• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Stijve grote teen

Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Stijve grote teen

Symptomen stijve grote teen

Tijdens het lopen wikkelt u af over de grote teen; wanneer deze niet meer voldoende beweeglijkheid heeft kan dit problemen geven. Er zijn verschillende stadia van stijfheid mogelijk, van minimale afname van beweeglijkheid tot volledige stijfheid in het gewricht.

Er ontstaan niet altijd klachten bij een stijve grote teen. Maar wanneer er klachten zijn, komt dit doordat een verstijving van het grote teengewricht ertoe leidt dat de afwikkeling over de grote teen niet meer goed kan plaatsvinden. Het gewricht kan hierdoor overbelast raken. Dit kan een scherpe of zeurende pijn veroorzaken en wordt gevoeld tijdens de afzetfase van het lopen.

Er kunnen ook klachten in andere delen van de voet ontstaan als gevolg van een verstijving in het grote teengewricht, doordat de afwikkeling niet meer goed kan plaatsvinden en verplaatst naar andere punten onder de voet. Daar kan dan bijvoorbeeld eeltvorming ontstaan of het gewricht van de naastgelegen tweede teen kan overbelast raken.

Oorzaak stijve grote teen

Verstijving van de grote teen ontstaat door een andere aandoening die voor veranderingen in het gewricht zorgt. Vaak is er sprake van artrose in het grote teengewricht wat leidt tot afname van de beweeglijkheid. Ook hallux valgus kan stijfheid in de teen veroorzaken.

Om klachten aan uw grote teen zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u proberen uw tenen zelf soepel te houden met oefeningen. Een makkelijk uitvoerbare oefening is om een handdoek op de grond te leggen en deze met uw tenen naar u toe te trekken. Door dit elke dag een paar keer achter elkaar te doen houd u uw tenen lenig.

Yvonne
Yvonne
Podotherapeut

Behandeling stijve grote teen

Als u denkt last te hebben van een stijve grote teen, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Een orthopedisch chirurg zal samen met u een geschikt behandelplan opstellen.

Wat u zelf kunt doen als u een stijve grote teen heeft

Om de pijn bij een stijve grote teen te verminderen is het dragen van de juiste schoenen van belang.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u een stijve grote teen heeft, is het altijd slim om naar de podotherapeut te gaan. Wanneer u klachten ervaart als gevolg van een stijve grote teen kan de podotherapeut steunzolen aanmeten om het grote teengewricht te ontlasten. Hierdoor kunnen de pijnklachten afnemen. De beweeglijkheid zal u hierdoor helaas niet verbeteren, omdat het gewricht echt van binnenuit aangedaan is. De podotherapeut zal tevens onderzoeken of de stijfheid van de grote teen de eventueel aanwezige andere klachten in uw voet ook veroorzaakt, hiermee zal dan ook rekening worden gehouden bij het aanmeten van de steunzolen.

Ook geeft de podotherapeut u schoenadvies. Door een goede stevige schoen te dragen kan het gewricht nog extra ontlast worden.

Uw Hallux podotherapeut adviseert u of dit voor u een goede oplossing is.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet