• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Pijnlijke voeten bij opstaan

Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Pijnlijke voeten bij opstaan

Symptomen

Bij sommige mensen doen de voeten pijn bij het opstaan uit bed. Dit kan een brandende of zeurende pijn zijn die door de hele voet trekt, maar het kan ook een gevoel van stijfheid zijn.

Oorzaak van pijnlijke voeten bij het opstaan

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor de pijn die u voelt in uw voeten bij het opstaan. De reden dat u de pijn juist op dit moment voelt is omdat u een lange tijd inactief bent geweest. Hierdoor is uw voet nog koud en kost het moeite om de voet te gebruiken zoals u wilt.

Twee veelvoorkomende oorzaken van zere voeten bij het opstaan zijn hielspoor en reuma.

Hielspoor
Hielspoor herkent u aan een sterk brandende of zeurende pijn die vanaf uw hiel, via de voetboog, doortrekt richting de voorvoet. Hierdoor is het lastig om ’s ochtends de eerste stappen te zetten en daarbij uw voet plat op de grond te plaatsen. Dit komt omdat er bij hielspoor vaak sprake is van overbelasting of irritatie van de peesplaat onder de voet. Pezen zijn minder doorbloed dan spieren. Doordat de pezen nog koud zijn doen ze extra veel pijn als er spanning op komt te staan.

Reuma
Door bijvoorbeeld artrose (vorm van reuma) wordt het kraakbeen tussen de gewrichten aangetast en neemt het af. Hierdoor is een gewricht minder goed gesmeerd en kan het in de ochtend stijf en pijnlijk aanvoelen. De pijn wordt minder gedurende de dag omdat de gewrichten weer wat soepeler zijn.

Andere mogelijke oorzaken zijn een verkeerde voetstand, overgewicht of verkeerde schoenen. Dit kan zorgen voor een overbelasting van de spieren en pezen in uw voeten, waardoor ze pijn doen bij het opstaan.

Iedereen heeft wel eens last van pijnlijke voeten. Maar heeft u er vaak last van of belemmert het u? Kom dan in actie! Met de juiste behandeling is het mogelijk de klachten te verminderen of zelfs volledig te verhelpen.

Eline W
Eline W
Podotherapeut

Behandeling

De behandeling wordt afgestemd op de oorzaak van uw pijnlijke voeten. Meestal is de behandeling een combinatie van voetoefeningen en het zoeken naar een manier om overbelasting van uw voeten tegen te gaan. Hier helpen podotherapeutische steunzolen vaak goed bij. Ze verdelen de druk en corrigeren de voetstand.

Wilt u meer weten over hoe wij specifiek de klachten, hielspoor en artrose behandelen? Lees dan verder over deze klachten in onze pijnwijzer.

Wat u zelf kunt doen als uw voeten pijn doen bij het opstaan

Het opwarmen van de voeten is een goede manier om de klachten bij het opstaan te verminderen. Dit doet u bijvoorbeeld door rondjes te draaien met uw voet of door de pezen en spieren licht op te rekken.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als uw voeten regelmatig pijn doen bij het opstaan dan is het verstandig om samen met een podotherapeut op zoek te gaan naar de oorzaak van uw pijnlijke voeten. Tijdens het onderzoek controleert de podotherapeut bijvoorbeeld de conditie van uw voeten. Een verkeerde stand kan de gewrichten of spieren onnodig extra belasten waardoor uw klachten ontstaan, maar ook verergeren.

Uw Hallux podotherapeut adviseert u welke behandelmethode geschikt is om uw klachten snel en efficiënt te verhelpen.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet