• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Pijn rond de knieschijf

Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Pijn rond de knieschijf

Symptomen pijn rond de knieschijf

De pijn rondom de knieschijf wordt vaak omschreven als een doffe of zeurende kniepijn die toeneemt bij belasting van de knie. Bewegingen als hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten zijn pijnlijk. Wanneer u lang zit met gebogen knieën kan dit ook pijn doen. Als u de knie vervolgens strekt dan kunt u een krakend of knakkend gevoel ervaren.

Oorzaak pijn rond de knieschijf

De knieschijf is een dik bot. Het bevindt zich in de pees die over de knie loopt. Als u uw knie buigt of strekt, glijdt de knieschijf over het kniegewricht. Normaal volgt de knieschijf hierbij een rechte lijn door een groeve. Door verschillende oorzaken kan het zijn dat de knieschijf niet goed door de groeve glijdt. Hierdoor ontstaat irritatie achter de knieschijf. Dit kan zowel op, onder, als rondom de knieschijf pijn doen. Officieel heet dit het patellofemoraal pijnsyndroom.

Mogelijke oorzaken:

 • Een afwijkende stand van de knie.
 • X-benen.
 • Overbelasting.
 • Zwakte van omliggende spieren zoals de bovenbeenspieren.
 • Een val op de knie.

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van pijnklachten aan de knie. De klachten komen veel voor en zien we vaak bij tieners en jongvolwassenen, vaker bij meisjes dan bij jongens.

Heeft u X-benen maar ervaart u geen klachten? Om dat zo te houden is het slim om de stand van uw voeten te laten onderzoeken. Door een afwijkende stand op tijd te corrigeren voorkomt u dat u klachten krijgt.

Lindsey
Lindsey
Podotherapeut

Behandeling bij pijn rond de knieschijf

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de pijnklacht. Dit kan een afwijkende stand van de knie zijn, zoals bij X-benen. Vaak staan de voeten dan ook in een afwijkende stand. Ze zijn bijvoorbeeld doorgezakt en vallen naar binnen. De podotherapeut meet dan steunzolen aan. Hierdoor verbetert de stand van uw voeten en knieën. De knieschijf volgt hierdoor weer de baan van de groeve. Dit zorgt ervoor dat de irritatie verdwijnt en de pijnklachten verminderen of verdwijnen. Vaak werken we hierbij samen met een fysiotherapeut om de klachten zo goed en snel mogelijk te behandelen.

Wat u zelf kunt doen bij pijn rond de knieschijf

Zorg ervoor dat u de knie niet overbelast. Hiermee voorkomt u dat de pijn erger wordt. Schakel op tijd professionele hulp in om de oorzaak van uw kniepijn te onderzoeken.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Maak een afspraak bij de Hallux podotherapeut als u regelmatig kniepijn hebt. Wanneer rust nemen geen oplossing biedt is het verstandig om de oorzaak te onderzoeken. Uw Hallux podotherapeut helpt u graag aan een oplossing. Zo houden we u in beweging.

Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelaste knie

  Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.
  Lees verder over Overbelaste knie
 • Pijn rond de knieschijf

  Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Runners knee (pijn buitenkant knie)

  Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.
  Lees verder over Runners knee (pijn buitenkant knie)
 • Springersknie / Jumpers Knee

  Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.
  Lees verder over Springersknie / Jumpers Knee
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints