• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Sinus tarsi syndroom

Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Sinus tarsi syndroom

Symptomen sinus tarsi syndroom

Bij het sinus tarsi syndroom voelt u pijn aan de buitenzijde van uw enkel. Vaak is dit een brandende of stekende pijn. Soms ervaart u ook een doof of tintelend gevoel of is er een zwelling zichtbaar.

Meestal zijn de klachten alleen aanwezig tijdens het lopen en verergeren bij het lopen op oneffen grond. Hierbij wordt vaak ook instabiliteit in de enkel gevoeld.

Oorzaak sinus tarsi syndroom

Aan de buitenzijde van uw enkel bevindt zich een holte waardoor zenuwen en bloedvaten lopen. Deze holte heet de sinus tarsi. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in deze holte afnemen. Hierdoor raken de zenuwen in deze holte geïrriteerd. Dit heet het sinus tarsi syndroom.

Mogelijke oorzaken van de zenuwbeknelling:

 • In 70% van de gevallen is de enkel eerder verzwikt. Dit irriteert de andere weefsels in de sinus tarsi.
 • Een afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voet of platvoet.

Deze oorzaken zorgen ervoor dat de weefsels in de sinus tarsi zwellen. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor de zenuw en raakt deze bekneld.

Het sinus tarsi syndroom komt veel voor bij basketballers en volleyballers. Bij deze sporten wordt veel van de enkels gevraagd, zorg daarom voor goed schoeisel.

Margareth
Margareth
Podotherapeut

Behandeling sinus tarsi syndroom

Om de zenuwbeknelling effectief te behandelen is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. De podotherapeut onderzoekt daarom eerst de oorzaak en stelt dan een persoonlijk behandelplan op.

Bij een afwijkende stand van de voeten kunnen podotherapeutische steunzolen een oplossing bieden. De steunzolen corrigeren de voetstand. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de sinus tarsi en kan de zenuw herstellen.

De podotherapeut geeft u ook schoenadvies zodat uw voeten voldoende ondersteuning krijgen.

Als de behandeling van de podotherapeut niet voldoende helpt dan kan een fysiotherapeut zorgen voor een aanvullende behandeling.

Wat u zelf kunt doen als u het sinus tarsi syndroom heeft

Wanneer de oorzaak niet bekend is, kunt u zelf weinig doen om uw klachten te verminderen. Goed schoeisel is natuurlijk altijd belangrijk, maar is mogelijk niet voldoende om u weer in beweging te krijgen.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Maak een afspraak bij de Hallux podotherapeut als uw enkel aanhoudend pijn doet. Als ervaren voetspecialisten onderzoeken we de oorzaak en raden u de beste oplossing aan. Hiermee verminderen we de pijn en voorkomen we dat u er weer last van krijgt.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Hypermobiele gewrichten

  Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
  Lees verder over Hypermobiele gewrichten
 • Klompvoet

  Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
  Lees verder over Klompvoet
 • Oedeem benen/dikke voeten

  Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
  Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
 • Sinus tarsi syndroom

  Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
  Lees verder over Sinus tarsi syndroom
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints
 • Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
  Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
 • Verstuikte enkel

  Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Verzwikte enkel

  Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
  Lees verder over Verzwikte enkel
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
  Lees verder over Zweepslag