• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Verzwikte enkel

Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Verzwikte enkel

Symptomen verzwikte enkel

Een verzwikte enkel doet vaak veel pijn, maar dat is niet altijd het geval. De pijn voelt u aan de binnen- of buitenkant van uw enkelgewricht. Soms is er ook een zwelling op of onder de enkel.

Als u de enkel verzwikt bij een verstapping of ongeval voelt u vaak een scherpe pijn. De ergste pijn vermindert na een paar minuten. Hierdoor kunt u weer voorzichtig lopen. Het kan een periode pijnlijk blijven om op de voet te staan.

Oorzaak verzwikte enkel

Een verzwikte enkel kan iedereen overkomen. Het ontstaat als de voet in extreme mate naar binnen of buiten wordt gekanteld. Dit gebeurt meestal na een verkeerde beweging, bijvoorbeeld wanneer u zich verstapt of in een kuil stapt die u niet had gezien.

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen uw voet en onderbeen. Dit gewricht wordt omgeven door enkelbanden (ligamenten), een gewrichtskapsel en pezen. Dit houdt het onderbeen bij elkaar en geeft stevigheid aan het enkelgewricht. Bij een verzwikking worden de spieren en pezen die langs de enkel lopen overrekt. Bij een verstuiking worden juist de enkelbanden overrekt, meestal aan de buitenkant. Dit is ernstiger dan een verzwikking.

Bij sommige sporten heeft u meer kans op een verzwikking, bijvoorbeeld bij zaalsporten of wanneer u op een ongelijke ondergrond loopt.

U kunt ook vaker last hebben van een verzwikte enkel. Dit kan komen door (te) slappe enkelbanden, bijvoorbeeld omdat u de enkel al eerder verzwikte.

Verzwikt u uw enkels regelmatig maar heeft u hier weinig last van? Om klachten in de toekomst te voorkomen kan een podotherapeut preventief steunzolen aanmeten.

Lindsey Timmer
Lindsey Timmer
Podotherapeut

Behandeling verzwikte enkel

De fysiotherapeut kan u helpen de enkel en de banden te versterken. Als u last blijft houden van instabiliteit tijdens het lopen dan zijn podotherapeutische zolen een goede oplossing. De podotherapeut maakt deze op maat om uw enkel meer stabiliteit en rust te geven.

Wat u zelf kunt doen als uw enkel verzwikt is

Direct na het verzwikken kunt u de enkel het beste koelen en hoger leggen. Neem daarna een pijnstiller tegen de ergste pijn. Probeer om zo snel mogelijk weer te lopen, dit bevordert het herstel. Lukt dit niet? Misschien lukt het dan wel op te fietsen, zo blijft uw enkel toch in beweging.

Heeft u vaker last van verzwikkingen? Ga dan naar de fysiotherapeut om uw enkel en banden te versterken.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Als u regelmatig last heeft van verzwikkingen dan is het verstandig om naar de podotherapeut te gaan. Uw Hallux podotherapeut meet podotherapeutische zolen aan. Hiermee krijgt uw enkel meer stabiliteit en rust en wordt de kans op herhaling kleiner.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Hypermobiele gewrichten

  Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
  Lees verder over Hypermobiele gewrichten
 • Klompvoet

  Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
  Lees verder over Klompvoet
 • Oedeem benen/dikke voeten

  Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
  Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Sinus tarsi syndroom

  Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
  Lees verder over Sinus tarsi syndroom
 • Springschenen / Shin splints

  Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
  Lees verder over Springschenen / Shin splints
 • Tarsaal tunnel syndroom

  Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
  Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
 • Verstuikte enkel

  Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Verzwikte enkel

  Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
  Lees verder over Verzwikte enkel
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
  Lees verder over Zweepslag