• Deskundig voetadvies
  • Persoonlijk contact
  • 9.2ZorgkaartNL beoordeling
Menu

Zweepslag

Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.

Home » Pijnwijzer » Enkelklachten » Zweepslag

Symptomen zweepslag

Een zweepslag herkent u aan een plotse harde tik of knappend gevoel in uw kuit. Tegelijk krijgt u een scherpe, stekende of brandende pijn. Dit kan er zelfs voor zorgen dat u draaierig of misselijk wordt. Als er naast de spier ook bloedvaatjes scheuren ziet u ook een bloeduitstorting.

Oorzaak zweepslag

Een zweepslag kan iedereen overkomen, zelfs tijdens het wandelen of stilstaan. Het komt vaker voor tijdens het sporten of fietsen. Als u snel wegrent, springt of versnelt kan uw kuitspier plotseling scheuren. Vooral als uw spieren onvoldoende opgewarmd zijn.

Een zweepslag komt in verhouding vaak voor bij mannen en sporters van middelbare leeftijd. Mogelijk omdat de spieren minder flexibel worden en veranderen met het ouder worden. Voetbal, tennis, basketbal en hardlopen zijn de sporten waarbij de kans op een zweepslag het grootst is.

Zorg ervoor dat u uw spieren altijd voldoende opwarmt als u gaat sporten. Op internet zijn veel instructiefilmpjes te vinden waarin u ziet hoe u dat het beste kunt doen.

Simone Poppelaars
Simone Poppelaars
Podotherapeut

Behandeling zweepslag

Het goede nieuws is dat een zweepslag vaak vanzelf herstelt. Koel de aangedane plek direct en geef het been rust door het omhoog te leggen. Dit is de eerste 24 uur erg belangrijk. Gebruik een icepack of een zak met ijs om de kuit te koelen gedurende sessies van 10-15 minuten. Let erop dat u het ijs niet rechtstreeks op uw been houdt om onderkoeling te voorkomen. Leg er bijvoorbeeld een theedoek tussen.

Een drukverband biedt stevigheid maar versnelt de genezing niet.

Naast rust is beweging ook belangrijk. Probeer elke dag of u iets meer kunt: op het been staan, lopen, fietsen. Een schoen met lichte hakverhoging is vaak fijn. Als u al binnen een paar dagen pijnvrij kunt lopen, is het geen ernstige zweepslag.

Oefeningen kunnen ook helpen sneller te herstellen. Draai bijvoorbeeld rondjes met de voet of trek de voet voorzichtig op en druk hem weer naar beneden. Als u pijn ervaart, moet u stoppen. Een lichte gevoeligheid mag wel.

Blijft de pijn? Leg uw been dan omhoog als u gaat zitten en gebruik krukken zolang het lopen pijn doet.

Wees extra voorzichtig als u weer gaat sporten en bouw uw inspanning rustig op.

Wanneer is het slim om naar de podotherapeut te gaan?

Het is slim om een afspraak bij uw Hallux podotherapeut in te plannen als uw klachten zich herhalen of wanneer de pijn op korte termijn niet minder wordt. We beoordelen dan of een afwijkende voetstand uw klachten in stand houdt. In dat geval is het namelijk raadzaam uw voetstand te corrigeren met een podotherapeutische steunzool. Zo houden we u in beweging.

Enkelklachten

Andere enkelklachten

  • Hypermobiele gewrichten

    Hypermobiliteit is een vergrote flexibiliteit van de gewrichten door het hele lichaam. Hierdoor kunnen spieren of gewrichten overbelast raken. De podotherapeut kan de stand van voeten, benen en rug verbeteren zodat uw spieren en gewrichten ontlast worden.
    Lees verder over Hypermobiele gewrichten
  • Klompvoet

    Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet die al ontstaat tijdens de zwangerschap. De vergroeiing maakt het op latere leeftijd soms nodig de voet te ondersteunen. De podotherapeut adviseert u de beste behandeling.
    Lees verder over Klompvoet
  • Oedeem benen/dikke voeten

    Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Dit ontstaat meestal in de benen, voeten en enkels. Het zorgt vaak voor het gevoel ‘dikke voeten’ te hebben. Met de juiste behandeling kan dit vochtprobleem worden opgelost.
    Lees verder over Oedeem benen/dikke voeten
  • Sinus tarsi syndroom

    Het sinus tarsi syndroom is een zenuwbeknelling aan de buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor een brandende of stekende pijn. Met een persoonlijk behandelplan helpt de podotherapeut u aan een blijvende oplossing.
    Lees verder over Sinus tarsi syndroom
  • Springschenen / Shin splints

    Springschenen worden ook wel shin splints genoemd. Hierbij is het botvlies rondom het scheenbeen overbelast, meestal door veelvuldig springen. Een podotherapeutische steunzool kan de oplossing zijn.
    Lees verder over Springschenen / Shin splints
  • Tarsaal tunnel syndroom

    Het tarsaal tunnel syndroom is een zenuwbeknelling aan de binnenzijde van de enkel. De tunnel waardoor de zenuw loopt biedt te weinig ruimte met een zenuwbeknelling tot gevolg. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan op.
    Lees verder over Tarsaal tunnel syndroom
  • Verstuikte enkel

    Wanneer de voet omklapt en de enkelbanden uitrekken spreken we van een verstuikte enkel. Meestal gaat de pijn vanzelf weg. Als uw enkel lang pijn blijft doen, helpt de podotherapeut u te herstellen.
    Lees verder over Verstuikte enkel
  • Verzwikte enkel

    Bij het verzwikken van uw enkel klapt de voet plotseling naar binnen of naar buiten. Hierdoor staan de banden aan de binnen- of buitenkant van uw enkel onder spanning en rekken uit of scheuren in. Met podotherapeutische zolen verkleint u de kans op herhaling.
    Lees verder over Verzwikte enkel
  • Zweepslag

    Bij een zweepslag schiet er plotseling een scheur in de kuitspier. Dit is pijnlijk en heeft tijd nodig om te herstellen. Schakel een podotherapeut in als het vaker voorkomt of de pijn niet minder wordt.
    Lees verder over Zweepslag