fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Slijmbeursontsteking achterkant hiel

Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Slijmbeursontsteking achterkant hiel

Symptomen slijmbeursontsteking achterkant hiel

Pijnklachten aan de achterkant van de hiel waarbij zwelling, rode verkleuring en warmte kunnen optreden. Als u gaat lopen is de pijn meestal het ergst tijdens het opstarten na een periode van rust. Maar de pijn kan ook gevoeld worden tijdens verschillende activiteiten zoals: berg op lopen, traplopen, rennen en springen. Verder kunt u last krijgen van stijfheid rond de achterzijde van de hiel. Ook kan het dragen van hoge hakken of strakke schoenen steeds ongemakkelijker gaan voelen.

Oorzaak slijmbeursontsteking achterkant hiel

Over het algemeen wordt een slijmbeursontsteking aan de achterkant van de hiel veroorzaakt door overbelasting. Door het vaak herhalen of uitvoeren van langdurige activiteiten ontstaat er een vergrote frictie van de huid over de achillespees wat uiteindelijk voor een overbelasting kan zorgen. Soms kan de aandoening zich plots ontwikkelen, wanneer er een grote/hoge kracht direct op de slijmbeurs wordt uitgeoefend.

Er kan sprake zijn van een onderliggende ziekte zoals jicht, reumatoïde artritis en andere reuma-achtige aandoeningen.

Ook kan bij het dragen van hoge hakken en een uitstekend hielbeen kan de slijmbeurs klem komen te zitten.

Als u last heeft van een slijmbeursontsteking achterkant hiel dan is een goede warming-up voordat u gaat sporten van belang. Sporten op een zachte ondergrond is ten zeerste aan te raden. Door spierversterkende oefeningen te doen zullen uw kuitspieren goed ontwikkeld raken, en hierdoor neemt de kans op achillespeesklachten weer af. Zorg voor de juiste sportschoenen met veel schokdemping. Bouw uw trainingen rustig op, zodat uw lichaam kan wennen aan de extra belasting.

Simone Poppelaars
Simone Poppelaars
Podotherapeut

Behandeling slijmbeursontsteking achterkant hiel

Als u denkt last te hebben van een ontstoken slijmbeurs dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met de podotherapeut. Een behandeling bestaat uit twee delen:

Het wegnemen van de oorzaak. Vaak zal dit neerkomen op het ontlasten van de hiel en het behandelen van eventuele onderliggende aandoeningen door middel van schoenadvies en/of steunzolen.

Het behandelen van de symptomen. Het nemen van rust en pijnstillers, doen van stretchoefeningen en koelen.

Dit kan het beste bepaald worden tijdens een onderzoek bij de podotherapeut.

Wat u zelf kunt doen als u slijmbeursontsteking achterkant hiel heeft

Om de pijn bij een slijmbeursontsteking aan de achterkant van de hiel te verminderen is een rustige opbouw van bewegen belangrijk na een periode van rust.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u een slijmbeursontsteking  aan de achterkant van uw hiel heeft, is het altijd slim om naar de podotherapeut te gaan. De podotherapeut bekijkt uw bewegingspatroon. Door uw voeten te ondersteunen met therapeutische inlegzolen helpt u uw houding te verbeteren, zodat er minder druk op een bepaald gewricht ontstaat waardoor de pijnklachten verlicht kunnen worden.

Uw Hallux podotherapeut adviseert u of dit voor u een goede oplossing is.

Slijmbeursontsteking achterkant hiel

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet