Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking vergroten.
Peesplaatontsteking
Symptomen peesplaatontsteking
Een veel gehoorde pijnklacht bij peesplaatontsteking is de opstartklacht: pijn met het uit bed komen of opstaan na een tijdje zitten. De irritatie of pijn die te voelen is, hangt af van het stadium waarin de blessure zich bevindt. In het begin zal u vooral last hebben na het bewegen: u voelt de voet(en) in rust na het wandelen en/of sporten.
Als de blessure al langer aanwezig is, kunt u ook klachten gaan ervaren tijdens het bewegen. In beide gevallen zien we vaak nog geen ontstekingsverschijnselen van de peesplaat.
In het ergste geval raakt de peesplaat wel ontstoken, dan ervaart u constant pijn aan de voet(en) en met meer bewegen kan de pijn verergeren. In de ontstekingsfase kan de voetzool ook warm aanvoelen, rood en gezwollen zijn.
Oorzaak peesplaatontsteking
Een peesplaatontsteking heeft vaak met overbelasting te maken. De overbelasting kan verschillende oorzaken hebben en het is per individu verschillend hoe snel dit tot stand komt.
Enkele voorbeelden zijn: veranderen van werk, van een zittend naar een staand/lopend beroep of te snel opbouwen van een hardloopschema. Deze blessure kan ook ontstaan als uw weerstand is afgenomen door bijvoorbeeld ziekte. Daarnaast is een afwijkende voetstand ook een oorzaak voor te veel trekkrachten aan de peesplaat wat pijnklachten kan geven. Ook kan slijtage van schoenen zorgen voor minder steun.
Bij beginnende klachten kunt u uw voet het beste rust geven. ‘Loop niet door de pijn heen’.
Behandeling peesplaatontsteking
Als u denkt last te hebben van een peesplaatontsteking dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met de podotherapeut. Als u een afwijkende voetstand en/of afwijkend looppatroon heeft, kan dat een oorzaak zijn van de klachten die u ervaart. Deze afwijkingen zullen gecorrigeerd moeten worden.
De podotherapeut kan podotherapeutische zolen maken met de correctie(s) die u nodig heeft. Daarnaast kunt u zelf al aan de slag gaan met simpele rekoefeningen om de peesplaat te ontspannen.
Tot slot is een goede en stevige schoen belangrijk voor een goede basis. Vervang uw schoenen voor dagelijks gebruik én uw sportschoenen regelmatig en wissel verschillende paren af.
Wat u zelf kunt doen bij een peesplaatontsteking
Bij beginnende klachten kunt u uw voet het beste rust geven. ‘Loop vooral niet door de pijn heen’.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Als u een peesplaatontsteking heeft, is het altijd slim om naar de podotherapeut te gaan. De podotherapeut bekijkt uw voetstand en uw bewegingspatroon. Door uw voeten te ondersteunen met therapeutische inlegzolen helpt u uw houding te verbeteren, zodat er minder druk op een bepaald gewricht ontstaat waardoor de pijnklachten verlicht kunnen worden. Uw Hallux podotherapeut adviseert u of dit voor u een goede oplossing is.
Andere voetklachten
Artrose
Botgroei op achterkant hiel
Hamertenen
Hielpijn bij kinderen
Hielspoor
Jicht
Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
Likdoorn/eksteroog
Marsfractuur
Ontsteking voorvoet
Peesplaatontsteking
Pijnlijke voeten bij opstaan
Platvoeten
Ruitertenen
Slijmbeursontsteking hiel
Stijve grote teen
Wintertenen
Zenuwbeknelling voorvoet