fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Pijn rond de knieschijf

Er wordt vaak een doffe of zeurende pijn gevoeld die toeneemt bij belasting van de knie. Vaak bij bewegingen zoals hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Pijn rond de knieschijf

De knieschijf is een dik bot dat zich bevindt in de pees die over de knie loopt. Tijdens het buigen en strekken van de knie, glijdt de knieschijf door een groeve. Door verschillende oorzaken kan het zijn dat de knieschijf niet goed door de groeve glijdt, waardoor irritatie achter de knieschijf kan ontstaan. Dit kan pijnklachten geven, zowel op, onder als rondom de knieschijf. De medische benaming voor deze klacht is het patellofemoraal pijnsyndroom.

Wat voel je?
Er wordt vaak een doffe of zeurende pijn gevoeld die toeneemt bij belasting van de knie. Vaak bij bewegingen zoals hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten. Ook lang zitten met gebogen knieën kan zorgen voor pijn, wanneer de knie dan weer gestrekt wordt kan er een krakend of knakkend gevoel worden gevoeld.

Hoe kom ik eraan?
Door een afwijkende stand van de knie kunnen deze klachten ontstaan. Tijdens het bewegen glijdt de knieschijf over het kniegewricht. Normaal gesproken gaat dit in een mooie rechte lijn, door een groeve. Maar bijvoorbeeld bij X-benen, glijdt de knieschijf niet mooi recht door de groeve, waardoor er irritatie kan ontstaan. Ook kan de oorzaak liggen in overbelasting of juist zwakte van omliggende spieren. De bovenbeenspieren spelen een belangrijke rol in de sturing van de knieschijf. Tevens kan bijvoorbeeld een val op de knie irritatie veroorzaken van de knieschijf.

Komt het vaak voor?
Het patellofemoraal pijnsyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van pijnklachten aan de knie. De klachten komen veel voor en worden het vaakst gezien bij tieners en jongvolwassenen, vaker bij meisjes dan bij jongens.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
Wanneer er sprake is van een X-stand in de knieën, die deze klachten kan veroorzaken, wordt er ook vaak een afwijkende stand in de voeten gezien. Vaak zijn de voeten ook doorgezakt en vallen naar binnen. De podotherapeut kan de stand van de voeten en knieën verbeteren door middel van steunzolen.

Bij deze klachten zal de podotherapeut vaak samenwerken met een fysiotherapeut om de klachten zo goed en snel mogelijk te behandelen.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Pijn rond de knieschijf

Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in het aangedane kniegewricht af waardoor de knie minder belastbaar wordt.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Groeipijn kenmerkt zich door pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. Vaak ontstaat de pijn wanneer “de botten sneller groeien dan de spieren”.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelastingsklachten als gevolg van sport

  Een overbelasting van de knie betekent dat er te veel is belast, door bijvoorbeeld sporten, in een te korte tijd, met te weinig hersteltijd tussen de trainingen.
  Lees verder over Overbelastingsklachten als gevolg van sport
 • Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)

  Bij een Runners Knee zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens belasting.
  Lees verder over Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)
 • Pijn rond de knieschijf

  Er wordt vaak een doffe of zeurende pijn gevoeld die toeneemt bij belasting van de knie. Vaak bij bewegingen zoals hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Springersknie

  Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastings-blessure van de kniepees die gelegen is aan de voorkant van de knie tussen de knieschijf en het scheenbeen.
  Lees verder over Springersknie
 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen