• Deskundig voetadvies
 • Persoonlijk contact
 • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Zenuwbeknelling voorvoet

In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.

Home » Pijnwijzer » Voetklachten » Zenuwbeknelling voorvoet

Symptomen zenuwbeknelling voorvoet

Als de zenuw in de voorvoet bekneld raakt dan zorgt dit meestal voor een zeer scherpe, snerpende pijn. Vaak bevindt de beknelde zenuw zich tussen de derde en vierde teen (geteld vanaf de grote teen), maar soms juist tussen de tweede en derde teen en heel zelden tussen alle drie de tenen.

De pijn kan vanuit de voorvoet de betreffende tenen intrekken. Ook kunt u last hebben van doofheid, tintelingen, prikkelingen en gevoelloosheid. De scherpe pijn treedt vaak plotseling op tijdens het lopen, mogelijk heeft u dan de neiging om uw schoen onmiddellijk uit te trekken en uw voorvoet even te masseren.

Oorzaak zenuwbeknelling voorvoet

Een zenuwbeknelling in de voorvoet komt regelmatig voor. De precieze oorzaak is niet bekend, wel zijn er een aantal risicofactoren aan te wijzen. De volgende factoren verhogen de kans dat uw zenuwen bekneld raken:

 • Het diepvallen van de middenvoetsbeentjes (ook wel: een doorgezakte voorvoet).
 • Het dragen van (te) smalle schoenen of hakken.
 • Gewrichtsaandoeningen zoals artrose of reuma.
 • Het zwaar belasten van de voet bij sporten zoals hardlopen en schaatsen.
 • Voetvormafwijkingen zoals platvoeten, hamertenen, een scheve grote teen of als uw gewrichten erg flexibel zijn.

Vrouwen hebben vaker dan mannen last van een beknelde zenuw in de voorvoet. Dat komt omdat vrouwen sneller kiezen voor te smalle schoenen. Wissel uw schoenen regelmatig en geef uw voeten rust en ruimte.

Renske B
Renske B
Podotherapeut

Behandeling zenuwbeknelling voorvoet

Uw Hallux podotherapeut adviseert u welke schoenen u het beste kunt dragen. De zenuwbeknelling ligt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Als u de voet samenknijpt dan plopt de zenuwbeknelling er tussenuit. Daarom moet uw schoen in de breedte, bij de bal van de voet, genoeg ruimte bieden. Ook is het belangrijk dat de schoenen een stijve zool hebben waarbij de neus wat naar boven is afgerond. Hierdoor rolt uw voet beter af bij de afzet en hoeft uw voorvoet minder te buigen. Dit kan de pijn verminderen.

Ook kunt u bij de Hallux podotherapeut terecht voor het aanmeten van podotherapeutische zolen. Hierdoor wordt de druk op de zenuwbeknelling verminderd. Als de klachten niet chronisch zijn dan kunnen deze steunzolen zelfs voor volledig herstel zorgen.

Wat u zelf kunt doen bij een zenuwbeknelling van de voorvoet

Door het dragen van goede schoenen met voldoende ruimte bij de bal van uw voet, verkleint u de kans dat uw zenuwen bekneld raken. En als uw zenuw eenmaal bekneld is, vermindert u hierdoor de pijn.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Het is slim om een afspraak te maken als:

 • De pijn niet overgaat
 • Het dragen van brede schoenen niet voldoende verlichting geeft
 • U twijfelt welke schoenen u het beste kunt dragen

Uw Hallux podotherapeut onderzoekt de klacht en adviseert u de beste oplossing om uw pijn te verminderen of verhelpen.

Voetklachten

Andere voetklachten

 • Artrose

  Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Hierdoor is het lastig en vaak ook pijnlijk om uw gewricht te bewegen. Met de juiste hulp is het mogelijk de pijn te verminderen.
  Lees verder over Artrose
 • Botgroei op achterkant hiel

  Botgroei op de achterkant van de hiel wordt ook wel ‘haglundse exostose’ genoemd. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Dit wordt veroorzaakt door druk van buitenaf en kan pijnklachten geven op de hak.
  Lees verder over Botgroei op achterkant hiel
 • Hamertenen

  Een hamerteen is een teen die krom staat. Dit doet pijn als de knokkels van uw teen tegen uw schoen schuren, of als er te veel druk staat op het topje van uw teen. De podotherapeut kan deze pijn op verschillende manieren verhelpen.
  Lees verder over Hamertenen
 • Hielpijn bij kinderen

