• Deskundig voetadvies
  • Persoonlijk contact
  • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Oedeem benen/dikke voeten

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Oedeem benen/dikke voeten

Symptomen oedeem in de benen

Er zijn verschillende soorten oedeem, iedere soort heeft andere symptomen. Over het algemeen is er sprake van een zwaar, vermoeid of strak gevoel in de benen, enkels en voeten. Ook sokken en schoenen kunnen gaan knellen en pijn veroorzaken. Soms ontstaan er irritaties aan nagels of huid.

Oorzaak oedeem in de benen

Oedeem heeft veel verschillende oorzaken. In het lichaam werken het bloed- en lymfestelsel samen aan de toe- en afvoer van lichaamsstoffen zoals vocht. Bij een verstoring van dit stelsel kan een overmatige vochtophoping ontstaan. Dit zorgt bijvoorbeeld voor dikke voeten.

Oedeem komt op alle leeftijden regelmatig voor. Het wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Soms veroorzaken onderliggende problemen zoals klachten aan hart- en bloedvaten oedeem. Ook overgewicht en een ongezonde levensstijl spelen een rol bij het ontstaan van oedeem.

Om te testen of er sprake is van ‘gewoon’ vocht of van oedeem kunt u een simpel testje doen. Druk uw vinger stevig in de verdikte huid en haal deze na een tijdje weg. Er is sprake van oedeem als er een putje/deukje op de plek blijft waar zojuist uw vinger lag.

Nienke van der Does
Nienke van der Does
Podotherapeut

Behandeling oedeem in de benen

Er wordt onderzocht van welke type oedeem u last heeft en welke behandeling daar het beste bij past. Uw Hallux podotherapeut helpt u in beweging te blijven, dat is erg belangrijk bij oedeem. Dat doen we bijvoorbeeld door te onderzoeken of u baat heeft bij steunzolen. Ook geven we schoenadvies. Door vochtophoping in de voeten en rondom de enkels worden uw voeten dik en kunnen ze letterlijk uit de schoenen puilen. Met de juiste schoenen heeft u hier minder last van. Ook behandelt de podotherapeut problemen aan huid of nagels.

Afhankelijk van de mate waarin het oedeem aanwezig is, zal de podotherapeut u doorsturen voor verder onderzoek of behandeling. Dit gaat via uw huisarts. Ook zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oedeem.

Wat u zelf kunt doen als u last heeft van oedeem

Het is belangrijk dat u zich bewust bent van het probleem en op tijd professionele hulp inschakelt. Het is mogelijk een signaal van een onderliggend probleem. Daarom is het goed om de oorzaak te onderzoeken.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Het is slim om naar de Hallux podotherapeut te gaan als u regelmatig last heeft van oedeem en de vochtophopingen ervoor zorgen dat uw voeten dik worden en in uw schoenen knellen. Uw podotherapeut adviseert u de beste manier om uw pijn te verminderen en helpt u in beweging te blijven.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

  • Hypermobiele gewrichten

    Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
    Lees verder over Hypermobiele gewrichten
  • Klompvoet

    Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
    Lees verder over Klompvoet
  • Oedeem benen/dikke voeten

    Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
    Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
  • Sinus tarsi syndroom

    Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
    Lees verder over Sinus tarsi syndroom
  • Springschenen / Shin splints

    Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
    Lees verder over Springschenen / Shin splints
  • Tarsaal tunnel syndroom

    Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
    Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
  • Verstuikte enkel

    Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
    Lees verder over Verstuikte enkel
  • Verzwikte enkel

    Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
    Lees verder over Verzwikte enkel
  • Zweepslag

    Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
    Lees verder over Zweepslag