fbpx
 • Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.1Qualiview beoordeling
Menu

Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

Aan de buitenzijde van de enkel bevindt zich een holte waardoor zenuwen en bloedvaten lopen. Deze holte wordt de sinus tarsi genoemd. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in deze holte afnemen waardoor de zenuwen in deze holte geïrriteerd kunnen raken. Dit wordt het sinus tarsi-syndroom genoemd.

Wat voel je?
Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel. In sommige gevallen is er ook zwelling zichtbaar. Meestal zijn de klachten alleen aanwezig tijdens het lopen en verergeren bij het lopen op oneffen grond. Hierbij wordt dan ook vaak instabiliteit in de enkel gevoeld.

Hoe kom ik eraan?
In zo’n 70% van de gevallen heeft er voorafgaand aan de klachten een verzwikking van de enkel plaatsgevonden. Hierdoor raken andere weefsels in de sinus tarsi geïrriteerd waarbij vaak zwelling ontstaat, wat zorgt voor beperktere ruimte in de holte.

Ook een afwijkende voetstand kan ervoor zorgen dat er pijnklachten ontstaan als gevolg van het sinus tarsi-syndroom. Vaak is er sprake van een plat- of doorgezakte voet. Hierdoor neemt de ruimte af in de sinus tarsi, wat ervoor zorgt dat de zenuw bij iedere stap opnieuw raakt ingeklemd en uiteindelijk leidt tot irritatie en pijnklachten.

Komt het vaak voor?
Precieze cijfers van deze klacht zijn niet bekend. In de praktijk zien wij deze klacht wel regelmatig voorbijkomen. Vaak bij sporters waarbij veel wordt gevraagd van de enkelstabiliteit, zoals volleybal of basketbal.

Wat kan de Hallux podotherapeut voor u betekenen bij deze klachten?
De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en zal vervolgens een behandelplan opstellen. Een afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld het doorzakken van de voet wat de pijnklachten veroorzaakt, kan door middel van steunzolen worden gecorrigeerd. Door de voet juist te ondersteunen ontstaat er meer ruimte in de sinus tarsi, waardoor de zenuw kan herstellen. Ook zal de podotherapeut uw schoenen bekijken en hierin advies geven. Mocht de behandeling van de podotherapeut niet voldoende helpen, dan kan ook de fysiotherapeut worden ingeschakeld om u te helpen met de pijnklachten.

Maak een afspraak met de podotherapeut
Van maandag t/m vrijdag kunt u van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch een afspraak maken op het nummer 088 – 3456543. U kunt ook een afspraakverzoek versturen via het onderstaande formulier. Na verzenden van uw aanvraag wordt er contact met u op genomen om een afspraak in te plannen op één locatie bij u in de buurt.

 

Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

Enkelklachten

Andere enkelklachten

 • Springschenen

  Springschenen, ook wel shin splints genoemd, is een overbelasting van het botvlies rondom het scheenbeen.
  Lees verder over Springschenen
 • Verstuikte enkel

  Het gebeurt vaak heel snel en wanneer u het helemaal niet verwacht: uw voet klapt om door een drempel die u niet gezien hebt, een slechte landing na een sprong of tijdens het hardlopen in het bos.
  Lees verder over Verstuikte enkel
 • Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom

  De zenuw (nervus tibialis) ligt tussen deze andere structuren in. Door verschillende oorzaken kan de ruimte in de tunnel afnemen, waardoor de zenuw bekneld kan raken.
  Lees verder over Zenuwbeknelling binnenzijde enkel/Tarsaal Tunnelsyndroom
 • Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom

  Bij het sinus tarsi-syndroom wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de enkel. De pijn is brandend of stekend van aard, soms in combinatie met een doof of tintelend gevoel rondom de buitenzijde van de enkel.
  Lees verder over Zenuwbeknelling buitenzijde enkel/sinus tarsi-syndroom
 • Zweepslag

  Bij een zweepslag schiet er plots een scheur in de kuitspier. Dit kan tijdens het sporten gebeuren maar ook wanneer u gewoon stilstaat. Vaak scheuren met de spier ook bloedvaatjes mee en ontstaat er een bloeduitstorting in de spier.
  Lees verder over Zweepslag