• Deskundig voetadvies
  • Persoonlijk contact
  • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Likdoorn/eksteroog

Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Likdoorn/eksteroog

Symptomen Likdoorn/Eksteroog

Een likdoorn kan zeer pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Als de likdoorn te lang blijft zitten, kan de pijn zelfs doorstralen naar aangrenzende delen in de voeten en zelfs naar de benen. Sommige mensen omschrijven de pijn alsof er een spijker in de voet zit. Er zijn een aantal duidelijke signalen die u kunt herkennen aan een likdoorn.

Het is belangrijk dat u deze goed herkent, want het wordt vaak verward met gewone eeltvorming. Ten eerste zult u merken dat u pijn krijgt onder de huid, of dat de huid extra gevoelig is. Waar gewoon eelt heel de voet bedekt, neemt een likdoorn of eksteroog maar een bepaald plekje op uw voet in beslag. Dit harde plekje kenmerkt zich door de donkere pit in het midden en als u hier op drukt zult u een stekende pijn ervaren. Verder voelt de huid ruw en dik aan en is deze vaak ook droog en schilferig. 

Oorzaak Eksteroog/Likdoorn

Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen hoe een likdoorn ontstaat, namelijk overmatige wrijving. Bijvoorbeeld als u te strakke of kleine schoenen draagt, of veel op hakken loopt. Maar ook als u een beroep heeft waarbij u veel moet lopen of staan en bij sporten waarbij er veel druk wordt uitgeoefend op uw voeten. Een likdoorn kunt u zien als een natuurlijk beschermingsmechanisme van uw lichaam. Het eelt moet namelijk de wrijvingsplekken beschermen, maar als hier te veel druk op komt, kunt u daar dus ook weer last van krijgen. Het eelt hoopt zich alleen maar op en gaat dus op een gegeven moment zeer doen bij iedere stap die u zet. In sommige gevallen kunnen likdoorns ook ontstaan als een gevolg van een ander voetprobleem, zoals een hamerteen of voetknok.

U kunt tijdelijk de druk van een likdoorn/eksteroog wegnemen door het aanbrengen van een gelpleister. De likdoorn kan worden weggesneden door de podotherapeut of door een (medisch) pedicure om de pijn weg te nemen.

Margareth Verhoeven
Margareth Verhoeven
Podotherapeut

Behandeling Likdoorn/Eksteroog

Er bestaan speciale likdoorn zalfjes en eeltpleisters. Hierin zit het bestanddeel Salicylzuur, wat het eelt zacht maakt en u het dus gemakkelijk kunt verwijderen. Vaak moet het harde plekje eelt worden weggesneden. Heeft u vaak last van een likdoorn/eksteroog dan kunt u het beste langsgaan bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. Zij zullen de likdoorn verwijderen en door middel van een voetonderzoek de oorzaak van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn achterhalen.

Wat u zelf kunt doen als u een likdoorn/eksteroog heeft

Een likdoorn/eksteroog kan eenmalig zijn, maar komt vaak ook weer terug. In sommige gevallen kan een likdoorn vanzelf weer verdwijnen als ook de druk en irritatie wordt weggenomen. Een juiste pasvorm en maat van de schoen is van belang. Daarnaast is het belangrijk dat u er voor zorgt dat uw voeten droog en schoon zijn als u uw schoenen aantrekt. Natte of vochtige voeten kunnen namelijk de kans op wrijving vergoten.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Heeft u vaak last van een likdoorn/eksteroog dan kunt u het beste langsgaan bij een (medisch) pedicure of een podotherapeut. Zij zullen de likdoorn verwijderen en door middel van een voetonderzoek de oorzaak van de herhaaldelijk terugkomende likdoorn achterhalen. Uw Hallux podotherapeut adviseert u graag.

Voetklachten

Andere voetklachten

  • Artrose

    Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
    Lees verder over Artrose
  • Botgroei op achterkant hiel

    Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
    Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
  • Hamertenen

    Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
    Lees verder over Hamertenen
  • Hielpijn bij kinderen

    Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
    Lees verder over Hielpijn bij kinderen
  • Hielspoor

    Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
    Lees verder over Hielspoor
  • Jicht

    Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
    Lees verder over Jicht
  • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

    Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
    Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
  • Likdoorn/eksteroog

    Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
    Lees verder over Likdoorn/eksteroog
  • Marsfractuur

    Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
    Lees verder over Marsfractuur
  • Ontsteking voorvoet

    De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
    Lees verder over Ontsteking voorvoet
  • Peesplaatontsteking

    Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
    Lees verder over Peesplaatontsteking
  • Pijnlijke voeten bij opstaan

    Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
    Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
  • Platvoeten

    Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
    Lees verder over Platvoeten
  • Ruitertenen

    Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
    Lees verder over Ruitertenen
  • Slijmbeursontsteking hiel

    Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
    Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
  • Stijve grote teen

    Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
    Lees verder over Stijve grote teen
  • Wintertenen

    Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
    Lees verder over Wintertenen
  • Zenuwbeknelling voorvoet

    In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
    Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet