fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Verstuikte enkel

Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Verstuikte enkel

Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos. U heeft een verstuikte enkel wanneer uw voet is omgeklapt en uw enkelbanden uitgerekt zijn. Door de plotselinge, onverwachte beweging van het omklappen van de voet rekken de enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uit en kunnen kleine bloedvaatjes knappen. Daardoor wordt uw enkel blauw, dik en pijnlijk. Dit noem je een verstuikte enkel, ook wel enkeldistorsie genoemd.

Wat voel je?
Met een verstuikte enkel staan of lopen is pijnlijk. De enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Vaak kunnen mensen met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Als u een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon op uw enkel kunt staan en kunt lopen, dan heeft u vermoedelijk een lichte verstuiking gehad.

Bijna iedereen kan na zes tot acht weken weer normaal lopen en na acht tot twaalf weken weer sporten.

Hoe kom ik eraan?
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Sporten kan een oorzaak zijn maar ook een misstap of lopen op een oneffen ondergrond kan plotseling een verzwikking van de enkel veroorzaken. Het is zo gebeurd en kan iedereen overkomen. Mensen die hypermobiliteit of een grotere beweeglijkheid van de gewrichten hebben, lopen een groter risico op het omklappen van hun voet.

Wat kan ik eraan doen?
Wanneer u net de enkel heeft verzwikt, is het het beste om er snel weer op te proberen te lopen. Dit bevordert het herstel. Gaat het lopen moeilijk, loop dan minder en probeer het eventueel de volgende dag weer. Wordt de enkel dikker, dan is het advies om te koelen met een icepack. Beweeg uw voet regelmatig heen en weer, ook wanneer u zit of ligt. Zo kan u voorkomen dat de enkel stijf wordt. U kunt eventueel een drukverband aanleggen om de enkel wat extra ondersteuning te geven, maar dit versnelt de genezing niet.

Na 3-4 dagen moet de pijn afnemen en moet de voet meer belast kunnen worden. Is dit niet het geval dan is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.

Komt dit vaak voor?
Deze klacht komt regelmatig voor, vooral bij sporters en wandelaars.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Verstuikte enkel

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen
 • Verstuikte enkel

  Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

  De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.
  Lees verder over Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom
 • Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

  Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.
  Lees verder over Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plots een scheur in de kuitspier. Dit kan tijdens het sporten gebeuren maar ook wanneer u gewoon stilstaat. Vaak scheuren met de spier ook bloedvaatjes mee en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
  Lees verder over Zweepslag