Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
Springschenen / Shin splints
Symptomen springschenen
Bij shin splints voelt u een stekende pijn aan de binnenzijde van uw scheenbeen, meestal aan beide benen. Deze pijn ontstaat tijdens het sporten. Soms is er ook een zwelling.
Na de warming-up neemt de pijn meestal af om weer toe te nemen aan het einde van de training. Als u al lang last heeft van springschenen dan kan de pijn de hele training aanwezig blijven.
Het geïrriteerde deel van het scheenbeen aanraken is vaak erg pijnlijk.
Oorzaak springschenen
Springschenen ontstaan door overbelasting van de spieren in het scheenbeen. Aan de voorzijde van het onderbeen lopen drie grote spieren die verbonden zijn aan het botvlies. Als u deze spieren verkeerd belast, trekken de spieren te hard aan het botvlies. Hierdoor kan het geïrriteerd of zelfs ontstoken raken.
Shin splints zien we vaak bij sporters die veel springen of rennen, bijvoorbeeld volleyballers of hardlopers. Risico verhogende factoren zijn:
- Een afwijkende stand van de voeten.
- Een afwijkende stand van de onderbenen, vaak O-benen.
- Het naar binnen zakken van de voeten.
- Een verkeerd trainingsschema (snel opbouwen of weinig rust).
- Verkeerde sportschoenen.
Met goede sportschoenen voorkomt u heel wat leed. In dit geval is een goede demping heel belangrijk. Onze sportpodotherapeuten geven u graag advies.
Behandeling springschenen
Uw Hallux podotherapeut onderzoekt de oorzaak van uw klacht. Als de oorzaak ligt in een afwijkende stand van uw voeten of onderbeen kunnen op maat gemaakte steunzolen uitkomst bieden. De steunzolen verbeteren de stand van uw benen. Hierdoor vermindert de trekkracht op de spieren in het onderbeen. Het is ook mogelijk om speciale sportzolen aan te meten die zorgen voor voldoende demping. Daarnaast bekijkt de podotherapeut uw sportschoenen en geeft hierin advies. Een juiste sportschoen is van groot belang.
Wat u zelf kunt doen als u last hebt van springschenen
Zorg voor een goed trainingsschema waarbij u langzaam opbouwt en uw spieren regelmatig rust geeft.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Bij klachten die wijzen op springschenen is het slim om een afspraak bij de Hallux podotherapeut in te plannen. We onderzoeken de oorzaak van uw klacht en adviseren u de beste oplossing. Zeker wanneer u vaker pijnklachten ervaart is de kans groot dat er een onderliggend probleem is. Door deze oorzaak aan te pakken voorkomt u dat de pijn uw plezier in sporten bederft.
Andere enkelklachten
Hypermobiele gewrichten
Klompvoet
Oedeem benen/dikke voeten
Ontsteking voorvoet
Sinus tarsi syndroom
Springschenen / Shin splints
Tarsaal tunnel syndroom
Verstuikte enkel
Verzwikte enkel
Zweepslag
Andere knieklachten
Artrose knie
Groeipijn bij kinderen
Overbelaste knie
Pijn rond de knieschijf
Runners knee (pijn buitenkant knie)
Springersknie / Jumpers Knee
Springschenen / Shin splints