  Hielpijn bij kinderen ook wel Morbus Sever genoemd is een blessure die veel bij kinderen voorkomt, vooral bij sportende kinderen. Het meeste bij jongens tussen de 7 en 15 jaar oud en in mindere mate bij meisjes tussen de 7 en 13 jaar oud. Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf (apofyse) van het hielbeen met hielklachten als gevolg.
  Lees verder over Hielpijn bij kinderen
 • Hielspoor

  Hielspoor is een van de meest voorkomende voetklachten in Nederland. Ongeveer 300.000 tot 400.000 Nederlanders hebben hier last van. De klacht komt even vaak voor bij mannen als vrouwen, en dan vooral boven de leeftijd van 40 jaar. Met name hardlopers tussen de veertig en zestig jaar lopen het meeste risico.
  Lees verder over Hielspoor
 • Jicht

  Jicht is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in je lichaam niet optimaal verloopt. Daardoor kunnen er natriumuraatkristallen ontstaan die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je immuunsysteem valt deze kristallen aan en wil ze opruimen. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.
  Lees verder over Jicht
 • Knok grote teen (Hallux abducto valgus)

  Een knok /scheefstand van de grote teen, in de volksmond hallux valgus genoemd, is een vergroeiing van de grote teen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
 • Likdoorn/eksteroog

  Een likdoorn of eksteroog is een abnormale verdikking van de huid (eelt), van de hoornlaag, en ziet er geel uit. Veel mensen hebben last van een likdoorn/eksteroog en hebben hierdoor last van pijnlijke voeten. Gelukkig is hier een uitstekende oplossing voor. 
  Lees verder over Likdoorn/eksteroog
 • Marsfractuur

  Een marsfractuur is een breuk of scheurtje in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Deze stressfactuur is het gevolg van continue druk op dezelfde plaats in uw voet. Rust en ondersteuning helpen u weer op weg.
  Lees verder over Marsfractuur
 • Ontsteking voorvoet

  De gewrichtskapsels onder de bal van uw voet kunnen ontstoken raken. Hierdoor doet lopen pijn en gaat u de voorvoet ontzien. De Hallux podotherapeut helpt u de druk te verminderen en de voorvoet te ontlasten.
  Lees verder over Ontsteking voorvoet
 • Peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking is een ontsteking van de peesplaat onder de voet, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Overmatige belasting en verkeerd schoeisel kunnen het risico op peesplaatontsteking groter maken.
  Lees verder over Peesplaatontsteking
 • Pijnlijke voeten bij opstaan

  Opstaan met pijnlijke voeten is geen goed begin van de dag. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, met ieder een eigen behandelmethode. Met de juiste aanpak is het absoluut mogelijk de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.
  Lees verder over Pijnlijke voeten bij opstaan
 • Platvoeten

  Platvoeten zijn voeten waarbij de hele voetzool de grond aanraakt. Veel mensen hebben platvoeten en hebben hierdoor last van allerlei voetklachten. Gelukkig zijn hier uitstekende oplossingen voor.
  Lees verder over Platvoeten
 • Ruitertenen

  Heeft u last van tenen die bovenop elkaar liggen? Dit wordt ook wel ruitertenen genoemd. Onze podotherapeuten onderzoeken de oorzaak en verminderen de klachten.
  Lees verder over Ruitertenen
 • Slijmbeursontsteking hiel

  Een slijmbeursontsteking aan de achterkant van uw hiel, ook wel achilles bursitis genoemd, is een pijnlijke en vervelende aandoening die uw dagelijks leven flink kan belemmeren. Deze ontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs ter hoogte van de hiel beschadigd of ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in uw bewegingsvrijheid. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die u kunnen helpen uw klachten te verminderen en uw dagelijks leven te verbeteren.
  Lees verder over Slijmbeursontsteking hiel
 • Stijve grote teen

  Bij een stijve grote teen is de beweeglijkheid van het grote teengewricht verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en ook ons dagelijks leven sterk belemmeren. Dit is wat u kunt doen?
  Lees verder over Stijve grote teen
 • Wintertenen

  Wintertenen herkent u aan een pijnlijke roodblauwe zwelling op uw voet of tenen. Onze praktische tips kunt u thuis toepassen en zorgen direct voor verlichting.
  Lees verder over Wintertenen
 • Zenuwbeknelling voorvoet

  In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
  Lees verder over Zenuwbeknelling voorvoet