fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Springschenen

Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Springschenen

Aan de voorzijde van het onderbeen lopen drie grote spieren die aanhechten aan dit botvlies. Door verkeerde belasting van deze spieren, wordt de trekkracht van de spieren aan het botvlies te groot, waardoor dit geïrriteerd of zelfs ontstoken kan raken. De klachten van springschenen (shin splints) worden vaak gezien bij sporten zoals hardlopen of volleybal of andere sporten waarbij veel gesprongen of gerend wordt.

Wat voel je?
Er wordt vaak een stekende pijn gevoeld aan de binnenzijde van het scheenbeen, meestal aan beide benen. De pijn ontstaat tijdens het sporten. Soms kan er wat zwelling ontstaan. Na de warming-up nemen de pijnklachten meestal weer af en aan het einde van de training neemt de pijn weer toe. Wanneer de klachten al langer aanwezig zijn, kan de pijn de gehele training aanwezig blijven.

Aanraking van het geïrriteerde deel van het scheenbeen wordt vaak als zeer pijnlijk ervaren, bijvoorbeeld bij het over elkaar leggen van de benen.

Hoe ontstaan springschenen?
Springschenen ontstaan door overbelasting van de spieren in het scheenbeen. Overbelasting van deze spieren kan verschillende oorzaken hebben. Er is meestal sprake van een afwijkende stand van voeten of onderbenen, vaak O-benen of naar binnen zakken van de voeten. Ook een verkeerd trainingsschema (te snel opbouwen, te weinig rust) of verkeerde sportschoenen kunnen deze klachten veroorzaken.

Komt het vaak voor?
De klacht komt vaak voor en wordt meestal gezien bij sporters. Meestal bij sporten waarbij veel gesprongen moet worden, zoals volleybal. Ook bij hardlopers komt de klacht vaak voor, omdat daarbij langdurige belasting plaatsvindt op de spieren en wordt gelopen op ondergrond die weinig demping geeft.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
De podotherapeut zal de oorzaak van uw klachten onderzoeken. Als de oorzaak ligt in een afwijkende stand van voeten of onderbeen kunnen er steunzolen worden aangemeten. Door de steunzolen wordt de stand van de benen verbeterd waardoor de trekkracht op de spieren in het onderbeen zal verminderen. Er kunnen speciale sportzolen worden aangemeten om te zorgen voor voldoende demping. De podotherapeut zal ook uw sportschoenen bekijken en hierin advies geven, een juiste sportschoen is van groot belang!

Springschenen

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen
 • Verstuikte enkel

  Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

  De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.
  Lees verder over Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom
 • Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

  Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.
  Lees verder over Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plots een scheur in de kuitspier. Dit kan tijdens het sporten gebeuren maar ook wanneer u gewoon stilstaat. Vaak scheuren met de spier ook bloedvaatjes mee en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
  Lees verder over Zweepslag
Knieklachten

Andere knieklachten

 • Artrose knie

  Artrose, ook wel slijtage genoemd, in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten vermindert in kwaliteit. Hierdoor neemt de pasvorm van de gewrichtsdelen in het aangedane kniegewricht af waardoor de knie minder belastbaar wordt.
  Lees verder over Artrose knie
 • Groeipijn bij kinderen

  Groeipijn kenmerkt zich door pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. Vaak ontstaat de pijn wanneer “de botten sneller groeien dan de spieren”.
  Lees verder over Groeipijn bij kinderen
 • Overbelastingsklachten als gevolg van sport

  Een overbelasting van de knie betekent dat er te veel is belast, door bijvoorbeeld sporten, in een te korte tijd, met te weinig hersteltijd tussen de trainingen.
  Lees verder over Overbelastingsklachten als gevolg van sport
 • Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)

  Bij een Runners Knee zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens belasting.
  Lees verder over Pijn aan pees buitenkant bovenbeen (runners knee)
 • Pijn rond de knieschijf

  Er wordt vaak een doffe of zeurende pijn gevoeld die toeneemt bij belasting van de knie. Vaak bij bewegingen zoals hurken, knielen, traplopen, fietsen of sporten.
  Lees verder over Pijn rond de knieschijf
 • Springersknie

  Een springersknie of jumpers knee is een typische overbelastings-blessure van de kniepees die gelegen is aan de voorkant van de knie tussen de knieschijf en het scheenbeen.
  Lees verder over Springersknie
 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen