In de voorvoet bevinden zich zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes. Deze zenuwen lopen naar de tenen toe en kunnen gaan irriteren of opzwellen als ze bekneld raken. Goede schoenen of podotherapeutische zolen bieden een oplossing.
Zenuwbeknelling voorvoet
Symptomen zenuwbeknelling voorvoet
Als de zenuw in de voorvoet bekneld raakt dan zorgt dit meestal voor een zeer scherpe, snerpende pijn. Vaak bevindt de beknelde zenuw zich tussen de derde en vierde teen (geteld vanaf de grote teen), maar soms juist tussen de tweede en derde teen en heel zelden tussen alle drie de tenen.
De pijn kan vanuit de voorvoet de betreffende tenen intrekken. Ook kunt u last hebben van doofheid, tintelingen, prikkelingen en gevoelloosheid. De scherpe pijn treedt vaak plotseling op tijdens het lopen, mogelijk heeft u dan de neiging om uw schoen onmiddellijk uit te trekken en uw voorvoet even te masseren.
Oorzaak zenuwbeknelling voorvoet
Een zenuwbeknelling in de voorvoet komt regelmatig voor. De precieze oorzaak is niet bekend, wel zijn er een aantal risicofactoren aan te wijzen. De volgende factoren verhogen de kans dat uw zenuwen bekneld raken:
- Het diepvallen van de middenvoetsbeentjes (ook wel: een doorgezakte voorvoet).
- Het dragen van (te) smalle schoenen of hakken.
- Gewrichtsaandoeningen zoals artrose of reuma.
- Het zwaar belasten van de voet bij sporten zoals hardlopen en schaatsen.
- Voetvormafwijkingen zoals platvoeten, hamertenen, een scheve grote teen of als uw gewrichten erg flexibel zijn.
Vrouwen hebben vaker dan mannen last van een beknelde zenuw in de voorvoet. Dat komt omdat vrouwen sneller kiezen voor te smalle schoenen. Wissel uw schoenen regelmatig en geef uw voeten rust en ruimte.
Behandeling zenuwbeknelling voorvoet
Uw Hallux podotherapeut adviseert u welke schoenen u het beste kunt dragen. De zenuwbeknelling ligt tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Als u de voet samenknijpt dan plopt de zenuwbeknelling er tussenuit. Daarom moet uw schoen in de breedte, bij de bal van de voet, genoeg ruimte bieden. Ook is het belangrijk dat de schoenen een stijve zool hebben waarbij de neus wat naar boven is afgerond. Hierdoor rolt uw voet beter af bij de afzet en hoeft uw voorvoet minder te buigen. Dit kan de pijn verminderen.
Ook kunt u bij de Hallux podotherapeut terecht voor het aanmeten van podotherapeutische zolen. Hierdoor wordt de druk op de zenuwbeknelling verminderd. Als de klachten niet chronisch zijn dan kunnen deze steunzolen zelfs voor volledig herstel zorgen.
Wat u zelf kunt doen bij een zenuwbeknelling van de voorvoet
Door het dragen van goede schoenen met voldoende ruimte bij de bal van uw voet, verkleint u de kans dat uw zenuwen bekneld raken. En als uw zenuw eenmaal bekneld is, vermindert u hierdoor de pijn.
Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?
Het is slim om een afspraak te maken als:
- De pijn niet overgaat
- Het dragen van brede schoenen niet voldoende verlichting geeft
- U twijfelt welke schoenen u het beste kunt dragen
Uw Hallux podotherapeut onderzoekt de klacht en adviseert u de beste oplossing om uw pijn te verminderen of verhelpen.
Andere voetklachten
Artrose
Botgroei op achterkant hiel
Hamertenen
Hielpijn bij kinderen
Hielspoor
Jicht
Knok grote teen (Hallux abducto valgus)
Likdoorn/eksteroog
Marsfractuur
Ontsteking voorvoet
Peesplaatontsteking
Pijnlijke voeten bij opstaan
Platvoeten
Ruitertenen
Slijmbeursontsteking hiel
Stijve grote teen
Wintertenen
Zenuwbeknelling voorvoet