• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Runners knee (pijn buitenkant knie)

Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Runners knee (pijn buitenkant knie)

Symptomen runners knee

Bij een runners knee heeft u vooral pijn aan de buitenkant van uw knie. Dit kan doortrekken tot aan de bovenzijde van uw onderbeen tijdens belasting. De pijn varieert van een doffe tot een scherpe, stekende en vlammende pijn. Meestal begint het met een lichte irritatie. De pijn wordt erger als de belasting toeneemt qua duur en intensiteit.

Oorzaak runners knee

Een runners knee wordt veroorzaakt door een overbelasting van de tractus iliotibialis. Deze spier loopt vanaf de heupkam over de zijkant van het bovenbeen naar de buitenzijde van de knie. Zijn functie is het stabiliseren van de buitenkant van de knie.

Er zijn verschillende oorzaken voor een overbelasting van de tractus iliotibialis. Denk aan O-benen, een holvoet met een hoge wreef of een bekkenscheefstand. Ook het te ver naar binnen zakken (overpronatie) van de voet en knie kunnen overbelasting veroorzaken.

Deze blessure komt vaak voor bij hardlopers en wordt daardoor runners knee genoemd. De aandoening bestrijkt 12% van alle overbelastingsklachten en is hiermee bij hardlopers een van de meest voorkomende blessures aan de zijkant van de knie.

Soms veroorzaakt een sporter zelf een runners knee. Bijvoorbeeld door versleten of ongeschikte sportschoenen te gebruiken of het te snel opvoeren van een loopschema. Probeer dit te voorkomen en win deskundig advies in.

Erwin
Erwin
Podotherapeut

Behandeling runners knee

Het tractus iliotibialis frictie-syndroom is een overbelastingsblessure. De behandeling van deze klacht bestaat voornamelijk uit het:

 • Rekken van de tractus (onderliggende peesplaat.)
 • Versterken van de spieren.
 • Aanpassen/reguleren van de belasting-opbouw.

Een ontstekingsremmer kan goede ondersteuning bieden. Verder is het belangrijk goede schoenen te dragen en een aangepast trainingsschema aan te houden. Een op maat gemaakte sportzool corrigeert het naar binnen zakken van de voet, enkel en knie. Een eventuele bekkenscheefstand wordt ontdekt tijdens het podotherapeutisch onderzoek en kan ook worden gecompenseerd met de Hallux-zooltherapie.

Wat u zelf kunt doen bij een runners knee

Trek op tijd aan de bel en schakel professionele hulp in om erger te voorkomen.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Merkt u dat u regelmatig pijn heeft aan de buitenkant van uw knie en biedt rust geen oplossing? Dan is het slim on naar de Hallux podotherapeut te gaan. Door de oorzaak op te zoeken en te verhelpen, bieden we een oplossing voor uw pijn. Zo houden we u in beweging.

Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelaste knie

  Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.
  Lees verder over Overbelaste knie
 • Pijn rond de knieschijf

  Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Runners knee (pijn buitenkant knie)

  Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.
  Lees verder over Runners knee (pijn buitenkant knie)
 • Springersknie / Jumpers Knee

  Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.
  Lees verder over Springersknie / Jumpers Knee
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints