Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
Wintertenen
Symptomen wintertenen
Zoals de naam al zegt komen wintertenen vaak in de herfst en winter voor. U ziet een roodblauwe zwelling op uw tenen of voet. Dit jeukt en geeft een pijnlijk en branderig gevoel. Soms ontstaan er ook zweren, blaren of wondjes. In het ergste geval raken deze geïnfecteerd. Soms voelt het alsof uw tenen gloeien terwijl de huid ijskoud aanvoelt.
Oorzaak wintertenen
Wintertenen worden veroorzaakt door bloedvaten die hun werk niet goed doen. In de herfst en winter is het koud en normaal gesproken passen de bloedvaatjes zich aan op de omgevingstemperatuur. Als het koud is vernauwen de bloedvaten. Zo blijft de warmte binnen. Als de voeten vervolgens binnen opwarmen dan verwijden de bloedvaten zich weer. Als u last heeft van wintertenen dan is dit proces verstoord. De diepe grote bloedvaten vernauwen, terwijl de kleinste bloedvaatjes juist verwijden.
Dit fenomeen kan zich ook voordoen op handen, billen, kuiten, bovenbenen, neus en oren.
Het risico op wintertenen is hoger als u veel met koude en vochtige lucht in aanraking komt en wanneer u bètablokkers gebruikt.
Het dragen van strakke sokken of schoenen geeft een verhoogd risico op wintertenen. Zorg er dus voor dat uw voet voldoende ruimte heeft en pas onze thuistips toe.
Behandeling wintertenen
Vaak zijn wintertenen goed te behandelen met onderstaande tips voor thuisgebruik. Werkt dat niet? Dan kunt u bij de drogist een zalf kopen of de huisarts inschakelen. Lichttherapie biedt soms verlichting en bij aanhoudende klachten kan de huisarts vaatverwijdende medicatie voorschrijven.
Wat u zelf kunt doen bij wintertenen
Voorkomen is beter dan genezen:
- Vermijd kou.
- Draag bij koud weer warme sokken en schoenen die niet te strak zitten.
- Houd uw voeten droog en warm.
- Als uw bètablokkers de oorzaak zijn, bespreek dan met de huisarts of er alternatieven zijn.
Als u toch last krijgt van wintertenen en de pijn wil verminderen, pas dan deze thuistips toe:
- Stimuleer de doorbloeding van uw voet met wisselbaden. Houd uw voeten eerst drie minuten in warm water en daarna dertig seconden in koud water. Eindig uw sessie met warm water. Tip: voel eerst met uw handen of het water niet te warm is, zeker als u minder gevoel heeft in uw voeten.
- Combineer wisselbaden met voetmassages. Wees daarbij extra voorzichtig met beschadigde huid.
- Warm de voeten langzaam op, als u dit te snel doet dan bestaat de kans dat de klachten verergeren.
- Ga bij aanhoudende klachten langs de huisarts.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Het is slim om naar de podotherapeut te gaan als u twijfelt of u te maken hebt met wintertenen of wanneer u behoefte hebt aan schoenadvies.
Andere voetklachten
Artrose
Botgroei op achterkant hiel
Hamertenen
Hielpijn bij kinderen
Hielspoor
Jicht
Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
Likdoorn/eksteroog
Marsfractuur
Ontsteking voorvoet
Peesplaatontsteking
Pijnlijke voeten bij opstaan
Platvoeten
Ruitertenen
Slijmbeursontsteking hiel
Stijve grote teen
Wintertenen
Zenuwbeknelling voorvoet