Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
Likdoorn/eksteroog
Symptomen Likdoorn/Eksteroog
Een likdoorn kan zeer pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Als de likdoorn te lang blijft zitten, kan de pijn zelfs doorstralen naar aangrenzende delen in de voeten en zelfs naar de benen. Sommige mensen omschrijven de pijn alsof er een spijker in de voet zit. Er zijn een aantal duidelijke signalen die u kunt herkennen aan een likdoorn.
Het is belangrijk dat u deze goed herkent, want het wordt vaak verward met gewone eeltvorming. Ten eerste zult u merken dat u pijn krijgt onder de huid, of dat de huid extra gevoelig is. Waar gewoon eelt heel de voet bedekt, neemt een likdoorn of eksteroog maar een bepaald plekje op uw voet in beslag. Dit harde plekje kenmerkt zich door de donkere pit in het midden en als u hier op drukt zult u een stekende pijn ervaren. Verder voelt de huid ruw en dik aan en is deze vaak ook droog en schilferig.
Oorzaak Eksteroog/Likdoorn
Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen hoe een likdoorn ontstaat, namelijk overmatige wrijving. Bijvoorbeeld als u te strakke of kleine schoenen draagt, of veel op hakken loopt. Maar ook als u een beroep heeft waarbij u veel moet lopen of staan en bij sporten waarbij er veel druk wordt uitgeoefend op uw voeten. Een likdoorn kunt u zien als een natuurlijk beschermingsmechanisme van uw lichaam. Het eelt moet namelijk de wrijvingsplekken beschermen, maar als hier te veel druk op komt, kunt u daar dus ook weer last van krijgen. Het eelt hoopt zich alleen maar op en gaat dus op een gegeven moment zeer doen bij iedere stap die u zet. In sommige gevallen kunnen likdoorns ook ontstaan als een gevolg van een ander voetprobleem, zoals een hamerteen of voetknok.
U kunt tijdelijk de druk van een likdoorn/eksteroog wegnemen door het aanbrengen van een gelpleister. De likdoorn kan worden weggesneden door de podotherapeut of door een (medisch) pedicure om de pijn weg te nemen.
Behandeling Likdoorn/Eksteroog
Er bestaan speciale likdoorn zalfjes en eeltpleisters. Hierin zit het bestanddeel Salicylzuur, wat het eelt zacht maakt en u het dus gemakkelijk kunt verwijderen. Vaak moet het harde plekje eelt worden weggesneden. Heeft u vaak last van een likdoorn/eksteroog dan kunt u het beste langsgaan bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. Zij zullen de likdoorn verwijderen en door middel van een voetonderzoek de oorzaak van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn achterhalen.
Wat u zelf kunt doen als u een likdoorn/eksteroog heeft
Een likdoorn/eksteroog kan eenmalig zijn, maar komt vaak ook weer terug. In sommige gevallen kan een likdoorn vanzelf weer verdwijnen als ook de druk en irritatie wordt weggenomen. Een juiste pasvorm en maat van de schoen is van belang. Daarnaast is het belangrijk dat u er voor zorgt dat uw voeten droog en schoon zijn als u uw schoenen aantrekt. Natte of vochtige voeten kunnen namelijk de kans op wrijving vergoten.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Heeft u vaak last van een likdoorn/eksteroog dan kunt u het beste langsgaan bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. Zij zullen de likdoorn verwijderen en door middel van een voetonderzoek de oorzaak van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn achterhalen. Uw Hallux podotherapeut adviseert u graag.
Andere voetklachten
Artrose
Botgroei op achterkant hiel
Hamertenen
Hielpijn bij kinderen
Hielspoor
Jicht
Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
Likdoorn/eksteroog
Marsfractuur
Ontsteking voorvoet
Peesplaatontsteking
Pijnlijke voeten bij opstaan
Platvoeten
Ruitertenen
Slijmbeursontsteking hiel
Stijve grote teen
Wintertenen
Zenuwbeknelling voorvoet