• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Overbelaste knie

Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Overbelaste knie

Symptomen overbelaste knie

Als uw knie overbelast is, worden de klachten steeds heftiger. Het begint met pijn in de hersteltijd na een inspanning. Duurt de overbelasting al wat langer dan doet uw knie ook pijn tijdens de inspanning. Daarna komt de pijn steeds sneller op tijdens de inspanning. In de laatste fase ervaart u een continu zeurende pijn. Zowel tijdens inspanning als tijdens rust.

Oorzaak overbelasting van de knie

Overbelastingsklachten ontstaan onder meer doordat er te weinig hersteltijd is tussen sportactiviteiten. Ook een te hoge intensiteit en een te snelle trainingsopbouw kunnen deze knieblessure veroorzaken.

Een knieblessure is een verzamelnaam voor verschillende blessures aan de knie. Vaak worden de meniscus, kniepees, kruisbanden of kniebanden het meest getroffen door een blessure. Iedere blessure brengt zijn eigen klachten met zich mee.

Sportblessures komen vaak voor, bij 1 op de 5 mensen. Een overbelaste knie komt vooral voor bij fietsers, hardlopers en wandelaars.

Bij overbelasting is de balans tussen de belasting (het gebruik van het kniegewricht) en de belastbaarheid (wat een kniegewricht aankan) verstoord. Als sporter kunt u ook knieklachten krijgen door een afwijkende voetstand, afwijkend gangpatroon of door verkeerde of versleten sportschoenen.

Iedere sport belast uw lichaam op een andere manier. Bij sommige sporten draait u veel, terwijl bij andere sporten juist veel wordt gesprongen. Kies daarom sportschoenen die gemaakt zijn voor de sport die u beoefent. Met een op maat gemaakte sportzool geeft u uw lichaam nog meer ondersteuning.

Frank Kamsma
Frank Kamsma
Podotherapeut

Behandeling overbelasting van de knie

Het behandelen van een overbelaste knie begint meestal met rust en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. Daarnaast kunnen het aanbrengen van ijs, het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen en het doen van specifieke oefeningen en rekoefeningen helpen bij het verminderen van de pijn en het herstellen van de knie. Het is altijd verstandig om een podotherapeut te raadplegen voor een persoonlijk behandelplan dat is afgestemd op jouw specifieke situatie.

Wat u zelf kunt doen als uw knie overbelast is

Bij overbelasting is de eerste prioriteit de knie minder te belasten. Onderzoek welke activiteiten geen of nauwelijks pijn opleveren en blijf binnen die marge. Zo geeft u uw lichaam de kans om te herstellen.

Wat kan de podotherapeut voor u betekenen bij een overbelaste knie?

De Hallux podotherapeut kan u adviseren over de juiste schoenen en inlegzolen om de belasting op uw knie te verminderen. Daarnaast kan hij of zij ook oefeningen en technieken aanbevelen om de spieren rondom de knie te versterken en de stabiliteit te verbeteren. Met de juiste behandeling en begeleiding van een podotherapeut kunt u uw overbelaste knie effectief aanpakken en de klachten verminderen.

Aarzel niet om een afspraak te maken met de podotherapeut als u last heeft van een overbelaste knie. Hallux Podotherapie helpt u om de juiste stappen te zetten in het herstel van uw overbelaste knie.

Overbelaste knie

Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelaste knie

  Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.
  Lees verder over Overbelaste knie
 • Pijn rond de knieschijf

  Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Runners knee (pijn buitenkant knie)

  Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.
  Lees verder over Runners knee (pijn buitenkant knie)
 • Springersknie / Jumpers Knee

  Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.
  Lees verder over Springersknie / Jumpers Knee
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints