fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Springersknie

Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastings-blessure van de kniepees die gelegen is aan de voorkant van de knie tussen de knieschijf en het scheenbeen.

Home » Pijnwijzer » Knieklachten » Springersknie

Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastings-blessure van de kniepees die gelegen is aan de voorkant van de knie tussen de knieschijf en het scheenbeen. Bij een springersknie is er geen sprake van een peesontsteking maar meer van een verstoord herstelproces met stekende pijn onder de knieschijf (de medische benaming voor knieschijf is patella).

Wat voel je?
De pijn van een springersknie voelt u alleen bij belasting aan de voorkant van de knie, onder de knieschijf. De pijn is vaak geleidelijk ontstaan, treedt op bij springen, landen en sprinten en trekt weer weg in rust. Als de blessure heviger is, kan deze sneller optreden en langer aanhouden. Het geeft een stekende pijn aan de voorkant van de knie, onder de knieschijf.

Hoe kom ik eraan?
Door plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit kan deze overbelastings-blessure uitgelokt worden. Ook beginnende sporters en sporthervatting op het oude niveau na ziekte of vakantie kan de knieklachten veroorzaken, evenals het niet opbouwen van de trainingsduur en intensiteit. Met name de sprongbelasting is een risicofactor. Ook een verkeerde sprong- en landingstechniek zijn risicofactoren. Mogelijk speelt de trainingsondergrond hier ook nog een kleine rol. Ook verminderde spierkracht of disbalans van been-, bil-, en rompspieren verergeren de klachten van een jumpers knee, evenals een beperkte mobiliteit in de enkel, of platvoeten en voeten die te ver naar binnen zakken. Ten slotte kunnen de zogenaamde X-benen en overgewicht bijdragen aan het klachtenpatroon.

Wat kan ik eraan doen?
Koelen met ijs, intapen en een brace (patella-bandje of knieschijf-bandje) kunnen pijnverlichting geven, maar geven geen snellere genezing.
Voor de lange termijn zal allereerst de frequentie, intensiteit en duur van de trainingsbelasting moeten worden aangepast. Daarnaast kan de naar binnen kanteling van de voet en/of enkel worden gecorrigeerd door middel van een (sport-)inlay aangemeten door de Hallux podotherapeut.

Komt dit vaak voor?
Deze blessure komt vooral voor bij sporters, meer bij mannen dan bij vrouwen, tussen de 18 en 40 jaar oud, die een sport beoefenen waarbij regelmatig gesprongen wordt, zoals basketbal en volleybal.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Springersknie

Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in het aangedane kniegewricht af waardoor de knie minder belastbaar wordt.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Groeipijn kenmerkt zich door pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. Vaak ontstaat de pijn wanneer “de botten sneller groeien dan de spieren”.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelastingsklachten als gevolg van sport

  Een overbelasting van de knie betekent dat er te veel is belast, door bijvoorbeeld sporten, in een te korte tijd, met te weinig hersteltijd tussen de trainingen.
  Lees verder over Overbelastingsklachten als gevolg van sport
 • Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)

  Bij een Runners Knee zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens belasting.
  Lees verder over Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)
 • Pijn rond de knieschijf

  Er wordt vaak een doffe of zeurende pijn gevoeld die toeneemt bij belasting van de knie. Vaak bij bewegingen zoals hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Springersknie

  Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastings-blessure van de kniepees die gelegen is aan de voorkant van de knie tussen de knieschijf en het scheenbeen.
  Lees verder over Springersknie
 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen