• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Wintertenen

Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Wintertenen

Symptomen wintertenen

Zoals de naam al zegt komen wintertenen vaak in de herfst en winter voor. U ziet een roodblauwe zwelling op uw tenen of voet. Dit jeukt en geeft een pijnlijk en branderig gevoel. Soms ontstaan er ook zweren, blaren of wondjes. In het ergste geval raken deze geïnfecteerd. Soms voelt het alsof uw tenen gloeien terwijl de huid ijskoud aanvoelt.

Oorzaak wintertenen

Wintertenen worden veroorzaakt door bloedvaten die hun werk niet goed doen. In de herfst en winter is het koud en normaal gesproken passen de bloedvaatjes zich aan op de omgevingstemperatuur. Als het koud is vernauwen de bloedvaten. Zo blijft de warmte binnen. Als de voeten vervolgens binnen opwarmen dan verwijden de bloedvaten zich weer. Als u last heeft van wintertenen dan is dit proces verstoord. De diepe grote bloedvaten vernauwen, terwijl de kleinste bloedvaatjes juist verwijden.

Dit fenomeen kan zich ook voordoen op handen, billen, kuiten, bovenbenen, neus en oren.

Het risico op wintertenen is hoger als u veel met koude en vochtige lucht in aanraking komt en wanneer u bètablokkers gebruikt.

Het dragen van strakke sokken of schoenen geeft een verhoogd risico op wintertenen. Zorg er dus voor dat uw voet voldoende ruimte heeft en pas onze thuistips toe.

Margareth
Margareth
Podotherapeut

Behandeling wintertenen

Vaak zijn wintertenen goed te behandelen met onderstaande tips voor thuisgebruik. Werkt dat niet? Dan kunt u bij de drogist een zalf kopen of de huisarts inschakelen. Lichttherapie biedt soms verlichting en bij aanhoudende klachten kan de huisarts vaatverwijdende medicatie voorschrijven.

Wat u zelf kunt doen bij wintertenen

Voorkomen is beter dan genezen:

 • Vermijd kou.
 • Draag bij koud weer warme sokken en schoenen die niet te strak zitten.
 • Houd uw voeten droog en warm.
 • Als uw bètablokkers de oorzaak zijn, bespreek dan met de huisarts of er alternatieven zijn.

Als u toch last krijgt van wintertenen en de pijn wil verminderen, pas dan deze thuistips toe:

 • Stimuleer de doorbloeding van uw voet met wisselbaden. Houd uw voeten eerst drie minuten in warm water en daarna dertig seconden in koud water. Eindig uw sessie met warm water. Tip: voel eerst met uw handen of het water niet te warm is, zeker als u minder gevoel heeft in uw voeten.
 • Combineer wisselbaden met voetmassages. Wees daarbij extra voorzichtig met beschadigde huid.
 • Warm de voeten langzaam op, als u dit te snel doet dan bestaat de kans dat de klachten verergeren.
 • Ga bij aanhoudende klachten langs de huisarts.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Het is slim om naar de podotherapeut te gaan als u twijfelt of u te maken hebt met wintertenen of wanneer u behoefte hebt aan schoenadvies.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet