• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Verstuikte enkel

Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Verstuikte enkel

Symptomen verstuikte enkel

Een verstuikte enkel doet pijn en ziet er blauw en dik uit. Het omklappen van de voet zorgt ervoor dat de enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uitrekken. Hierdoor kunnen kleine bloedvaatjes klappen. Dit zorgt voor de kleur en de zwelling.

Als u een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon kunt staan en lopen dan is er waarschijnlijk sprake geweest van een lichte verstuiking.

Oorzaak verstuikte enkel

Een verstuikte enkel noemen we ook wel een enkeldistorsie. Het komt vaak voor, vooral bij sporters en wandelaars. De voet klapt onverwacht om, bijvoorbeeld als u een drempel over het hoofd zag, slecht landt na een sprong of bij het hardlopen in het bos.

Als uw gewrichten hypermobiel of erg beweeglijk zijn dan loopt u een groter risico op het omklappen van uw voet.

Heeft u vaak last van een verstuikte enkel? Kom dan gerust langs. Misschien hebben uw enkels extra ondersteuning nodig. Podotherapeutische steunzolen verkleinen dan de kans op herhaling.

Agnes
Agnes
Podotherapeut

Behandeling verstuikte enkel

Het klinkt misschien raar, maar het is goed om de enkel weer snel te gebruiken. Lopen bevordert het herstel. Als het lopen moeilijk gaat dan loopt u wat minder of probeert u het de volgende dag weer.

Als de enkel dikker wordt dan is het goed om te koelen met een icepack. Beweeg de voet regelmatig, ook wanneer u zit of ligt. Zo voorkomt u dat uw enkel stijf wordt. Een drukverband kan de enkel extra ondersteuning geven, maar dit versnelt de genezing niet.

Na drie tot vier dagen moet de pijn afnemen en kunt u de voet weer belasten. Bijna iedereen kan na zes tot acht weken weer normaal lopen. Na acht tot twaalf weken is sporten ook weer mogelijk.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Plan een afspraak in bij een Hallux podotherapeut als de pijn na drie tot vier dagen niet minder wordt. Wij onderzoeken de oorzaak van uw klacht en helpen u weer op de been. Dit doen we met therapieën zoals schoenadvies, taping of zooltherapie.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Hypermobiele gewrichten

  Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
  Lees verder over Hypermobiele gewrichten
 • Klompvoet

  Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
  Lees verder over Klompvoet
 • Oedeem benen/dikke voeten

  Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
  Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
 • Sinus tarsi syndroom

  Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
  Lees verder over Sinus tarsi syndroom
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints
 • Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
  Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
 • Verstuikte enkel

  Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Verzwikte enkel

  Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
  Lees verder over Verzwikte enkel
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
  Lees verder over Zweepslag