Verschil podotherapeut en podoloog

Zowel de podotherapeut als podoloog kunnen u helpen bij voetklachten. Het verschil tussen deze beroepsgroepen is dat de podotherapeut hoger is opgeleid én meer soorten klachten behandeld. Ontdek wie het beste bij u past.

Home » Podotherapie » Verschil podotherapeut en podoloog

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut is gespecialiseerd in voetklachten en andere klachten die hieraan gerelateerd zijn. Podotherapeut is een beschermde titel. Iemand die zich podotherapeut wil noemen moet hiervoor minimaal een wettelijk erkende hbo-opleiding Podotherapie hebben afgerond. Een podotherapeut is een paramedicus, is opgenomen in het BIG-register en moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Hierop houdt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toezicht.

Een podotherapeut adviseert wat de beste behandeling is en kan een groot deel van de voetklachten zelf behandelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het aanmeten van podotherapeutische zolen (steunzolen), het maken van orthesen, het geven van schoenadvies en het voorschrijven van oefeningen. Wanneer de podotherapeut de voetklacht niet zelf kan behandelen, verwijst hij u door naar een andere zorgverlener.


Wat is een podoloog?

Ook een podoloog behandelt voetklachten en klachten die hiermee te maken hebben. De titel podoloog is geen beschermde titel, dat betekent dat iedereen zichzelf podoloog mag noemen. De meeste podologen hebben wel een cursus gevolgd op dit gebied. Sommige podologen hebben een opleiding gevolgd op hbo-niveau, zij noemen zichzelf registerpodoloog. Omdat deze opleiding niet de juiste accreditatie heeft, mogen deze registerpodologen zich geen podotherapeut noemen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt geen toezicht op podologen.

Een podoloog behandelt veelal dezelfde klachten als de podotherapeut. Toch zijn er belangrijke verschillen op het gebied van kwaliteit en behandelingmethoden. Vooral bij nagel- en huidproblemen en bij cliënten met diabetes en reuma levert de podotherapeut meer specialistische zorg.

Het verschil tussen een podotherapeut en podoloog

Podotherapeut:Podoloog:
OpleidingGeaccrediteerde opleiding op hbo-niveau met bachelors degreeGeen opleidingseisen
ToezichtMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportAlgemeen toezicht Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
BehandelingenVrijwel alle voetklachten inclusief nagel- en huidproblemen en cliënten met diabetes en reumaDe meeste voetklachten, minder specialistische kennis op het gebied van nagel- en huidproblemen en cliënten met diabetes en reuma

Invloed op vergoeding zorgverzekering

De zorgverzekeraar maakt geen onderscheid tussen de vergoeding van een podotherapeut en podoloog. Of u uw steunzolen door een podotherapeut of podoloog laat aanmeten, maakt voor de hoogte van de vergoeding geen verschil. Er geldt wel een maximumvergoeding per jaar. Besteed dit geld daarom verstandig en kies voor een betrouwbare en deskundige voetspecialist.

Zo herkent u een podotherapeut

Omdat podotherapeut een beschermde titel is kunt u podotherapeuten herkennen aan het gebruiken van deze titel. Ook zijn podotherapeuten meestal geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en het Kwaliteitsregister Paramedici.

Bent u op zoek naar een podotherapeut bij u in de buurt? Gebruik dan onze locatiezoeker.