fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

Net achter de binnenzijde van de enkel bevindt zich een soort tunnel, een strakke band die verschillende structuren bij elkaar houdt. Door deze tunnel lopen een zenuw, bloedvat en pezen van drie belangrijke onderbeen-/voetspieren. De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken. Dit wordt het Tarsaal Tunnelsyndroom genoemd. Verderop leest u een aantal oorzaken.

Wat voel je?
Een beknelde zenuw kan verschillende klachten veroorzaken, zoals een doof gevoel, tintelingen of pijnklachten. De pijnklachten worden vaak omschreven als brandend of stekend. De pijn bevindt zich rondom de binnenzijde van de enkel, aan de hiel of voetzool.  Veel staan of lopen kan de pijnklachten verergeren, en de klachten nemen vaak toe in de loop van de dag en avond.

Hoe kom ik eraan?
Na een blessure, bijvoorbeeld een verzwikking van de enkel, kan een van de pezen verdikt raken of ontstaat zwelling. Hierdoor neemt de ruimte in de tunnel af, waardoor de zenuw in de knel kan raken. Maar ook een afwijkende voetstand, vaak een doorgezakte voet of platvoet, kan ervoor zorgen dat de ruimte in de tunnel vermindert. Verkeerd schoeisel kan er tevens voor zorgen dat de zenuw in de knel raakt. Als laatste kan overbelasting ook een rol spelen in het ontstaan van de klachten, denk hierbij niet alleen aan veel sporten, maar ook beroepen waarbij u veel moet staan of lopen. Hierdoor kunnen de pezen die in de tarsale tunnel lopen opzwellen.

Komt het vaak voor?
Precieze cijfers van deze klacht zijn niet bekend. In de praktijk zien wij deze klacht met regelmaat voorbijkomen. Over het algemeen vaker bij sporters of mensen met een beroep waarbij ze veel moeten staan of lopen.

Wat kan de Hallux Podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en zal vervolgens een behandelplan opstellen. Wanneer wordt ontdekt dat de oorzaak van de beknelling komt door een verkeerde voetstand, dan zal de podotherapeut steunzolen aanmeten om zo de voetstand te verbeteren. Hierdoor zal de zenuw meer ruimte krijgen en hierdoor kunnen herstellen. Ook zal de podotherapeut uw schoenen bekijken en hierin advies geven; een juiste pasvorm en stevigheid is belangrijk.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen
 • Verstuikte enkel

  Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

  De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.
  Lees verder over Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom
 • Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

  Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.
  Lees verder over Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plots een scheur in de kuitspier. Dit kan tijdens het sporten gebeuren maar ook wanneer u gewoon stilstaat. Vaak scheuren met de spier ook bloedvaatjes mee en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
  Lees verder over Zweepslag