorgd dat de druk verminderd en daarmee de pijn afneemt. Om ervoor te zorgen dat de voet in een ‘normale’ schoen past is echter een operatieve ingreep nodig. De beslissing om over te gaan op een operatie is aan u en afhankelijk van hoeveel pijn u ervaart, maar ook door de invulling van uw dagelijks leven.

Wat u zelf kunt doen als u een Hallux abducto valgus heeft

In veel gevallen is er een grote erfelijke aanleg aanwezig bij hallux valgus. Daarnaast zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Zo wordt het vaker gezien bij plattere voeten. Ook het dragen van te smalle schoenen of hoge hakken kan leiden tot ontwikkeling van hallux valgus. De klachten worden vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u een hallux valgus heeft, kan de podotherapeut onderzoeken welke factoren bijdragen in het ontwikkelen van hallux valgus. Door middel van aangemeten steunzolen kan de druk op de knok worden verminderd. Hierdoor zal de vergroeiing minder snel toenemen en zullen eventuele pijnklachten verminderen. Wanneer er ook klachten zijn aan andere tenen, bijvoorbeeld likdoorns tussen de tenen, kan er gekozen worden een orthese (teenstukje) te maken wat een beschermende functie heeft. Daarnaast zal de podotherapeut een uitgebreid schoenadvies geven. Bij deze klachten is een goed passende schoen van groot belang.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet