• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Springschenen / Shin splints

Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Springschenen / Shin splints

Symptomen springschenen

Bij shin splints voelt u een stekende pijn aan de binnenzijde van uw scheenbeen, meestal aan beide benen. Deze pijn ontstaat tijdens het sporten. Soms is er ook een zwelling.

Na de warming-up neemt de pijn meestal af om weer toe te nemen aan het einde van de training. Als u al lang last heeft van springschenen dan kan de pijn de hele training aanwezig blijven.

Het geïrriteerde deel van het scheenbeen aanraken is vaak erg pijnlijk.

Oorzaak springschenen

Springschenen ontstaan door overbelasting van de spieren in het scheenbeen. Aan de voorzijde van het onderbeen lopen drie grote spieren die verbonden zijn aan het botvlies. Als u deze spieren verkeerd belast, trekken de spieren te hard aan het botvlies. Hierdoor kan het geïrriteerd of zelfs ontstoken raken.

Shin splints zien we vaak bij sporters die veel springen of rennen, bijvoorbeeld volleyballers of hardlopers. Risico verhogende factoren zijn:

 • Een afwijkende stand van de voeten.
 • Een afwijkende stand van de onderbenen, vaak O-benen.
 • Het naar binnen zakken van de voeten.
 • Een verkeerd trainingsschema (snel opbouwen of weinig rust).
 • Verkeerde sportschoenen.

Met goede sportschoenen voorkomt u heel wat leed. In dit geval is een goede demping heel belangrijk. Onze sportpodotherapeuten geven u graag advies.

Lindsey
Lindsey
Podotherapeut

Behandeling springschenen

Uw Hallux podotherapeut onderzoekt de oorzaak van uw klacht. Als de oorzaak ligt in een afwijkende stand van uw voeten of onderbeen kunnen op maat gemaakte steunzolen uitkomst bieden. De steunzolen verbeteren de stand van uw benen. Hierdoor vermindert de trekkracht op de spieren in het onderbeen. Het is ook mogelijk om speciale sportzolen aan te meten die zorgen voor voldoende demping. Daarnaast bekijkt de podotherapeut uw sportschoenen en geeft hierin advies. Een juiste sportschoen is van groot belang.

Wat u zelf kunt doen als u last hebt van springschenen

Zorg voor een goed trainingsschema waarbij u langzaam opbouwt en uw spieren regelmatig rust geeft.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Bij klachten die wijzen op springschenen is het slim om een afspraak bij de Hallux podotherapeut in te plannen. We onderzoeken de oorzaak van uw klacht en adviseren u de beste oplossing. Zeker wanneer u vaker pijnklachten ervaart is de kans groot dat er een onderliggend probleem is. Door deze oorzaak aan te pakken voorkomt u dat de pijn uw plezier in sporten bederft.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Hypermobiele gewrichten

  Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
  Lees verder over Hypermobiele gewrichten
 • Klompvoet

  Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
  Lees verder over Klompvoet
 • Oedeem benen/dikke voeten

  Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
  Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
 • Sinus tarsi syndroom

  Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
  Lees verder over Sinus tarsi syndroom
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints
 • Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
  Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
 • Verstuikte enkel

  Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Verzwikte enkel

  Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
  Lees verder over Verzwikte enkel
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
  Lees verder over Zweepslag
Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Er is sprake van artrose in de knie als het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Door deze slijtage wordt de knie minder belastbaar. Zooltherapie helpt de knie te ontlasten en de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Wanneer de botten sneller groeien dan de spieren kan een kind groeipijn krijgen in beide benen. Dit beïnvloedt de nachtrust en de activiteiten van uw kind. Met onze tips helpt u uw kind door deze soms lastige periode heen.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelaste knie

  Bij het sporten kunt u de knie overbelasten door uw knie te weinig hersteltijd te geven tussen trainingen. De klachten die ontstaan zijn te verhelpen met rust, oefeningen en oplossingen van de podotherapeut.
  Lees verder over Overbelaste knie
 • Pijn rond de knieschijf

  Een doffe of zeurende pijn rond de knieschijf kan wijzen op een afwijkende stand van de knie. De knie belasten is extra pijnlijk. Podotherapeutische steunzolen verbeteren de stand van de voeten en knieën waardoor de klachten afnemen.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Runners knee (pijn buitenkant knie)

  Bij een runners knee is een spier in het bovenbeen overbelast. Dit zorgt voor pijn aan de buitenkant van de knie en soms ook in het onderbeen. In veel gevallen bieden podotherapeutische (sport)zolen de oplossing.
  Lees verder over Runners knee (pijn buitenkant knie)
 • Springersknie / Jumpers Knee

  Een springersknie (of jumpers knee) is een blessure die het gevolg is van overbelasting. De geblesseerde kniepees bevindt zich aan de voorkant van de knie, tussen de knieschijf en het scheenbeen. Met de hulp van een sportpodotherapeut kunt u weer pijnvrij sporten.
  Lees verder over Springersknie / Jumpers Knee
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints