fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Marsfractuur

Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Marsfractuur

De benaming komt voort uit de militaire sector waar na lang marcheren regelmatig een fractuur van een van de middenvoetsbeentjes ontstond. Meestal betreft het het tweede of het derde middenvoetsbeentje. Deze zijn het langste en dus het meest kwetsbaar. Een klein scheurtje van het middenvoetsbeentje is op een röntgenfoto vaak moeilijk tot niet zichtbaar. Pas wanneer het middenvoetsbeentje volledig gebroken is, zal de fractuur goed zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

Wat voel je?
De pijn die ontstaat door een marsfractuur is vaak moeilijk te beschrijven. De locatie van de pijn zit vaak ergens in de middenvoet. Meestal ontstaat de pijn plotseling tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel staan en lopen. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.

Hoe kom ik eraan?
Een marsfractuur ontstaat als gevolg van een lange wandeling of intensieve sportbeoefening. De fractuur ontstaat vaak doordat er continue druk staat op één en dezelfde plek in de voet, waardoor het ook wel een stressfractuur wordt genoemd. Risicofactoren voor het ontstaan van deze klacht zijn onder andere; een afwijkende stand van de voet, een verkeerde afwikkeling van de voet bij het lopen, te veel staan en lopen en osteoporose (een botaandoening waarbij de botten broos zijn).

Komt dit vaak voor?
Deze klacht komt zelden voor.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen?
Om uit te sluiten of er daadwerkelijk een breuk of enkel een scheurtje van het middenvoetsbeentje aanwezig is, is het aan te raden een röntgenfoto van de desbetreffende voet te laten maken. De belangrijkste behandeling voor een breuk van één van de middenvoetsbeentje is: rust!
Een voet met een breuk of een scheurtje in het middenvoetsbeentje hoeft niet perse ingegipst te worden.

De Hallux podotherapeut kan de voet rust geven en extra ondersteuning bieden door middel van een op maat gemaakte podotherapeutische zool. Hierdoor kan ook een afwijkende stand en/of afwijkend looppatroon worden gecorrigeerd. Heeft u het vermoeden dat uw middenvoetsbeentje gebroken is? Zorg er dan voor dat u op goede, stevige schoenen loopt. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen
De voet dient minimaal 6 weken ontzien te worden. Hierna zal zeer geleidelijk de belasting weer opgevoerd kunnen worden. De genezing van een marsfractuur kan weken tot maanden in beslag nemen.

Maak een afspraak
Op maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op 088-3456543. Buiten kantoortijden kunt u mailen naar: secretariaat@hallux-groep.nl of u kunt gebruik maken van het onderstaande afspraakverzoek formulier.

Marsfractuur

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet