Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
Verstuikte enkel
Symptomen verstuikte enkel
Een verstuikte enkel doet pijn en ziet er blauw en dik uit. Het omklappen van de voet zorgt ervoor dat de enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uitrekken. Hierdoor kunnen kleine bloedvaatjes klappen. Dit zorgt voor de kleur en de zwelling.
Als u een paar dagen na de ‘misstap’ weer gewoon kunt staan en lopen dan is er waarschijnlijk sprake geweest van een lichte verstuiking.
Oorzaak verstuikte enkel
Een verstuikte enkel noemen we ook wel een enkeldistorsie. Het komt vaak voor, vooral bij sporters en wandelaars. De voet klapt onverwacht om, bijvoorbeeld als u een drempel over het hoofd zag, slecht landt na een sprong of bij het hardlopen in het bos.
Als uw gewrichten hypermobiel of erg beweeglijk zijn dan loopt u een groter risico op het omklappen van uw voet.
Heeft u vaak last van een verstuikte enkel? Kom dan gerust langs. Misschien hebben uw enkels extra ondersteuning nodig. Podotherapeutische steunzolen verkleinen dan de kans op herhaling.
Behandeling verstuikte enkel
Het klinkt misschien raar, maar het is goed om de enkel weer snel te gebruiken. Lopen bevordert het herstel. Als het lopen moeilijk gaat dan loopt u wat minder of probeert u het de volgende dag weer.
Als de enkel dikker wordt dan is het goed om te koelen met een icepack. Beweeg de voet regelmatig, ook wanneer u zit of ligt. Zo voorkomt u dat uw enkel stijf wordt. Een drukverband kan de enkel extra ondersteuning geven, maar dit versnelt de genezing niet.
Na drie tot vier dagen moet de pijn afnemen en kunt u de voet weer belasten. Bijna iedereen kan na zes tot acht weken weer normaal lopen. Na acht tot twaalf weken is sporten ook weer mogelijk.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Plan een afspraak in bij een Hallux podotherapeut als de pijn na drie tot vier dagen niet minder wordt. Wij onderzoeken de oorzaak van uw klacht en helpen u weer op de been. Dit doen we met therapieën zoals schoenadvies, taping of zooltherapie.
Andere enkelklachten
Hypermobiele gewrichten
Klompvoet
Oedeem benen/dikke voeten
Ontsteking voorvoet
Sinus tarsi syndroom
Springschenen / Shin splints
Tarsaal tunnel syndroom
Verstuikte enkel
Verzwikte enkel
Zweepslag