fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Omgezwikte enkel

Bij een omgezwikte enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Omgezwikte enkel

Het enkelgewricht is een gewricht dat de verbinding tussen de voet en het onderbeen vormt. Dit gewricht wordt omgeven door enkelbanden (ligamenten), een gewrichtskapsel en pezen die de voet en het onderbeen bij elkaar houden en stevigheid aan het enkelgewricht geven. Bij een verzwikking worden de spieren en pezen, die langs de enkel lopen, overrekt. Bij een verstuiking, dit is erger, worden de enkelbanden overrekt, meestal aan de buitenkant.

Bij een omgezwikte enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. De banden aan de buitenkant of binnenkant van de enkel komen onder spanning te staan en rekken uit en/of scheuren in.

Wat voel je?
Een omgezwikte enkel kan flink pijn doen, maar dit is niet altijd het geval. De pijn voelt u aan de binnen- of buitenkant van het enkelgewricht. Er kan ook sprake zijn van een zwelling op of onder de enkel. Na een verstapping of een ongeval voelt u vaak een scherpe pijn. De ergste pijn vermindert na een paar minuten, waardoor voorzichtig lopen vaak weer gaat. Het kan een periode pijnlijk blijven om op uw voet te gaan staan.

Hoe kom ik eraan?
Een omgezwikte enkel kan bij iedereen voorkomen en ontstaat vaak in situaties waarbij de voet in extreme mate naar binnen of naar buiten wordt gekanteld. Dit kan gebeuren door een verkeerde beweging waardoor de voet naar binnen of buiten omzwikt. Voorbeelden zijn iemand die zich verstapt na een gemist afstapje of iemand die in een kuil stapt die die persoon niet heeft gezien. Er is een aantal (sport)activiteiten die meer risico geven op een verzwikking, bijvoorbeeld zaalsporten of lopen op een ongelijke ondergrond. Iemand kan ook vaker last hebben van verzwikking van de voet. Dit kan komen door (te) slappe enkelbanden, bijvoorbeeld doordat de enkel al een keer eerder is verzwikt.

Wat kan ik eraan doen?
Zelf kunt u de enkel koelen, als u zit de enkel hoger leggen en een pijnstiller nemen tegen de ergste pijn. Probeer toch wel snel of u kunt lopen, het lopen bevordert het herstel. Lukt dit nog niet, dan kunt u ook fietsen om de enkel toch in beweging te houden. Vaak loopt u al bij een fysiotherapeut om de enkel en de banden te versterken, maar blijven er toch klachten van instabiliteit tijdens het lopen aanwezig. De podotherapeut kan dan met op maat gemaakte zooltjes de enkel meer stabiliteit en rust geven. Ook wanneer iemand vaak de enkels verzwikt maar hier weinig klachten van heeft kan de podotherapeut preventief steunzolen aanmeten.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Omgezwikte enkel

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen
 • Verstuikte enkel

  Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

  De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.
  Lees verder over Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom
 • Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

  Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.
  Lees verder over Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plots een scheur in de kuitspier. Dit kan tijdens het sporten gebeuren maar ook wanneer u gewoon stilstaat. Vaak scheuren met de spier ook bloedvaatjes mee en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
  Lees verder over Zweepslag