Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
Marsfractuur
Symptomen marsfractuur
De pijn die ontstaat door een marsfractuur is vaak moeilijk te beschrijven. De pijn ontstaat meestal plotseling tijdens het lopen en bevindt zich ergens in de middenvoet. De klachten worden erger als u veel staat of loopt. Bij het dragen van stevige schoenen wordt de pijn minder.
Oorzaak marsfractuur
Een marsfractuur ontstaat vaak na een lange wandeling of intensieve sportbeoefening. Er staat dan continue druk op dezelfde plek in uw voet. Hier komt ook de naam ‘marsfractuur’ vandaan. Militairen lopen lange marsen waarbij regelmatig een fractuur van de middenvoetsbeentjes ontstaat: de marsfractuur.
Meestal gaat het om een breuk of scheurtje in het tweede of derde middenvoetsbeentje. Deze beentjes zijn namelijk het langst en daarom het meest kwetsbaar. Een marsfractuur komt gelukkig zelden voor, maar u loopt meer risico als uw voet een afwijkende stand heeft, u de voet verkeerd afwikkelt bij het lopen, u veel staat of loopt en bij osteoporose. Dat is een botaandoening waarbij de botten broos zijn.
De voet rust geven is heel belangrijk, maar niet altijd mogelijk. Kijk dan toch hoe u de voet het beste kunt ontlasten. Stevige schoenen en podotherapeutische zolen zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. Ga ook regelmatig even zitten.
Behandeling marsfractuur
Vermoedt u dat u last heeft van een marsfractuur? Laat dan eerst een röntgenfoto maken. Hoewel scheurtjes niet altijd zichtbaar zijn, zijn breuken dat wel. De belangrijkste behandeling van een marsfractuur is 6 weken rust. Het is meestal niet nodig om de voet in te gipsen, rust zorgt ervoor dat u de voet geleidelijk weer kunt belasten. Het kan weken tot maanden duren voordat uw voet volledig genezen is.
Wat u zelf kunt doen bij een marsfractuur
Als u vermoedt dat uw middenvoetsbeentje gebroken is dan kunt u het beste op goede, stevige schoenen lopen. Dit vermindert de pijn. Geef daarnaast de voet zoveel mogelijk rust en laat een röntgenfoto maken.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Uw Hallux podotherapeut kan uw voet rust geven en extra ondersteuning bieden met een op maat gemaakte podotherapeutische zool. Dit helpt bij het corrigeren van een afwijkende stand en/of een afwijkend looppatroon.
Andere voetklachten
Artrose
Botgroei op achterkant hiel
Hamertenen
Hielpijn bij kinderen
Hielspoor
Jicht
Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
Likdoorn/eksteroog
Marsfractuur
Ontsteking voorvoet
Peesplaatontsteking
Pijnlijke voeten bij opstaan
Platvoeten
Ruitertenen
Slijmbeursontsteking hiel
Stijve grote teen
Wintertenen
Zenuwbeknelling voorvoet