fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Ruitertenen

Ruitertenen zijn tenen die bovenop elkaar liggen. Hierdoor kunnen drukplekken ontstaan die leiden tot blaren, eeltplekken, likdoorns en wondjes. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en vermindert de klachten.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Ruitertenen

Symptomen ruitertenen

Bij ruitertenen is er sprake van overliggende tenen. Het kan zijn dat er één teen boven op een andere teen ligt, maar het kan ook bij alle vijf de tenen voorkomen.

Ruitertenen zijn niet altijd pijnlijk, zeker niet wanneer de tenen nog voldoende kunnen bewegen. Vaak ontstaan er drukplekken tussen of op de tenen. Dit zorgt voor blaren, eelt, likdoorns of wondjes op of tussen de tenen.

Oorzaak ruitertenen

De oorzaak van ruitertenen is meestal een afwijkende voetstand. Denk hierbij aan een doorgezakte voorvoet, een holvoet of een scheve grote teen (hallux valgus). Ook een reumatische aandoening of een aangeboren standsafwijking kan de oorzaak zijn. Daarom kunnen ook kinderen al last hebben van ruitertenen.

Kleine of te smalle schoenen kunnen er ook voor zorgen dat de tenen verdrukt raken en over elkaar gaan liggen. Dat vrouwen vaak smalle schoenen dragen is waarschijnlijk de reden dat zij vaker last hebben van ruitertenen dan mannen.

Merkt u dat uw tenen bij bepaalde schoenen verder over elkaar liggen dan wanneer u op blote voeten loopt of andere schoenen draagt? Dan is dit een duidelijk signaal dat uw schoenen onderdeel zijn van het probleem. Vervang uw schoenen door goed passend schoeisel.

Brigitte Aurino
Brigitte Aurino
Podotherapeut

Behandeling ruitertenen

De Hallux podotherapeut adviseert u de beste behandeling voor uw ruitertenen. Soms is schoenadvies voldoende. Passend schoeisel dat groot genoeg is en een brede en hoge teenbox (voorzijde schoen) heeft, kan voorkomen dat uw tenen in de knel raken. Ook kan de podotherapeut uw blaren, eeltplekken, likdoorns of wondjes behandelen.

Met een op maat gemaakte, corrigerende of druk ontlastende orthese (teenstukje) voorkomt de podotherapeut drukplekken. Hierdoor ontstaan er geen blaren, likdoorns of wondjes meer tussen of op uw tenen.

Wat u zelf kunt doen bij ruitertenen

Hoewel uw schoenen niet altijd de oorzaak zijn van uw ruitertenen, kunnen ze wel onderdeel zijn van de oplossing. Kies daarom voor goed passend schoeisel waarin uw tenen voldoende ruimte hebben.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Over elkaar liggende tenen zijn altijd een goede reden voor een bezoek aan de podotherapeut. Uw Hallux podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van uw ruitertenen en adviseert een passende oplossing. Hierdoor ervaart u minder klachten en beweegt u weer vrijuit.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Ruitertenen zijn tenen die bovenop elkaar liggen. Hierdoor kunnen drukplekken ontstaan die leiden tot blaren, eeltplekken, likdoorns en wondjes. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en vermindert de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet