fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Platvoeten

Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Platvoeten

Symptomen platvoeten

Echte platvoeten zijn voeten die helemaal op de grond staan. De holte onder de voet die normaal aanwezig is ontbreekt bij platvoeten. Vaak merkt u hier niets van, behalve misschien het schuren van de binnenzijde van uw voet tegen de schoen.

In de volksmond noemen veel mensen een voet die flink naar binnen kantelt ook een platvoet.

Het naar binnen kantelen van de (plat)voet kan voor klachten zorgen. Uw enkel krijgt namelijk een grotere taak bij het in evenwicht houden van uw lichaam. Dit zorgt voor reacties in de knie, heup en rug bij iedere stap die u zet. Platvoeten kunnen hierdoor klachten veroorzaken in uw hele onderlichaam. Daarnaast veroorzaakt het mogelijk vermoeidheid in uw voeten en benen.

Oorzaak platvoeten

Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor platvoeten. In de familie komt bijvoorbeeld hypermobiliteit voor waardoor de voet naar binnen zakt. Maar soms is er geen oorzaak aan te wijzen voor de platvoeten, maar is het iets van de persoon zelf.

Bij kinderen tot 7 jaar zijn platvoeten heel normaal. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, dit herstelt zich vanzelf. Alleen wanneer uw kind pijn heeft aan de voeten, enkel, heup of onderrug is het slim om een afspraak te maken bij de Hallux podotherapeut.

Dirk Stevens
Dirk Stevens
Podotherapeut

Behandeling platvoeten

Er bestaat een uitstekende behandeling voor platvoeten. Steunzolen op maat verbeteren de stand van uw voeten. Hierdoor krijgen de voeten een meer natuurlijke houding en nemen de klachten af. Therapeutische zolen helpen u niet alleen beter te bewegen, maar hebben ook een positieve invloed op de doorbloeding van uw voeten en uw stabiliteit.

Wat u zelf kunt doen als u platvoeten heeft

Platvoeten hebben goede ondersteuning nodig om de natuurlijke holte onder de voet na te bootsen. Stevige schoenen verlichten de klachten iets, maar bieden geen langdurige oplossing.

 

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u platvoeten heeft, of denkt te hebben, is het altijd slim om naar de podotherapeut te gaan. Zelfs als u (nog) geen klachten heeft. Door uw voeten te ondersteunen met therapeutische inlegzolen voorkomt u dat u later alsnog klachten krijgt. Als u al wel klachten heeft bieden de steunzolen verlichting. Uw Hallux podotherapeut adviseert u of dit voor u een goede oplossing is.

Platvoeten

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet