fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Likdoorn/eksteroog

Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Likdoorn/eksteroog

Symptomen Likdoorn/Eksteroog

Een likdoorn kan zeer pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Als de likdoorn te lang blijft zitten, kan de pijn zelfs doorstralen naar aangrenzende delen in de voeten en zelfs naar de benen. Sommige mensen omschrijven de pijn alsof er een spijker in de voet zit. Er zijn een aantal duidelijke signalen die u kunt herkennen aan een likdoorn.

Het is belangrijk dat u deze goed herkent, want het wordt vaak verward met gewone eeltvorming. Ten eerste zult u merken dat u pijn krijgt onder de huid, of dat de huid extra gevoelig is. Waar gewoon eelt heel de voet bedekt, neemt een likdoorn of eksteroog maar een bepaald plekje op uw voet in beslag. Dit harde plekje kenmerkt zich door de donkere pit in het midden en als u hier op drukt zult u een stekende pijn ervaren. Verder voelt de huid ruw en dik aan en is deze vaak ook droog en schilferig. 

Oorzaak Eksteroog/Likdoorn

Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen hoe een likdoorn ontstaat, namelijk overmatige wrijving. Bijvoorbeeld als u te strakke of kleine schoenen draagt, of veel op hakken loopt. Maar ook als u een beroep heeft waarbij u veel moet lopen of staan en bij sporten waarbij er veel druk wordt uitgeoefend op uw voeten. Een likdoorn kunt u zien als een natuurlijk beschermingsmechanisme van uw lichaam. Het eelt moet namelijk de wrijvingsplekken beschermen, maar als hier te veel druk op komt, kunt u daar dus ook weer last van krijgen. Het eelt hoopt zich alleen maar op en gaat dus op een gegeven moment zeer doen bij iedere stap die u zet. In sommige gevallen kunnen likdoorns ook ontstaan als een gevolg van een ander voetprobleem, zoals een hamerteen of voetknok.

U kunt tijdelijk de druk van een likdoorn/eksteroog wegnemen door het aanbrengen van een gelpleister. De likdoorn kan worden weggesneden door de podotherapeut of door een (medisch) pedicure om de pijn weg te nemen.

Margareth Verhoeven
Margareth Verhoeven
Podotherapeut

Behandeling Likdoorn/Eksteroog

Er bestaan speciale likdoorn zalfjes en eeltpleisters. Hierin zit het bestanddeel Salicylzuur, wat het eelt zacht maakt en u het dus gemakkelijk kunt verwijderen. Vaak moet het harde plekje eelt worden weggesneden. Heeft u vaak last van een likdoorn/eksteroog dan kunt u het beste langsgaan bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. Zij zullen de likdoorn verwijderen en door middel van een voetonderzoek de oorzaak van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn achterhalen.

Wat u zelf kunt doen als u een likdoorn/eksteroog heeft

Een likdoorn/eksteroog kan eenmalig zijn, maar komt vaak ook weer terug. In sommige gevallen kan een likdoorn vanzelf weer verdwijnen als ook de druk en irritatie wordt weggenomen. Een juiste pasvorm en maat van de schoen is van belang. Daarnaast is het belangrijk dat u er voor zorgt dat uw voeten droog en schoon zijn als u uw schoenen aantrekt. Natte of vochtige voeten kunnen namelijk de kans op wrijving vergoten.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Heeft u vaak last van een likdoorn/eksteroog dan kunt u het beste langsgaan bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. Zij zullen de likdoorn verwijderen en door middel van een voetonderzoek de oorzaak van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn achterhalen. Uw Hallux podotherapeut adviseert u graag.

Likdoorn/eksteroog

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet