fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Wintertenen

Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Wintertenen

Wintertenen is geen ernstige aandoening, maar kan wel zeer pijnlijk zijn! De aandoening ontstaat meestal in de herfst en winter, waarbij de kou en met name ook vochtige lucht de klachten doen verergeren. Het fenomeen kan zich ook voordoen op handen, billen, kuiten, bovenbenen, neus en oren.

Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen. Normaliter passen de bloedvaatjes zich aan de omgevingstemperatuur. Kou zorgt voor vernauwing van de bloedvaten, om de warmte binnen te houden. Bij warmte verwijden de bloedvaten zich om warmteafgifte te bevorderen. In het geval van wintertenen is dat proces verstoord. De diepe grote bloedvaten vernauwen, terwijl de kleinste bloedvaatjes verwijden. Dit proces zorgt voor het ontstaan van de roodblauwe kleur.

Hoe ontstaan wintertenen?

Het ontstaan van wintertenen is niet bekend, het lijkt erfelijk en vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Mensen die voor hun beroep met koude en vochtige lucht hebben te maken, lopen ook meer kans op wintertenen. Strakke schoenen en sokken dragen geeft een verhoogd risico, en daarnaast is dit ook van toepassing voor mensen die bèta blokkers gebruiken.

Naast de roodblauwe zwelling geven wintertenen een pijnlijk branderig gevoel en jeuken. Soms ontstaan er zweren, blaren of wondjes en in het ergste geval gaan deze infecteren. Iemand met wintertenen kan het gevoel hebben dat zijn of haar tenen gloeien, terwijl de tenen ijskoud zijn als iemand anders er aan voelt.

Wat is er aan een winterteen te doen?

 • Stimuleer de doorbloeding middels wisselbaden. Hou je voeten 3 minuten in warm water en 30 seconden in koud water, eindig met warm water. Bij sommige mensen geeft dit verlichting. Voel eerst met de handen of het water niet te warm is, zeker als u last heeft van een verminderd gevoel in de voeten.
 • Wisselbaden combineren met massages kan ook. Wees wel voorzichtig als de huid beschadigd is.
 • Warm de voeten langzaam op. Als je dit te snel doet kan het meer klachten geven.
 • De drogist verkoopt zalf voor wintertenen, soms helpt dit.
 • Overleg met de huisarts bij aanhoudende klachten.
 • Lichttherapie wordt soms toegepast voor het winterseizoen, de resultaten kunnen wisselend zijn.
 • Bij aanhoudende klachten kan er vaatverwijdende medicatie toegepast worden, deze mogelijkheid gaat gepaard met bijwerkingen en altijd op voorschrijven van de huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen!

 • Vermijd kou
 • Draag bij koud weer warme sokken en schoenen die niet te strak zitten.
 • Draag schoenen en sokken die voeten droog en warm houden.
 • Indien medicatie zoals bèta-blokkers de oorzaak kan zijn, bespreek dit dan met de huisarts of er een alternatief voor is.

Wintertenen

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is de meest voorkomende chronische aandoening van de gewrichten.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand zoals: een doorgezakte voorvoet, scheefstand van de grote teen (hallux valgus) of een holvoet.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  Een capsulitis is een ontsteking/irritatie van de gewrichten in de voorvoet.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Overliggende tenen

  Bij overliggende tenen ligt er één teen bovenop een andere teen. Dit kan bij alle vijf de tenen voorkomen, bij meerdere tenen tegelijk en aan beide voeten tegelijk.
  Lees verder over Overliggende tenen
 • Peesplaatontsteking

  De peesplaat is de grote pees onder de voet. Deze peesplaat moet ervoor zorgen dat de voet gestuurd wordt tijdens het lopen en in stilstand zorgt de peesplaat voor stabiliteit. Als deze pees overbelast of ontstoken is, kan dit zorgen voor pijn tijdens het lopen of geeft dit instabiliteitsklachten en spreken we van een peesplaatontsteking.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei kwaaltjes. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Slijmbeursontsteking achterkant hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw de hiel ook wel achilles bursitis genoemd, is een aandoening waarbij er schade en inflammatie optreden van de slijmbeurs ter hoogte van de hiel. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking achterkant hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn te herkennen aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op de voet en of tenen.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwinklemming voorvoet

  Tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet lopen zenuwen naar de tenen toe. Als een zenuw beklemd raakt kan deze gaan irriteren en dit kan zwelling veroorzaken.
  Lees verder over Zenuwinklemming voorvoet