• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Tarsaal tunnel syndroom

Symptomen tarsaal tunnel syndroom

De beknelde zenuw kan verschillende klachten veroorzaken. Voorbeelden zijn een doof gevoel, tintelingen of pijnklachten. De pijn wordt omschreven als brandend en stekend. U voelt de pijn aan de binnenzijde van uw enkel, aan uw hiel of aan uw voetzool. Veel staan of lopen kan de pijn verergeren. Vaak is de pijn erger in de loop van de dag en avond.

Oorzaak tarsaal tunnel syndroom

Net achter de binnenzijde van uw enkel bevindt zich een soort tunnel. Dit is een strakke band die verschillende structuren bij elkaar houdt. Door deze tunnel loopt een zenuw, een bloedvat en de pezen van drie belangrijke spieren. De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen de andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen. Hierdoor raakt de zenuw beklemd, dit noemen we het tarsaal tunnel syndroom.

Mogelijke oorzaken van het tarsaal tunnel syndroom zijn:

 • Een blessure zoals een verzwikking.
 • Een afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voet of platvoet.
 • Verkeerd schoeisel.
 • Overbelasting door sporten of wanneer u veel loopt of staat tijdens uw werk.

Deze oorzaken zorgen ervoor dat de pezen in de tarsale tunnel zwellen. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor de zenuw en raakt deze bekneld.

Het belang van goed schoeisel kan niet genoeg worden benadrukt. Zeker wanneer u sport of veel beweegt tijdens uw werk is dit een basisbehoefte.

Erwin Slokkers
Erwin Slokkers
Podotherapeut

Behandeling tarsaal tunnel syndroom

Voordat we starten met de behandeling onderzoeken we eerst de oorzaak. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op. Als de oorzaak van de zenuwbeknelling een verkeerde voetstand is, dan meten we podotherapeutische steunzolen aan. Hiermee verbeteren we de stand van uw voeten. De zenuw krijgt hierdoor meer ruimte en kan herstellen.

De podotherapeut bekijkt ook uw schoenen en voorziet u van advies. Een juiste pasvorm en stevigheid is belangrijk.

Wat u zelf kunt doen als de zenuw in uw enkel bekneld is

Wanneer de oorzaak niet bekend is, kunt u zelf weinig doen om uw klachten te verminderen. Goed schoeisel is natuurlijk altijd belangrijk, maar is mogelijk niet voldoende om u weer in beweging te krijgen.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Maak een afspraak bij de Hallux podotherapeut als uw enkel aanhoudend pijn doet. Als ervaren voetspecialisten onderzoeken we de oorzaak en raden u de beste oplossing aan. Hiermee verminderen we de pijn en voorkomen we dat u er weer last van krijgt.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Hypermobiele gewrichten

  Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
  Lees verder over Hypermobiele gewrichten
 • Klompvoet

  Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
  Lees verder over Klompvoet
 • Oedeem benen/dikke voeten

  Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
  Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
 • Sinus tarsi syndroom

  Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
  Lees verder over Sinus tarsi syndroom
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints
 • Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
  Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
 • Verstuikte enkel

  Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Verzwikte enkel

  Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
  Lees verder over Verzwikte enkel
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
  Lees verder over Zweepslag