• Deskundig voetadvies
  • Persoonlijk contact
  • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Springersknie / Jumpers Knee

Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Springersknie / Jumpers Knee

Symptomen springersknie

Een springersknie zorgt voor een stekende pijn aan de voorkant van de knie. Vlak onder de knieschijf. Deze pijn voelt u bij het belasten van de knie, voornamelijk bij het springen, landen en sprinten. In rust trekt de pijn weg. Als de blessure heviger is, treedt de pijn sneller op en houdt langer aan.

Oorzaak springersknie

Aan de voorkant van de knie ligt een kniepees. Deze pees ligt tussen de knieschijf en het scheenbeen. Bij een jumpers knee is het herstelproces van deze kniepees verstoord. Dit zorgt voor een stekende pijn onder de knieschijf (de medische benaming voor de knieschijf is patella).

Mogelijke oorzaken van een jumpers knee:

  • Een plotselinge toename van de trainingsduur of -intensiteit bij beginnende sporters of bij sporthervatting na vakantie of ziekte.
  • Een verkeerde sprong- en landingstechniek.
  • Een verkeerde trainingsondergrond.
  • Verminderde spierkracht of disbalans van been-, bil- en rompspieren.
  • Voetproblemen zoals platvoeten, voeten die naar binnen zakken of enkels met een beperkte mobiliteit.
  • X-benen.
  • Overgewicht.

Een springersknie komt veel voor bij sporters die veel springen zoals volleyballers en basketballers. Kies voor sportschoenen die voldoende dempen en werk aan uw sprong- en landingstechniek om problemen te voorkomen.

Nienke van der Does
Nienke van der Does
Podotherapeut

Behandeling springersknie

Een langetermijnoplossing bestaat uit het aanpassen van de frequentie, intensiteit en duur van de trainingsbelasting. Een podotherapeutische sportzool is aan te bevelen als uw voet en/of enkel naar binnen gezakt is. Dit corrigeert de stand en verkleint de kans op herhaling van deze blessure.

Wat u zelf kunt doen bij een springersknie

U kunt uw knie koelen met ijs, intapen of een brace (patella-bandje of knieschijf-bandje) aanbrengen. Dit biedt wel pijnverlichting maar zorgt er helaas niet voor dat de blessure sneller geneest.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u vermoedt een springersknie te hebben dan is het verstandig om een afspraak bij de Hallux podotherapeut in te plannen. We onderzoeken de oorzaak van uw klacht en adviseren u de beste oplossing. Zeker wanneer u vaker pijnklachten ervaart is de kans groot dat er een onderliggend probleem is. Door deze oorzaak aan te pakken voorkomt u dat de pijn uw plezier in sporten bederft.

Knieklachten

Andere knieklachten

  • Artrose knie

    Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.
    Lees verder over Artrose knie
  • Groeipijn bij kinderen

    Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.
    Lees verder over Groeipijn bij kinderen
  • Overbelaste knie

    Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.
    Lees verder over Overbelaste knie
  • Pijn rond de knieschijf

    Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.
    Lees verder over Pijn rond de knieschijf
  • Runners knee (pijn buitenkant knie)

    Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.
    Lees verder over Runners knee (pijn buitenkant knie)
  • Springersknie / Jumpers Knee

    Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.
    Lees verder over Springersknie / Jumpers Knee
  • Springschenen / Shin splints

    Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
    Lees verder over Springschenen / Shin splints