• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Lage rugpijn

Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende houding of voetstand. Dit zeurende of vermoeide gevoel in de is prima op te lossen met de hulp van een podotherapeut.

Home » Pijnwijzer » Rugklachten » Lage rugpijn

Symptomen lage rugpijn

Pijn of vermoeidheid in de lage rug kan aanvoelen als een zeurende pijn. Ook kan er een doof gevoel ontstaan. Deze klachten kunnen verder uitstralen naar de bil of het been. Bepaalde bewegingen of houdingen zorgen ervoor dat deze pijnklachten verergeren. Naast de pijnklachten is ochtendstijfheid ook een specifiek symptoom voor de vermoeidheid in de lage rug.

Oorzaak lage rugpijn

Lage rugpijn komt regelmatig voor. Ongeveer 80% van de bevolking krijgt er ooit last van. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Overbelasting van de rug(spieren) en/of de gewrichten door te vlug of te zwaar tillen
 • Verkeerde houding en beweging
 • Slechte lichamelijke conditie
 • Afwijkende voetstand
 • Beenlengteverschil
 • Aangeboren afwijking

Dat bijna iedereen last krijgt van rugklachten wil niet zeggen dat u het maar moet accepteren. Het kan u behoorlijk beperken in de dagelijkse bezigheden. Schakel dus hulp in om de oorzaak te achterhalen en het probleem te verhelpen.

Judith
Judith
Podotherapeut

Behandeling lage rugpijn

Afhankelijk van de oorzaak van de vermoeidheid in de lage rug kan uw Hallux podotherapeut u de juiste behandeling en oplossing aanbieden. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een afwijkende voetstand of een beenlengteverschil worden er podotherapeutische steunzolen aangemeten. Hiermee corrigeren we uw houding. Dit zorgt ervoor dat de lage rugpijn minder wordt of zelfs verdwijnt. Ook geven we schoenadvies en adviseren we oefeningen voor het stabiliseren van de houding.

Wat u zelf kunt doen bij lage rugpijn

Het belangrijkste dat u kunt doen is uw conditie op peil houden door regelmatig te bewegen. Zorg ervoor dat u uw lichaam op de juiste manier belast en laat u hierbij eventueel adviseren door een deskundige.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u regelmatig last hebt van pijn in uw onderrug dan is het slim om de oorzaak te onderzoeken. Hiervoor kunt u terecht bij uw Hallux podotherapeut. Als voetspecialist kijken we naar uw klacht en beoordelen we of uw voeten uw lichaam op de juiste manier ondersteunen. Met een passende oplossing voorkomen, verminderen en verhelpen we pijnklachten en houden we u in beweging.

Lage rugpijn

Rugklachten

Andere rugklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Beenlengteverschil

  Heeft u ooit last gehad van rugpijn, heupklachten of andere ongemakken? Beenlengteverschil zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Lees nu over alles over de symptomen tot behandelingsopties en wat de Hallux podotherapeut voor u kan betekenen
  Lees verder over Beenlengteverschil
 • Hernia

  Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijven in de rug. Dit zorgt voor uitstulpingen die op de zenuwen drukken en rugpijn en tintelingen veroorzaken. Een operatie is niet de enige oplossing voor deze rugklachten.
  Lees verder over Hernia
 • Ischias

  Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in het been. De pijn is erg hevig, maar gelukkig bijna nooit blijvend.
  Lees verder over Ischias
 • Lage rugpijn

  Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende houding of voetstand. Dit zeurende of vermoeide gevoel in de is prima op te lossen met de hulp van een podotherapeut.
  Lees verder over Lage rugpijn